Bela riba – Babi
Zivjo Babi!
Vceraj sem preizkusila tvoj nasvet za pripravo bele ribe v marinadi, sem ga pa prikrojila malo po svoje, ampak je bilo vseeno zelo dobro. In sicer sem marinado naredila iz 2 zlic olivnega olja, soka pol limone, dodala sol, zmlet beli poper, malo origana, nasekljane crne olive in nasekljane kapre ter malo mlade cebulice. Ribe sem marinirala cez noc in potem spekla v pecici (nic v peki papirju, kar tako v pekacu), pol ure na 180C. Zraven pa polenta, pa je bilo. Uporabila sem pa ribo, ki se ji po svedsko rece kolja, po anglesko je to haddock, nimam pa pojma, kaj je to po slovensko. Vsekakor je zadeva podobna nasemu oslicu, pa se je kar obneslo. Zelo dobro, samo mogoce bom naslednjic dala malo manj limone, ker je bilo precej kislo. 😉
Hvala za nasvet in en dezeven svedski pozdrav!
Hej,Ursa! Polenta je res dobra k ribi,to v Istri vemo.V Angliji tudi kupujemo haddock,najpopularnejsa riba.Mislim,da je res iz druzine rib,ki jim mi pravimo oslici. Pri nas je krasen soncek in se ga ze izogibam.Velika zalost, letos v sadovnjaku ni cesenj,ker je pozeba prizadela cvetove,marelice pa bodo.
Hcerka tudi tozi,da je veliko dezja;sicer so zdaj vsi z vnukom vred (pocitnice) v New Yorku.Zelo se je pritozeval(ga enkrat niso vzeli s sabo pred 11. sept.),ker ne bo vec videl dvojckov.Je pa polno muzejev in galerij.
Lepo se imej in lepo pozdravljena babi
Mi smo imeli pa ravnokar fuuuuul nevihto! Se dobro, ker zjutraj je bilo tako soparno, da se ni dalo prezivet. Tukaj cesnje in jablane sele cvetijo, tako da se ne da rect, kako bo s plodovi. Ja, pomlad pride pac skoraj en mesec kasneje kot v Slovenijo. Sicer pa komaj cakam, da bodo cesnje dozorele, pa potem se jagode, maline, robidnice, borovnice. Najbolj fino je, da se da it borovnice nabirat kar v gozd za nasim naseljem. Ali pa se z ladjico peljat na kaksen otocek v arhipelagu, polezavat na plazi, potem pa se najest borovnic direkt izpod borovcev nad plazo. 🙂
Pa lep pozdrav!
Ursa,hej!Prej sem ti bolj na hitro odpisala( priprava kosila).
Zaradi ribe,sok pol limone je res malo prevec. Mogoce se sprasujes,zakaj zep iz peki papirja.Jaz se posluzujem tega nacina,ko hocem bolj dusene ribe.Ostane vec soka.Pecica kar izsusi.Ker si mojster,sem prepricana,da je bila riba dobra.Predvsem me veseli,da delas malo po svoje in ne slepo po navodilih.
V petek sem hcerkino prijateljico presenetila za rojstni dan s kosarico cimetovega peciva .Pol svedskih kruhkov(celo marcipan sem sama naredila-nasi mandeljni),pol polzkov.Sem pa razvaljano testo za polzke namazala s kremo iz rumenjaka z maslom in posula s cimetom,potem zavila in razrezala.Bilo je zelo lepo na pogled in res dobro v ustih.
Med karticami,ki jih kupujem v raznih krajih,sem nasla ulicico s sliko stare pekarne s svedskega podezelja.Napisala: po recepturi te pekarne.Sem nasla tudi majhno pap.zastavico.Vse prilozila v kosarico s pecivom.Dekle skrajno zadovoljno in jaz tudi. Se ti si lahko zadovoljna!
Kruh prijateljstva sem lani tudi sama naredila.Dobis malo ze umesanega testa in navodila,po katerih naj bi se strogo drzal.Del testa,ko ga dodelas( po 10 dneh),podaris naprej.Zanimivo,bolj obredno,toda za moj okus absolutno presladko.
