Belokranjska pogača
Zdaj si pa malo mimo udarila. Belokranjske gibanice pa ni. Ampak točen recept imam pa tudi jaz doma. Objavljen je bil v uradnem listu, ko je bila belokranjska pogača zaščitena. Belokranjska vitica, pa tudi ni vitica Matjaž, ampak povitica, tudi ta recept dobite.To je pa štrudelj (vlečeno testo) brez vsega, samo z maščobo namazan.
Lep pozdrav
Belokranjska povitica
Testo: 1/2 kg moke, 1/4 l mlačne vode, sol, 1/2 žličke kisa, žlica olja
Nadev: 1/2 kg skute, 2 jajci, 2 dl goste smetane, 5 dag masla
Sol raztopimo v vodi, nato zamesimo iz moke, vode, kisa in olja mehko testo in ga gnetemo tako dolgo, da se loči od rok in posode. Testo razdelimo na dva hlebčka, ju pokrijemo s pogreto skledo in denemo počivat najmanj za 1/2 ure. Hlebčka nato na pomokanem prtu malo razvaljamo, polijemo z žlico olja in na tanko razvlečemo. Krpi namažemo z nadevom do polovice, drugo polovico pa polijemo z raztopljenim maslom. Zvijemo in spečemo. – Skuto za nadev pretlačimo, ji primešamo jajci, smetano in dobro zmešamo. Če je nadev redek, potresemo testo še s pestjo drobtin. Belokranjska povitica je skoraj takšna kot pečeni skutni štruklji; razlika je le v nadevu. – LP
Forum je zaprt za komentiranje.