Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Barcelona, Palma, Malta, Neapelj, Catania…

Barcelona, Palma, Malta, Neapelj, Catania…

Zdravo,

Ima kdo izkušnje, kako si največ ogledati v najkrajšem času na omenjenih destinacijah (križarjenje). Kraje si bomo ogledali načeloma v lastni režiji.Vsaka informacija, kaj si res velja pogledati, primeren (varen in ne predrag) lokalni transport…. bo dobrodošla. Predvsem v Barceloni bo problem s razpoložljivim časom…

Hvala.
Marica

Kjerkoli imaš ponudbo z turističnim avtobusom (vstopaš, izstopaš kjer želiš in potem počakaš na drugega – se ne morem spomnit kako se mu reče) izberi to varianto. Imajo pa jih v Barceloni in na Palmi. če ste večja skupina, potem v Barceloni pride še ceneje velik taksi, na Palmi pa jih imajo samo za 4 osebe. Nasploh na Malti vas bo ta avtobus čakal pred ladjo. Mi smo tu izbrali tudi taksi, potem pa smo se vozili skoz za avtobusom, plačali pa precej več seveda. Naslednje relacije pa niso bile naše.

Reče se jim “hop on-hop off bus”. No, marsikje, ne vem, če povsod.
Se pa itak vse najde na netu.
Po Barceloni je prekrasno hodit peš, že v pristanišču in gor po Rambli je toliko zanimivega, ne vem, če ima smisel letat okoli z busom ali čem drugim in delat kljukice pri znamenitostih. Itak v enem dnevu oziroma nekaj urah kaj dosti ne moreš videt, meni je bolj pomembno začutit utrip mesta. Pa na kakšne dobre tapase pejte, pa tržnico pogledat na Rambli, v pristanišču je krasen akvarij… Če hočeš kaj videt, je treba tako priti za nekaj dni.
Palma je tudi obvladljiva peš. Neapelj in Catania sta pa najbolj umazani mesti, kar sem jih videla – ali pa sem samo zašla v najbolj umazane predele…

Po Barceloni je vsekakor najbolje iti z Metrojem, ki je tudi poceni. Prvo se sprehodite po Rambli z obveznim obiskom tržnice La Boqueria (nekaj takega), potem pa do sagrade familije. Akvarij moram reči, da se nam ni zdel nič posebnega – če si tam 2-3 dni o.k., ga greš pogledati, če pa imaš časa da si ogledaš le 2-3-4 stvari, pa sigurno ni za iti v akvarij.

Hvala za mnenja. Ima mogoce kdo izkusnje kako priti iz Neaplja na Capri oz ali je to izvedljivo v lastni reziji in kako je s stroski?Se splaca ogled Caprija?

http://www.capri.com/en/ferry-schedule

Izvedljivo, enostavno, glih pocen ni, predvsem pa vzame kar nekaj časa.

Marica, moje izkušnje in priporočila so sledeče:

Barcelona
Iz pristanišča do centra mesta organizira avtobusni prevoz ladjar za cca 6 eur po osebi (v obe smeri), vsaj pri Costi je tako. Po Rambli najbolje peš. Če boste šli do Sagrade Familie, pa se mi zdi najbolje s taksijem- pribl.7-10 eur v eno smer (s sredine Ramble). Ogled Sagrade je precej drag (12 eur po osebi), pa še veliko časa vam vzame. Kolone turistov, ki čakajo za ogled notranjost, se pomikajo zelo, zelo počasi, saj “vozi” na vrh, oziroma samo do polovice celotne višine, le eno manjše dvigalo. Tako, da planirajte najmanj dve uri za ogled.

Palma de Mallorca
Costa (za druge ladjarje ne vem, predvidevam pa da je ponudba enaka) ne organizira prevoza iz pristanišča v mesto. Takoj po izkrcanju z ladje vas pa pričakajo kolone taksistov in najbolje je, da se odločite za prvega, ki vam pride na pot. Razlik v ceni, mislim, da ni (okrog 7-8 eur v eno smer). Po mestnih ulicah pa peš, saj staro mestno jedro ni preveliko za takšen ogled. Mimo katedrale, po nakupovalnih ulicah do Plaze Major (priporočam postanek za sangrio), če boste imeli dovolj časa pa še malo ob obali.

Neapelj
Ladja pristane takorekoč v centru mesta, samo čez cesto in že ste pri znameniti neapeljski trdnjavi.
Potem pa obvezno do Galerije Umberto (zelo fascinantna zgradba), Teatra San Carlo, Piazze Plebiscito (Palazzo Reale) in še malo po bližnjih ulicah do mestne plaže, če greste v pomladno-poletnem času. Če boste naredili ta krog, boste videli “glavni utrip” Neaplja, ki je zelo lepo mesto in nikakor ne tako umazano, kot se govori, vsaj v samem središču ne. Na obrobju pa je povsem druga pesem.

