Najdi forum

bazilika

mene pa zanima, kako uporabljate svežo baziliko. posadila sem jo, lepo uspeva, jaz pa ne vem, kaj naj z njo..

Draga Lea, na forumu Vrtičkarji poišči temo Začimbnice; morda boš kaj našla zase. LP

nasekljaš baziliko, naribaš parmezan, dodaš malo naribanih orehov (sicer je v originalu pinija, ki se jo težko dobi) in vse skupaj zmešaš z ekstra deviškim olivnim oljem in dobi PESTO. S Pestom potem lahko narediš špagete ali ga dodajaš v mesne polivke za testenine. Lahko daš pesto tudi na svež paradajz……………

lahko narediš preliv za testenine- zrezes pelate/ali svez paradiznik/,poprazis na olivnem olju,dodas sol in poper in na koncu se nekaj listov /zrezanih / bazilike.

pase tudi na paradiznik v solati.

lp maca

Zakaj bi se pinjole težko dobile. Imajo jih v vsaki večji samopostrežbi. Je pa res, da so drage. Ampak dooooobre. Pesto je sploh tako dobra stvar, da pri nas skoraj ne pride na testenine, ker se ga prej lotimo z žlico .-)).

Lea,

poglej na ta link. Zanimivo, kaj?

lp
Modra

Baziliko mirne duše lahko uporabiš zmeraj zraven paradižnika. Jaz jo narežem tudi v paradižnikovo solato.

Iz bazilike ali po domače dobra misel, lahko skuhaš čaj. Včasih so ga dajali otrokom, da so se lažje učili od tod tudi ime dobra misel.

Lala

To o čemer govoriš je origano.

Samo ena pripomba: italijani pravijo, da je rezati ali sekljati baziliko greh, natrga se jo s prsti. Za v paradižnikovo solato pa se cele listke malo pomenca med prsti, tako oddajo največ svojega vonja in arome.Ali pa se listje namoči v olivnem olju in nato uporabi za solato.
LP,Meri

Rezine mozzarele pokapljaš z olivnim oljem, daš na vrh rezino paradižnika, spet pokapljaš z olivnim oljem, posoliš, popraš, gor listek bazilike-konec!

Modra,hej! Zanimivo! Ko sem pokazala mozu,,je stresel:potem bomo pa se dolgo zdravi in brez negativne energije v nasi hisi. Jo imamo na balkonu,porezane vejice v lonckih z vodo(hitro pozene korenine in jo lahko rezes,kot ce bi rasla),v hrani skoraj vsak dan,le zazigati jo bo se treba. Lep dan Babi

Ali prides na Koprsko in si jih sama naberes iz odpadlih storzev. Lep dan Babi

Hej,Meri,koncno te je bazilika priklicala!Sem te pogresala,ker vem,da poves vedno kaj izvirnega.Lep dan Babi

Babi, tudi jaz imam baziliko v mojem začimbnem morskem vrtičku v Istri, ampak je ubogo revico začelo nekaj žreti, pa ne morem pogruntati, kateri škodljivec si jo je privoščil. Jo pa požira skoraj hitreje, kot jaz sama.
Razen, če se prepira z zlobnimi in dobrimi duhovi, pa jo to izčrpava….

lp
Modra

Ciao Babi!

Ja, prav imaš, baziliko res obooooožujem. Tako zelo, da sem jo poskusila že praktično povsod, ha,ha…
Moja najljubša varianta (ki pa ni prav posebno izvirna):
na vroče špagete nasujem listje sveže nabrane bazilike (kar precej) in prelijem s curkom domačega olivnega olja. Premešam, pustim, da se špageti prepojijo z aromo olja in bazilike in posujem še s skobljanci grane. Finooo!

Pozdravček vsem, Meri

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close