BE-96
Lukarupnik Smo rabite tafograf v vozilu če vlečete prikolico digitalnega od 1.5. 2006 ,ker mi ko smo bili lani na morju na Hrvaškem in ,ko smo prisel na mejo z Hrvaško sta mi rekla gospsoda se imam tahograf se ne je kazen 150e oz polovička 75 hvala bogu sem ga imel notri digitalnega ker smo bili z kombijem za 8+1 in počitničko prikolico do 3500kg in sem rekel , da ga baje nebi rabil se vozim za lasne potrebe in sta rekla ,da to ni res ker zakon je napisan vsa vozila ,ki z prikolico so težja od 3500 morajo imeti tafograf tudi v terenskem vozilo in za digitalni tafograf morete imeti kartico in zakon morete opostevati o delovnem času in obveznih počitkah tak kot tovernjakarji in avtobusari
Pozdravljeni, žal se ne strinjam z napisanim s strani BE-96, saj v eu velja zakon o prometu, ki pravi, da za tujega voznika, ki ima v.d. izdano na področju eu, veljajo zakoni, ki veljajo na področju države katera je izdala v.d.. Torej, če je v Slo dovoljena vožnja BE kat. brez tahografa itd. potem to velja tudi na Hrvaškem, ki je članica eu. Npr. državljan eu, ki ima izdan v.d. za B kat. v Nemčiji, lahko vozi vozila ali skupino vozil, po eu z skupno največjo dovoljeno maso (NDM) do 7500kg. Kar pomeni, da vozniki z pridobljenim v.d. v Nemčiji, po Slo lahko vozijo avto+prikolico do skupne mase vozil do 7500kg. Vozniki, ki so pridobili v.d. za B kat. v Slo, pa z B kat. ne smejo voziti vozila ali skupino vozil z več, kot 3500 kg NDM. Vsaka država članica eu ima svoje zakone glede kategorij in zaradi tega velja splošni zakon eu, ki govori, da za voznike eu (v.d. je izdan iz države na področju eu) veljajo pravila, ki veljajo na področju izdanega v.d. Lp
To pa ne bo držalo, da kar vse velja tudi na Hrvaškem..recimo motor Piaggio MP3 LT v Sloveniji lahko voziš z B kategorijo, na Hrvaškem pa nikakor ne in tudi slovenski mladi vozniki (do 24. leta) se morajo na Hrvaškem držati njihovega zakona glede uporabe vozil npr. max. moč do 80 kw in hitrost na avtocestah 120 km/h, in izven naselij 80 km/h.
Potem pa pokličite na Agencijo za varnost v prometu in preverite glede vožnje trikolesnika, ki je pri nas vozen z B kategorijo. Kar se tiče mladih voznikov na Hrvaškem pa si preberite zadnje spremembe njihovega zakona, ki jih je ustavno sodišče sprejelo leta 2013, kjer v točki 28 pojasnjujejo, da so tuji vozniki le tisti, ki prihajajo iz držav izven EGS. Samo za njih ne veljajo določbe za mlade voznike – http://www.zakon.hr/cms.htm?id=616.
Vem da je to čudna razlaga njihovega ustavnega sodišča, vendar tako pač je in voznike v takem primeru čaka kazen 1.000 kun.
Pozdravljeni, zadevo sem na hitro pregledal in je ne razumem niti ne najdem točke 28. Ne razumem tudi stavka s trikolesnikom oz. kaj ste hoteli s tem povedati? Kaj pomeni EGS? Drugače pa hvala za trud glede priponk in zakonov, vsekakor zanimiva tema, ki jo bom ob priliki “naštudiral”. Lp
Pozdravljeni, ne potrebujete menjati v.d. ker je BE kat. “višja” oz. zajema tudi B s kodo in se smatra, da imate tudi to kategorijo. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.