Pa se testo mi ni bilo prijetno gledati vsak dan.Verjetno tudi po Svedskem krozi ta kruh. Bolj mi je vsec kruh Amisev.
No,zdaj sem se pa razpisala.Verjetno je po nevihti manj soparno. Lep pozdrav babi
Bom odgovorila kar po tockah:
– riba je imela zelo veliko soka tudi brez peki papirja, ampak mogoce je bilo to zato, ker sem dala toliko limoninega soka in se ni posusil. Bom naslednjic poskusila se s peki papirjem. Naredim pa nekaj podobnega, kadar pripravljam lososa: tega samo natrem s soljo in zavijem v alufolijo in dam pect.Notri ostane tako precej soka – najbrz je efekt s peki papirjem podoben.
– me ZELO ZELO ZELO veseli, da so bili svedski in cimetovi kruhki tako pohvaljeni! :)))
– za kruh prijateljstva se nisem slisala, da bi ga tukaj imeli, zato sem tudi pri zgornjem postu sprasevala, kaj bi to lahko bilo.
Toliko za danes, sedaj imam do zvecer predavanja in ne bom vec na internetu.
Lep pozdrav!
Zivjo, Lina!
Zraven sem dala kar cisto navadno polento. Pri ribi je bilo dovolj omake, ki se ni pokuhala in sem z njo lahko prelila polento. Ampak kot sem ze zgoraj nekje napisala, je bil razlog najbrz ta, da sem v marinado dala kar precej limoninega soka (od pol limone). Tako da je bila riba precej kisla. Mislim, da bom naslednjic poskusila z manj limone, bom pa ribo pred pecenjem zavila v alufolijo, prelila z marinado in alufolijo zaprla (tako da omaka ne more izhlapet). Po moje bi moralo tudi tako ostati dovolj tekocine, saj je tudi riba nekaj svoje spusti.
Druga varianta, ki mi pade na pamet, kako na koncu imeti dovolj omake, je pa, da se ribo med pecenjem veckrat po malem zalije z zajemalko ali dve juhe iz ribje kocke. Mislim, da bi to tudi slo…
Mogoce Babi lahko kaj vec o tem pove? Jaz sem navsezadnje to prvic poskusila skuhat prejsnji vikend. 🙂
Lep pozdrav!
Lina,hej!
Opis ribe je v postu “Piscancje prsi z origanom in limono Ursa 16.5
Odgovorila sem Ursi.Ursa je res dala malo prevec limone,,jaz le nekaj kapljic.Ce bos prebrala pazljivo,proti koncu pise,ce je omake premalo…
Jaz delam to najraje v posodi na plosci.V redu je tudi v pecici v alufoliji,kot predlaga Ursa ali v peki papirju.
Ursa,raje malo vina,kot prevec limone.Jaz sicer dam na ribo,ki se pece,2 tanka kolobarcka limone s skorjico-okus res dober.
Lep pozdrav obeme in lep dan babi
Oprosti,da sem pozna z odgovorom.Slo je nekako takole:
Ko je narejeno,vzames ribe ven,pogledas,ce je dovolj omake.Ce se ti zdi premalo,dodaj malo ol.olja in vina ter trenutek povri.Moralo bi biti zadosti omake,ker imajo moli nezno meso(ali kaksna druga manjsa bela riba) in so kmalu gotovi.Nekaj od marinade das lahko v ribji trebuscek(zelisca mislim).
Samo se nekaj za obe,Urso in Lino. To ni kaksen brancin ali orada.S tem primerom sem hotela samo povedati,kako se tudi manj zlahtno ribo obogati z marinadami,da je okusna.Sicer imam jaz mole rada.
Lep pozdrav babi
Babi, upam, da si že malo boljše, res mi je žal za tvojo prijateljico. Da te malo razvedrim, ti sporočam, pa Ursi tudi, da sem ribo pripravila in zraven postregla bolj redko polento in je bilo odlično, čeprav nisem imela celih rib, pa sem vzela kar fileje-hotela sem pač probati za vsako ceno. Toplo priporočam vsem ostalim!
Forum je zaprt za komentiranje.