Benetke
V enem dnevu vidiš glavne znametosti. Iz Gorice (It.) imaš vlake. Tako, da lahko prideš tja tudi z avtom in pol do Benetk z vlakom. Je pa tud z avtom do Benetk OK.
V Benetkah se seveda sprehajas, tako da bos cel cas na nogah. Hrana je tam kao draga, sam se dobi izven glavnega centra tudi picerije za normale cene.
Ne spleča se ti obiskat Benetke ob koncu tedna, ker je kar dost folka, pa ni tako prijetno, raje sredi tedna. Jaz grem 2x letno na izlet tja in sem vedno zadovoljen. Doživetje so tudi pustne Benetke.
Skratka, kakorkoli boš šla, pojdi čimprej v Benetke, ker se boš zagotovo vračala.
ja, ce gres za avtom pa je velik drazje, ker sam za parkirno hiso odstejes okoli 50evrov za cel dan,potem bencin, pa ce ravno se nisi bila tam nikol tut ne vem kak bi se znajdla, pa iskat parkirisce, pa pol se te ladjica stane,ki te zapelje tja….Pa čist odvisno od kod si no, midva sva bila v portorožu in sva se odločila da grema v benetke na enodnevni izlet in je bila najcenejsa varianta da grema na vlak.V trstu pri zelezniski pustis avto, vsedes na vlak , menda vozi ok 1h 30min in ze si tam.Vlak vozi cel dan pogosto, prides in gres kdaj hoces.
drugac pa je to s TA tut poceni, ampak jaz grem raje v lastni reziji na tak izlet, nisi nic omejen z nicemer
lp,k
Ena iz med moznosti je tudi ta, da prides do kraja Lido di jesolo oziroma do kraja Punta Sabbioni, ki se nahaja nekaj kilometrov naprej iz Lida. Ko prispes do tega kraja se lahko od tam pripeljes z malo vecjim colnom do Benetk (20 minut voznje – 5€ povratna karta); colnicek te pripelje do Riva degli Sciavoni, od tu je 5 minut hoje do piazza San Marco
LP
Ah ja Benetke;). Jaz sem hodila vsako leto za karneval, no zdaj moramo malo počakati, ker imamo naraščaj, potem pa spet. Jaz sem sicer hodila z agencijo, s avtobusom. Tudi za en dan se splača. Meni so fantastične. Privošči si kapučino, vendar ne kje v centru, ampak kje bolj skrito. Tudi hrano poišči kje bolj stran od centra, ker je zelo draga. Mi hodimo vedno v isti lokal, samo ti bolj težko napišem kje je, pa še imena se zdaj ne spomnim. Je pizzerija, zelo dobra hrana, vino, pa tudi bolj normalne cene. Če se spomnim, ti še napišem, oz. če kje izvoham zemljevid, ti še opišem. za videti je kar nekaj, če ni gužve, je še bolje, da ni treba kje v vrsti stati;) mi se ponavadi iz parkirišča do centra sprehodimo peš, za nazaj pa si privoščimo vaporeto. Tako ti bom rekla, če slučajno še nisi bila, da ne boš razočaran glede higiene, kanali znajo biti včasi malo umazani;)) Pa na golobe pazi na Markovem trgu, so vedno zelo lačni, ti takoj kaj sunejo. Če se pa hočes slikati z njimi, je pa kul fotka;))
Najcenejša in najelegantnejša zadeva je vlak iz Trsta (zadnji pelje okoli polnoči).
Lahko pa se pripelješ do Mester do zelezniske postaje, tam parkiras avto, potem pa gres do benetk z vlakom. Karta stane kak evro ali dva. V primerjavi s parkiranjem je zelo ugodno, pa se ni ti potrebno toliko hodit, ker je zelezniska ze skoraj v centru dogajanja.
Sa najraje uberem pot z vlakom iz trsta…in se potem nazaj v miru naspim.
Kako pa do Trsta? Glede na to, da je vsaj polovica udeležencev tega foruma iz Ljubljane ali vzhodno od nje, odhod iz Trsta ni več najelegantnejša varianta. Med LJ in TS, ki sta oddaljena dobrih 100 km, vlak vozi več kot 3 ure! Če greš do TS z avtom, je pa to tudi že skoraj pol poti.
Torej, kdor se hoče na poti spočiti, naj gre na vlak. Časa za spanje bo dovolj. Med Trstom in Benetkami vlak res vozi skoraj vsako uro, iz LJ v TS in Benetke pa vozita samo dva, ob 3:20 in 16:08 in se vračata iz Benetk ob 8:13 in 21:19 (iz TS približno 2 uri in 20 min. kasneje). Vožnja v eno smer traja skoraj 6 ur.
