Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Baterija na laptopu – UPS

Baterija na laptopu – UPS

Izgleda, da imam težave z baterijo na HP EliteBook 8530p laptopu. Star je eno leto.

Lučka za polnjenje baterije se mi danes ni prižgala ob priklopu na elektriko. Laptop sicer dela normalno, le baterija se ne polni. Zaenkrat Power Meter pravi, da je baterija online in 95% polna. Polni se očitno ne in tudi lučka za baterijo ne sveti. A to pomeni, daje baterija fuč? Drugače do sedaj nisem opazila, da bi se kaj hitreje praznila, tako da ni bilo znakov pešanja. Delam na AC, če ravno ne zmanjka elektrike. Kakšen mesec nazaj je je zadnjič zmanjkalo, pa je čisto normalno delal tri ure na bateriji.

Nove baterije ne bi kupovala, ker laptop ni moja osebna last. Mislila sem, da bi nabavila UPS, ki ga lahko imam potem tudi za svojo privatno rabo. Ali obstaja kakšen, na katerega lahko direktno priključim laptopa? Pred leti sem gledala UPSe in kolikor se spomnim, si lahko direktno priključil samo stacionarne računalnike, za moj takratni laptop pa so mi rekli, da tudi ne obstaja kabel, ki bi ga človek lahko kupil in z njim priključil laptop na UPS, da pa se kabel da narediti.

Našla sem dva modela UPS, ki imata 2×220 V Schuko vtičnici:
UPS Apollo 1140 DJ in UPS Apollo 2100HC.

Ali mi lahko kdo prosim svetuje, če bi ta dva bila primerna za priključitev laptopa in ADSL modema brez dokupa oziroma izdelave dodatnih kablov?

Živjo, najprej poglej za nadgradnje gonilnikov in BIOS-a za ta notesnik. Nato popolnoma izprazni baterijo (še najbolje preko kakšnega bachmark ali stress testa, ki ga zaženeš samostojno iz CD/DVD-ja ali USB ključa – tako, se izogneš power managementu oken). Napolni baterijo preko noči. Ob restartu zaženi vgrajeno diagnostiko (mislim, da z izbiro ustreznega menuja v BIOS-u, “battery test”. Prepričan sem, da bo ok.

Ups-a Apollo 1140DJ ti ne priporočam. Sicer deluje in je sorazmerno poceni, a upravljanje preko priloženega programa je katastrofalno.

LP exTSG-DO

hm, hm…
nekje na googlu sem bral da ima kar nekaj serij HP prenosnikov težave, kot je omenjeno zgoraj. Sicer NI rečeno da je ta napaka v tej kategoriji, namreč ponavadi je obratno da lučke svetijo pa NE polni ali pa lučk sploh ni oz. se prenosnik sploh ne odziva ali pa nekontrolirano ugaša. Gre za težave z prenapetostno zaščito na sami matični plošči. Tisti, ki so blizu kakšnih izvorov prenapetosti (strele, TR itd..) se jim lahko to kaj kmalu pojavi.
Menda gre za tovarniško napako, ki pa je seveda ne bodo priznali..
pa veliko sreče..

V UPS je akumulator 12V, kaj pa če bi mogoče prenosnik delal priključen direktno na ta akumulator?

Baterije prenosnikov imajo 14,4 V verjetno sam prenosnik deluje na 12 V, nekoliko višja napetost baterije je po mojem zaradi stabilizacije.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close