Batata
Pri nas ga se nisem videla v trgovini.Imamo pa ga na vrtu za okras.Spomladi ima lepe rumene cvetove in grm zraste zelo visoko.Vso pomlad imamo lepe sopke.Se na misel mi ni prislo,da je to sladki krompir,dokler nam ni sorodnik iz Italije to povedal.Na koprskem je po vseh vrtovih in zapuscenih zemljiscih.Jaz ga vcasih skuham kot dodatek k navadnemu krompirju,ker mi je presladak.Kako ga ti naredis?Me zanima. Lp Lucka
Nikakor, ker ga nisem še nikjer zasledila. Rada pa bi naredila pito iz sladkega krompirja. Kdaj in kako se pa sadi? In kje dobim najbrž semenski krompir? Ful bi bla hvalezna, ga kar nekaj časa že iščem.
Recept za pito: 2 SREDNJE VELIKA SLADKA KROMPIRJA, 1 SKODELICA SLADKORJA, 1/2 ČAJNE ŽLIČKE SOLI, 1/4 ČAJNE ŽLIČKE PECILNEGA, 1/2 ČAJNE ŽLIČKE CIMETA, 1/4 Č. Ž. SVEŽE ZMLETEGA MUŠKATNEGA OREŠČKA, 1/4 SKODELICE STOPLJENEGA MASLA, 1 Č.Ž. VANILIJEVEGA EKSTRAKTA, 2 JAJCI, 1/2 SKODELICE MLEKA, TESTO ZA PITO (katerikoli recept). Krompir kuhaš 40 min, počakaš da se malo ohladi in olupiš ter pretlačiš. Pečico segreješ na 180 st. C.
Zmiksaš vse sestavine (najprej zmešaš suhe in potem tekoče ter nato skupaj). Vliješ v predpečeno testo in pečeš približno 40 min. Prej pokriješ z Alu folijo, da preveč ne porjavi. To je recept, probala pa še nisem. Veliko uspeha.
tudi jaz mislim, da ima Lucka doma topinabur – ki mu rečejo tudi diabetični krompir ker vsebuje inulin in ga lahko jejo diabetiki. Nima dolgega roka shranjevanja, zato se ga skoraj nikjer ne dobi za kupit. Tisti ki ga gojijo za domače potrebe ga imajo do uporabe kar v zemlji, kar pa ima za posledico da se hitro (prekomerno) razraste. Rekli so mu tudi laški ali vojaški krompir. Obliko ima pa podobno kot ingverjeva korenika in se težko lupi.
Batato pa sem jaz videla samo enkrat v Avstriji in ima precej večje in bolj enakomerne gomolje. Prijatelj ga je kupil in skuhal ,pa je bila zadeva podobna , no ničemur. Nismo pojedli. Najbrž bi morali zadevo kako drugače pripraviti.
lp tinca
Forum je zaprt za komentiranje.