Vožnja z avtom traja bistveno manj, uro odhoda si vsak določi sam, s čimer je ogled Benetk prijetnejši, ker ni treba ves čas gledati na uro. Tudi cena je primerljiva, posebej, če sta v avtu vsaj dva potnika. Je pa treba avto pustiti zunaj, medtem, ko vlak pripelje prav v center Benetk. Matjazkova varianta parkiranja v Mestrah zadovoljivo reši tudi to težavo. Med Mestrami in S.Lucio vozijo vlaki vsakih nekaj minut.
Izbira vsakega posameznika je odvisna od njegovih zahtev po udobju, razpoložljivega časa in cene.
Andrejka, letni čas ni prav nič važen za obisk Benetk. Bi pa na vajinem mestu razmislil, če ne bi namesto vikenda raje izbral dni sredi tedna, če imata to možnost, seveda. Zaradi neskončnih množic turistov, ki se valijo po mestu.
Zakaj bi bila pa izgubljena? Saj se samo postavita v tisti tok obiskovalcev in sledita glavni smeri železniška postaja – Rialto – S.Marco. So pa te smeri tudi povsod vidno označene. Tako, da za ogled najpomembnejših stvari še zemljevida ne rabita.
Stvar je lahko precej komplicirana, če si prvič tam, predvsem zaradi gužve! Če pa Benetke poznaš pa zelo “simple”. Skratka…še vedno mislim, da se najbolj splača z avtom…se jih pač več zbaše v avto in si deliš stroške. Na 2 izhodu Venezia-centro zaviješ iz obvoznice dol in slediš tabli Venezia Centro! Pelješ se po cesti, nato čez most kje vidiš levo in desno beneško laguno in ko si preko mosta so takoj parkirišča na desni “Tronketo”! Tam lahko pustiš avto na odprtem ali pa se zapelješ 20 m naprej in imaš ogromno garažno hišo, ki jo ne moreš falit!!! Če fališ imaš malo naprej še eno in tam se cesta konča oz. je končna avtobusna postaja. Cena parkinga v garažni hiši je odvisna od znamke avtomobila ( za Marcedes plačaš več, za slabši avto manj…) V garažni hiši te usmerijo v katero nadstropje greš, tam pa te počaka tipček in ti pokaže kam parkirat! Ko se zvečer vračaš poravnaš račun na kassi v pritličju. Mislim, da sem nazadnje plačala 3O EU.
No…od tukaj štartaš peš in slediš tabli Rialto, Piazza San Marco. Izhodišče…torej tukaj ko so garaže pa se imenuje Piazza le Roma! In ko se vračaš z potepa, slediš Piazza le Roma in si pri garažah! Če se vračaš z ladijco, imenuje se “Vaporeto” pa prav tako poiščeš postajo kjer je linija za Piazza Le Roma. In to je itak zadnja postaja..saj se tukaj kanal konča oz. začne.
Sama peš pot te bo itak peljala mimo znamenitosti Benetk. Znamenite cerkve, Ponte Rialto..do Markovega trga, kjer je po novem prepovedano sedenje na tleh in malicanje! Tam si lahko ogledaš eno najstarejših kavarn (med drugimi pomembneži je tja zahajal HemingwayI Caffe Florian. Odpre pa se ti tudi lep razgled na Doževo palačo…in naprej do mosta vzdihljajev…. Lokali okoli Markovega trga so kar precej dragi…te pa seveda postrežjo z metuljčki, srebrnimi plandji.. in zraven ti igra glasba-ob lepem vremenu živa glasba.
Najbolj inn v Benetkah pa je en lokalček (imena se trenutno ne spomnim, ga pa sporočim takoj ko se mi posveti)..nahaja pa se desno od Doževe palače ob morju! Kozarec Bellinija te pride koštat uff…15 EU..pa samo 1 deci ti postrežejo.
U..kako sem se razpisala. V Benetkah sem velikokrat (tudi silvestrovala sem že ene 3x). Če bi pa rada prespala, papredlagam Lido di Jesolo ali Mestre. Jaz spim v Mestrah hotel Roberta 3* in je prav prijazen mali hotelček takoj ob izvozu Mestre!
Torej…kaj gremo v Benetke???:))))
LP K.
Forum je zaprt za komentiranje.