B&B= borovnice & babi!!!
Nika,hej!Verjetno ne bom prevec izvirna.Tvoj naslov posta pa je!
Mi imamo zelo radi zavitek z borovnicami,kar verjetno ze sama delas.Ce naredim torto,,jo naredim ,kot sem opisala za jagodno torto enkrat v aprilu.Tudi pita je dobra.Sicer mislim,da bi Ursa s Svedske bila pravi naslov,ker tam delajo krasne sladice z jagodicjem,tudi take v skodelicah iz listnatega testa.Zdaj sem trenutno v stiski s casom.Ce te kaj konkretno zanima,se oglasi,ti bom z veseljem odgovorila.Za enkrat samo,da ves,da sem tvoj post prebrala in upostevala.
Lep pozdrav babi
Babi, bom kaj pogledala za kaksen izviren svedski recept, samo ta trenutek zal
nimam casa 🙂
Lahko pa takoj povem eno slovensko zadevo, da jaz delam jabolcno-borovnicev strudel. Na razvaljano listnato testo dam nadev iz naribanih jabolk, borovnic, sladkorja in limoninega soka. Pred tem na testo potresem malo drobtinic, da med peko popijejo odvecno tekocino. Zavijem, premazem s stepenim jajcem, prespikam z vilicami in specem. V nadevu je priblizno pol jabolk in pol borovnic.
Pa lep hiter pozdrav, ker se mi trenutno zelo mudi.
Halo, no pa sem nasla nekaj tipicnih svedskih receptov za borovnice – bom vsakega posebej napisala v en post.
Spodaj je recept za borovnicevo juho, ki je tukaj zelo popularna zadeva. Da se jo kupit ze narejeno v tetrapakih in to se potem je kot desert, npr. s sladko smetano.
Malo nenavadno za nas srednje Evropejce, ampak tukaj je zadeva zelo popularna. Se to, cas borovnic tukaj na severu je avgust, sele takrat namrec dozorijo.
Borovniceva juha (blåbärssoppa)
Sestavine (za 4 osebe):
0.5 l borovnic
0.5 dcl sladkorja
7 dcl vode
1.5 zlice jedilnega skroba
Borovnice, sladkor in vodo damo v lonec, zavremo in kuhamo 2-3 minute.
Jedilni skrob razmesamo v malo mrzle vode in dodamo juhi v loncu. Kuhamo se kaksno minuto, da se enkrat zavre. Ohladimo in serviramo hladno ali mrzlo, potreseno s sladkorjem v prahu ali dodatkom sladke smetane.
Se ena popularna zadeva tukaj: “smoothie” (kakorkoli naj se ze to prevede 🙂
Borovnicev smoothie z banano (Blåbärssmoothie med banan)
Za 2 kozarca:
1 dcl borovnic
1 banana
1 zlica sladkorja
3 dcl jogurta (lahko vaniljev ali jogurt z okusom medu – a se tak dobi v Sloveniji?)
Borovnice zmiksamo s sladkorjem, dodamo banano in mrzel jogurt, se enkrat zmiksamo, nalijemo v kozarce in postrezemo. Po zelji lahko po vrhu potresemo se malo sladkorja ali dodamo zlicko medu.
Borovniceva pita (blåbärspaj)
Sestavine za testo:
4 dcl moke
150g masla ali margarine
4 rumenjaki
sol
Iz tega zamesimo krhko testo in ga damo za 30 min pocivat v hladilnik.
Sestavine za nadev:
4 beljaki
1 dcl sladkorja
1 l borovnic
Beljake stepemo v sneg, na koncu v sneg zamesamo borovnice in sladkor.
Testo razvaljamo in z njim oblozimo okrogel model premera 26cm ali pa vec majhnih modelckov za pite. Na testo nalozimo nadev in pecemo 40-50 min na 180C. Serviramo s stepeno sladko smetano.
Druga varianta je, da se namesto krhkega testa uporabi kar zmrznjeno listnato testo. Namesto borovnic se lahko uporabi npr. maline, jagode, robidnice, ali pa mesanico takega sadja.
Pa dober tek! 🙂
Nika,pozdravljena!
Od Urse si dobila ze nekaj receptov.Jaz samo dodajam nekaj o krhkem testu za pite,s katerim sem imala vcasih nekoliko tezav,dokler nisem upostevala vsa navodila.
Krhko testo delamo lahko na dva nacina:z gnetenjem in z mesanjem.
Pri gnetenju morajo biti vsi dodatki mrzli,kakor tudi prostor,kjer testo pripravljamo.(tudi roke)
Moko presejemo na desko,vanjo zrezemo mascobo z lesenim nozem.Dalje si pomagamo se z valjarjem.Z njim stisnemo mascobo v moko,dodamo se ostale sestavine in zgnetemo z mrzlimi rokami.Ce se moka od rok segreje,testo ni vec tako krhko.Vsako kasnejse popravljanje ,krhkosti ne vrne vec!
Mesanje: moko presejemo na desko in naredimo v sredi jamico.Posebej umesamo mascobo s sladkorjem in jajci.Ko vse naraste,denemo umesano zmes v jamico in testo hitro ugnetemo z lesenim nozem,okroglo kepo pa hitro oblikujemo z mrzlimi rokami.Tako pripravljeno testo je primerno za vse sadne pite.
Krhkega testa nikoli ne delam v multipraktiku ali z el.mesalcem,ker se prevec segreje.
Pripravljeno krhko testo(ugneteno ali umesano) mora pocivati v hladilniku 1/2 do 24 ur. Pecica mora biti vroca,da se testo hitro zapece in se iz njega ne izcedi mascoba.Da se krhko testo manj lomi,ga premazemo z raztepenim jajcem li rumenjakom.
Moj najbolj priljubljen in preizkusen recept za sadno pito je ta :
20 dag moke
15 dag masla(ali margarine)
2 rumenjaka
2 zlici mletega rjavega sladkorja z van.sl.
drobno sesekljana lim.lupinica
2 zlici ruma
2 zlici kisle smetane
Zelo lepo se valja in se ne lomi.
To ugnetem zvecer, kot je opisano v prvem primeru in pustim pocivati cez noc.
Naslednji dan razvaljam,polozim v okrogel model,rob naj bo nekoliko dvignjen,kot vidis v slascicarnah,oblozim s sadjem,naredim mrezico in v pecico.
Najveckrat delam z visnjami. Z borovnicami je postopek enak ,kot je opisala Ursa.
Visnje potresem z drobtinicami piskotkov in z na grobo zmletimi orehi ali mandeljni,da popije sok.Ne vem,ce bi bilo dobro tudi z borovnicami.Treba je poskusiti.Serviras lahko s stepeno smetano.
Nekateri recepti so z vinom namesto ruma.Glavno,da se drzis pravil.Seveda,kolicine lahko v sorazmerju povecas.
Naredila sem tudi navihancke z borovnicami s Pecjakovim ” listnatim kvasenim testom”,rogljicke, skledice,ki sem jih napolnila z osladkanimi svezimi borovnicami.
Navodila so na embalazi.
Zavitek naredim z listnatim testom,tako kot je napisala Ursa,le da dam brez jabolk, samo borovnice. Ce sem ti kaj pomagala,bom vesela. Lep pozdrav babi
Forum je zaprt za komentiranje.