Bavarski gradovi z avtodomom
Živjo.
Mularija je zrasla in nas vse bolj nagovarja, da bi lahko šli na kakšno potovanje z avtobusom. Recimo na Bavarske gradove. Za 3 dni se vrtijo cene okrog 200 eur na osebo… In potem mi je padla ena nora ideja na pamet 🙂 kaj ko bi šli z avtodomom in vzeli še moje starše zraven (to pa zato, ker imamo same okrogle obletnice letos in bi jim malce ‘častili’ :).
Skratka, zanima me, če mi lahko daste kakšen nasvet. Z avtodomom bi se peljali prvič. Dobila sem enga ponudnika, ki ima ceno za 4 dni 360 eur (za 6 oseb). Potem moram prištet še cca 40 eur cestnin in tunelnin. Hja, potem bo treba it v kakšen kamp za prespat oz. se da na Bavarskem prespat na kakšnih parkiriščih (če sem prav zasledila na amzs strani, lahko prespiš, vendar je omejeno?) Dobit moram še cene vstopnin v gradove (cca 30 eur na osebo, sigurno, vendar otroci do 15 leta naj ne bi plačevali vstopnin?? Mi lahko kaj več poveste – je že kdo šel z avtodomom do Bavarskih?
Hvala 🙂
Če boš pobrskala malce nižje v tem forumu boš lahko prebrala nekaj tem/nasvetov o potepanjih po Bavarski.
Načeloma pa tudi za Nemčijo velja da lahko prespite izven kampov, niso pa avtodomov hudo veseli na bolj neprimernih mestih – npr. v centru turističnih krajev. Na obrobju vas ne bo nihče preganjal in enako velja za kakšne bolj stranske parkinge v nakupovalnih središčih in skoraj povsod pri turističnih znamenitostih. Le malce diskretnosti je treba in parkirati tam, kjer nikogar ne oviraš – torej ali bolj zadaj in ob rob ali pa k avtobusom.
Pri gradovih je dostikrat tudi označeno kje lahko ali če kje ne.
Sicer pa glede na vaš plan poti malce poguglaj in išči “camper stop” ali camper platz in verjetno boš našla precej. To so parkingi le za avtodome in dostikrat (vsaj izven sezone) brezplačni, če ne potrebuješ elektrike.
Je pa seveda precej odvisno od samega avtodoma; za 360 eur verjetno ne boste dobili kakšne res dobre zadeve z ekstra dodatki – zato računaj na to, da boste morali vsaj vsak drugi dan izpraznit kaseto WCja, najbrž dotočit vodo (če niste navajeni varčne avtodomarske ali jadralske uporabe) in najbrž vam tudi elektrika neodvisno ne bo držala več kot kakšen dan. Te zadeve se pozanimaj ko najemaš.
Aha – še to; Na SČ forumu si že dobila nasvet o gneči v avtodomu, če vas bo res šlo 6. S tem se strinjam – je pa zelo odvisno od vas – kako ste navajeni biti na omejenem prostoru in kako to na vas vpliva.
Pa tudi temperature – torej kdaj greste; Če bo to poleti in boste imeli v avtodomu temp čez 30 boste razdražljivi in bo huje. Podobno bo tudi če bo mraz ali zelo slabo vreme, ker boste več noter. Idealno je pri zmernih temp, ko je človek lahko več zunaj, ker si takrat ne gremo tako hitro na živce.
Razmišljaj tudi o tem.
Pa pazi pri avtodomu – ne glej na število postelj, pač pa na dovoljeno št. potnikov oz. št sedežev z varnostnimi pasovi. Če jih ni 6 in vas kje v tujini ustavi policija, bo šel nekdo peš naprej – ali vam bodo pa prepovedali vožnjo.
In med vožnjo morajo vsi sedeti in biti pripasani, sicer če se zgodi nesreča – se lahko marsikaj hudega zgodi – pa še sami boste krivi in od zavarovalnice ne bo nič.
Torej npr. spanje otrok med vožnjo v postelji – kar marsikdo prakticira – odpade. In to resno mislim – pa policaji tudi!
Rok-1, hvala.
