Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev barca, če si kje blizu

barca, če si kje blizu

Na tem forumu je barca, pa tudi nekatere druge, s svojimi nasveti pomagala že kar nekajkrat, zato bom napisal kar tu.
Torej vprašanje je čisto enostavno, odgovora pa ne najdem.
Ali lahko jaz kot samostojni podjetnik prepišem firmo na tretjo osebo, ki bo posel peljala naprej, sam pa grem na čakanje.
Kakšen je postopek in na koga se je potrebno najprej obrniti.

Samostojni podjetnik je fizična in ne pravna oseba, torej ni firma, katere lastništvo bi prepisal oz. prodal. Lahko pa prodaš pogodbe, zapreš s.p., na Zavod pa ne moreš, če nisi posloval z izgubo. Oz. lahko greš, vendar ne moreš prejemat nadomestila. Rešitev v tem primeru je, da se za mesec ali dva zaposliš pri nekom in greš potem na Zavod.

Ja, pravice espejevcev glede čakanja, brezposelnosti … so precej omejene, prav tako ne moreš dejavnosti “prepisati” na koga drugega, ta oseba mora odpreti svoj s.p. in od tebe kvečjemu lahko prevzame stranke (če so seveda tudi one za to).

Ne mislim it na zavod in prejemat nadomestila. Rad bi šel na čakanje za slabi dve leti, potem pa redno v pokoj. Ker imam probleme s hrbtenico že nekaj časa zelo težko delam, pa sem začel razmišljati v tej smeri.
Če sem prav razumel, prodam stroje in pogodbo, prispevke za ta čas si pa plačujem sam?

Pa naj te zaposli ta, ki mu boš posel predal (usluga pač), potem pa te da na čakanje.

S.p. lahko davčno nevtralno preneseš na svoje dediče – 1. dedni red. Najprej se obrni na Obrtno zbornico, oni se ukvarjajo s konkretnimi primeri prenosov. Lahko svoj s.p. tudi pripojiš h kakšni kapitalski družbi. Pri tem moraš upoštevati tako pravila Zakon o dohodnini kot Zajkona o DDV, v primeru prenosa na fizično osebo tudi zakon o dedovanju – tako da je res najbolje, da se nekdo konkretno poglobi v tvoj primer in ti zadevo tudi konkretno izpelje.

To ni tako enostavno kot si predstavljaš. Če na zavodu ne prejemaš nadomestila ti delovna doba ne teče in če imaš sedaj napr. 38 let dela in greš na zavod na “čakanje”, boš tudi po 2 letih še vedno imel 38 let dela in ne 40.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close