Če se odločite za ogled Pompejev ali Vezuva, vam ladjar ponuja izlet v njihovi organizaciji. Cena je kar zasoljena (50-60 eur po osebi). Pri Pompejih je poleg prevoza, vključena tudi vstopnica in vodenje.
Za ogled Vezuva mora biti obvezno lepo vreme, sicer ne boste videli ničesar. Tisti, ki so bili, priporočajo topla oblačila in dobro obutev.
Ali se splača na ogled Caprija, si ne bi upala trditi, je pa tudi organiziran izlet na ta otok.

Catania
Ali na Etno ali po mestu, odvisno kaj želite videti. Eni prisegamo na “doživeti utrip mesta”, drugi kaj drugega. Če greste po mestu, lahko to opravite peš. Iz pristanišča do glavnega punkta Piazza Duomo (slonji vodnjak) je kakšnih 10-15 min hoje. Potem še morda po Via Etnei (prestižne trgovine, kavarne), na Via Garibaldi (ribja tržnica), mogoče še skok na tradicionalno siciljansko pijačo granito in to je to.

La Vallete na Malti ne poznam.

Veliko užitkov na potovanju vam želim in mirno morje. Srečno.

Najlepša hvala vsem, sploh pa Dioni za izčrpno poročilo. Gremo s Costo, tako, da so te informacije res dobrodošle. Kar se tiče Barcelone, je kakšna možnost ogleda stadiona, Sagrade Familie (tu bi bila dovolj le vožnja mimo ali kratek ogled od zunaj), Ramble ter Gaudijevega parka (park Guell) v enem paketu? To so zadeve, ki nas zanimajo, časa pa ne bo veliko.

Lep pozdrav,
marica*

Po Rambli skoraj morate it peš, če ste v Barceloni. Do Sagrade Familie potem ni prav blizu (če se človeku mudi), kakšna 2 km sigurno. Potem pa še vsaj toliko do Parka Güell. Camp Nou je pa precej na drugem koncu mesta. Odpri si google maps in si malo oglej, kje je kaj, ti pokaže tudi poti od enega do drugega konca. Na netu imaš tudi shemo metroja, pa poglej, kako bi se dalo peljat.
Tisti “hop on-hop off” busi gotovo stojijo tudi na vseh krajih, ki bi jih radi videli, ampak vprašanje, če se vam (odvisno, koliko vas je) pol že bolj ne splača vzet taksi. Malo poišči, najdeš gotovo na netu proge teh avtobusov, cene, vozne rede…

Če boste šli pa na Capri, tam imaš ene posebne taksije takoj v pristanišču, ko prideš čez s trajektom, ki so delani prav posebej za Capri. Te pelje malo naokoli po otoku, marsikaj pove, te vmes malo pusti na vrhu, pride kasneje iskat… Luštno, samo treba se je malo cenkat za ceno, mi nismo vedli in smo kar plačali, kar je bilo ponujeno (kar precej)…

Mi smo šli na Camp Nou direktno z ladje s taksijem in smo plačali nekje okrog 20 eur. tam smo se kar dolgo zadržali, ker je kar precej tega za videt, seveda če tvas te stvari zanimajo. Od tu smo šli s taksijem do Sagrade Familie za 10 eur. Naprej smo šli z metrojem in na koncu peš po Rambli. Vse smo si ogledali v lastni režiji in za manj denarja kot če bi se odločili za ladjarjev ogled. Bili smo v štirih.

V Neaplju smo šli s taksijem do Pompejev. Taksist je vozil kot nor, a je bil ful ok. Prišel nas je iskat ob dogovorjeni uri in nam nato še krožno razkazal mesto Neapelj ter nam povedal, kaj si je vredno ogledati. Plačali smo mu pa 100 eur vključno z napitnino.

Zdravo,

Diona, glede na tvoj odgovor se mi je pojavilo še eno vprašanje. Ko pišeš, da v Barceloni ladjar organizira prevoz do centra mesta in nazaj… do kam točno je to mišljeno? Sedaj sem si že kar natančno ogledala zemljevid mesta in bi mi ta informacija prišla zelo prav pri planiranju potepa po Braceloni.

Hvala.

Marica,
v Barceloni vas ladjarjev prevoz-avtobus pripelje do bližine World Trade Centra. Potem imate kakšnih 300 m do Kolumbovega spomenika, ki je na samem za začetku Ramble. Rambla pa je dolga dober kilometer.
Toliko za orientacjo in okvirne razdalje.
In kdaj odpotujete?

Aprila-upam, da bo vreme ok, da vidimo vse, kar smo si zadali. Še enkrat hvala za pomoč.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close