barvanje tkanin
Ali ima katera mogoče izkušnje z barvanjem tkanine. Imam namreč črne kavbojke ki so se že zelo sprale, vendar jih še nebi rada vrgla vstran. Ali obstaja kakšna barva za tkanine in kje naj bi to kupila. Slišala sem celo da se lahko da barvo kar v pralni stroj in se pobarvajo same. Je to res?
S tem nimam izkušen, zato vas prosim za vašo pomoč.
Sem že barvala v pralnem stroju, zelo enostavno je, samo navodila moraš upoštevati. Pazi le, da ti barve stroj prezgodaj ne odplakne, zato bodi na začetku zraven (po barvanju jih pa potem še pri isti temperaturi operi, da se izpere odvečno barvilo).
Barvo, ki jo kupiš, lahko uporabljaš samo pri bombažnih tkaninah, če so zraven sintetična vlakna, se ta ne bodo obarvala.
Jaz sem barvala s Teksan in z Marabu barvo, z obema so bili rezultati dobri.
Je pa tudi res, da včasih prodajajo stare barve (malo poglej), ki se ne raztapljajo dobro, pa na temno obarvane tkanine se nove barve slabše primejo kot na svetle.
Upam, da sem ti kaj pomagala! Naj ti dobro rata!
kvačka
V Prometeju in podobnih art trgovinah imajo zelo kvalitetne barve, vendar lahko iste barve dobiš tudi v nekaterih DM-jih za znatno nižjo ceno.
Za pralni stroj se ne boj. Ko po barvanju pustiš tkanino v stroju in še enkrat zaženeš program pranja, se vsa barva spere in stroj se sčisti – po lastnih izkušnjah, sicer pa to piše tudi v navodilih.
Še namig glede črne. V praksi čista črna ne obstaja, vedno gre za močno skoncentrirano modro, vijolično ali zeleno, zato daj raje več barve, kot je predpisano.
Po mojih izkušnjah se fajn obarvajo tudi čisto umetna vlakna (sem pa uporabljala barvo, kupljeno v CityParku – je ista kot v Chemu). Je pa res, da moraš dati na večjo temperaturo, kot piše na hlačah (ampak so zelo dobro prenesle, nič krčenja).Pobarva zelo lepo (zraven moraš dati skodelico soli), po barvanju pa enkrat zaženeš stroj na prazno (mi smo takrat oprali kakšen stroj krp za pucanje, ki nam jih ni bilo žal – pa so se čisto malenkostno obarvale, z naslednjim strojem pa ziher nobenih težav).
Smo pa oprali še posodico za prašek, da kakšni sledovi barve ne ostanejo tam.
Forum je zaprt za komentiranje.