Glede potnikov se bom še pozanimala pri tem, ki oddaja avtodom. Plan je, da bi šli konec maja, ko je že kar v redu vreme… po vsem napisanem, tudi na ta drugem forumu, pa bi blo še najboljše, da vzamemo opel zafiro :-), da bomo vsaj ponoči ločeni :-). Razen, če se ne zbudim zjutraj in bo mama spala na sredi 🙂
Hvala še enkrat.
Mi smo obiskali z avtodomom Bavarsko lani konec septembra.
Prvi dan smo prišli do vznožja Orlovega gnezda in tam prespali na parkirišču, zjutraj plačali parkirnino in si Orlovo gnezdo ogledali, nato še panoramsko cesto ter Konigssee. Zvečer smo odrinili proti Muenchen-u in prespali nekje na poti na počivališču. V samem mestu smo bili v kampu. Naslednja postaja grad Linderhof, prišli zvečer in prespali na njihovem parkirišču (ni prepovedano), parkirali tako, kot je napisal Rok, na malo bolj skritem mestu. Grad je v bistvu sredi gozda. Naslednje jutro je sledil ogled gradu (zelo lepo) in nato pot proti Plansee in postanek ob prelepem jezeru. Naslednji grad Neuschwannstein, tukaj ni možno prespati na parkirišču, parkiranje po 20. uri je prepovedano. Počasi mimo Garmischa ter Innsbrucka proti domu, vmes spanje na počivališču. Nikjer nismo imeli težav s prenočevanjem. Enkrat smo vodo natočili v kampu, še enkrat na bencinski črpalki. Potovali smo trije.
Čas konec septembra se je izkazal za zelo dobrega, ni več toliko turistov, vse je pa še normalno odprto in tudi turističen utrip začutiš.
Nam je idealno, da najamemo avtodom za 6, potujemo pa 3 ali 4 osebe, ožja družina. Drugače si potovanja z avtodomom ne predstavljam, oziroma z zelo dobrimi prijatelji, ki ne komplicirajo in da smo tudi že kje drugje bili skupaj (v apartmaju, kampu…).
Srečno.
Mojcej, hvala tudi tebi 🙂
Ste imeli mogoče kakšne ‘probleme’ pri vstopninah v gradove? Na to me je opozorila danes v turistični agenciji, ko sem omenila, če bi šli v lastni režiji. Je rekla, da če nisi skupina, se zna zgodit, zlasti za vikend, da čakaš na prosti termin, ker imajo skupine že vnaprej rezervirano. To drži?
LP.
V prvi grad smo šli zgodaj zjutraj, ker smo pač tam prespali in sploh ni bilo težav. V Neuschwannstein pa pozno popoldan – že zvečer, so prodajali vstopnice dokler so bili ljudje, četudi bi se moral grad že zapreti. Vstopnice kupiš spodaj na blagajni in dobiš točno določeno uro za vstop. Do vhoda je nekako 15 minut hoje v hrib. V gradu vstopnice ne moreš kupiti. Morate se odločiti že spodaj ali boste šli v grad ali ne.
Glede na to, da smo bili med tednom in da je bilo to konec septembra, je bilo presenetljivo veliko ljudi povsod. Poleg individualnih gostov tudi veliko avtobusov. Skupine imajo res že v naprej rezervirane termine, vendar so vmes prosti termini ravno za individualne goste. Je pa res, da se ravno čez vikend lahko zgodi, da kupiš vstopnice in imaš uro ogleda šele čez na primer 2 uri. V tem primeru bi jaz čim prej kupila vstopnice in si v tistem vmesnem času ogledala okolico gradu. Pri obeh gradovih je ta čudovita, mogoče še bolj pri gradu Linderhof, ki se nahaja v prelepem parku z veliko sprehajalnimi potmi. Če je vreme lepo, so sprehodi lahko čudoviti. Meni je bila zunanjost obeh gradov, narava in okolica lepša kot notranjost.
Mislim, da lahko tudi kot individualni gost rezerviraš termin, če točno veste, kdaj boste tam bili. Možno je tudi kupiti kombinirane vstopnice, za vse gradove in privarčevati kakšen eur.
Forum je zaprt za komentiranje.