Barb
Babi in Andraž, hvala. Lepinja in ciabatta uspela!!!!! Testo sem naredila po Andraževem receptu in ga nato polovico spekla kot je napisal Andraž in polovico kot je opisala Babi. Oboje je zelo dobro uspelo, samo malce prevelike podplate sem naredila in preveliko lepinjo. Bom morala naslednjič malo manj dozirati:))
Mimogrede, Babi, ciabatte so bile zelo trde, zunanja skorja, pa sem jo potem malo odmočila z mokro krpo. Bi morala dat med pečenjem notri posodico z vodo??
LP Barb
Hmmm najbrž sem spregledala. Tako kot danes zjutraj, ko sem zamenjala temo in podpis:)) No, pa saj je tud namočena krpa opravila svoje in moj dragi ni mogel prehvaliti, ko je za zajtrk dobil čisto tapravo še toplo lepinjo!! Samo čevapčiče je pogrešal….
Bom hvaležna za recepte za pogače, z dvema frkolinčkoma mi je lažje speči kruh sama doma kot pa skočiti v pekarno ali trgovino, čeprav se morda malo hecno sliši.
Lep dan želim Babi in ostalim forumovcem!!!
LP Barb
Hej,Barb! Nekaj o pogacah.V bistvu imajo vse it. focacce v testo dodana razna zelisca (rozmarin,zajbelj,drobnjak,majaron,cebula,cesen…),po vrhu jih pa oblagajo z olivami,siri,sardelnimi fileji…
Recepti za testo so priblizno enaki,eni malo vec olja eni malo manj.Seveda vse se naredi lahko brez zelisc.
1.Pogaca z zajbljem(ali drugo zelisce,ali brez)
500 g presejane moke,100 g masti,25 g kvasa,6 zlic olja,malo mleka,sol 1 zlica sesekljanega zajblja,ali kakega drugega zelisca ,ali nic
Na desko damo pest moke in prilijemo v mlacnem mleku razmesan kvas.Zamesimo zelo mehko testo,ga damo v pomokano skledo,pokrijemo in pustimo,da vzhaja pol ure.
Na desko vsujemo preostalo moko,v sredi naredimo jamico,vanjo damo mast zajbelj,olje in 1 zlicko soli.Zgnetemo in dodamo se vzhajan hlebcek in malo mleka,da dobimo mehko testo.Mesimo toloko casa,da je testo gladko in voljno ter da se zacno na povrsju delati mehurcki.
Tortni model s premerom 30 cm dobro namazemo in pomokamo.
Vanj polozimo v tej velikosti razvaljano testo(debelejse,kot za pico).S pomokanim nozem naredimo na povrsju krizne zareze,da dobimo mrezico.Pokrijemo in pustimo,da vzhaja 20 do 30 minut.Pecemo v vroci pecici priblizno 1 uro.Pogaca je pecena,ko je na vrhu lepo rumeno zapecena.
2.Sicilska kmecka pogaca
500g moke,2 kozarca olja(olivnega,ce ga imate radi),20g kvasa,malo mleka,20 crnih oliv,origano in sol
Kvas razmesamo v malo mleka.Moko stresemo na desko,naredimo v sredini jamico,vlijemo vanjo kvas,kozarec olja,malo origana in solimo.Zamesimo mehko testo,naredimo hlebec,ga pokrijemo in damo vzhajat na toplo.Ko testo naraste se za eno visino,ga polozimo v naoljen tortni model in s prsti razpotegnemo 3 do 4 cm na debelo.Olive razporedimo po testu,,jih potisnemo vanj in testo nad njimi stisnemo,da se ne vidijo(Ko je pogaca pecena, so olive spet vidne.)
Povrsino poskropimo z oljem in pri tem s prsti nekoliko ugreznemo testo,da ostane olje na testu.Pogaco pustimo,da vzhaja 20 do 30 minut,nato jo pecemo priblizno pol ure v pecici pri temperaturi 200 stopinj. Jemo vroco ali hladno.
Olive lahko tudi na drobno narezane vmesis v testo,namesto,da jih polagas cele.
.To pogaco imamo mi zelo radi.
3. Dober je tudi Franciskanski krompirjev kruhek s sirom.
250 g moke,250 g krompirja,20 g kvasa,50 g masti,2 jajci,sol,150 g mozzarelle ali drugega topljivega sira,100g sunke
Kvas razmesamo v pol kozarca mlacne vode in ga vlijemo v skledico k 4 zlicam moke.Zmesamo,da dobimo zelo mehko testo,ga oblikujemo v hlebcek,zavijemo v pomokan prtic in postavimo na toplo,da naraste za dvakratno kolicino.
Krompir skuhamo v oblicah in ga olupimo.Na desko vsujemo preostalo moko,solimo,naredimo v sredi vecjo jamico in vanjo damo pretlacen ne prevroc krompir.Dodamo mast in celi jajci in zamesimo testo.Po potrebi dolijemo malo mlecnega mleka.Damo se kvasni nastavek in mesimo,da dobimo voljno testo,ki se loci od dlani in deske .Dodamo se nasekljano sunko in sir ter mesimo se nekaj minut.
Pekac z visokim robom namazemo z mastjo,ga pomokamo in vanj polozimo testo,ki naj sega do polovice visine.Pokrijemo s prticem in pustimo vzhajati na toplem do dvakratne visine.Pecemo 40 minut pri 200 stopinjah.Postrezemo
ohlajeno ali mlacno.
Si opazila razlike v obdelavi testa?Vse ima svoj smisel.Pomislila sem,da mogoce obdelujes testo z el.mesalcem.Delaj kar po svoje.To so klasicni recepti.Tudi mast lahko zamenjas z oljem,ampak mast da svojo rahlost.
Tudi sama rada pecem domac kruh.Vcasih dam v pecico ploscato opeko in dam hlebcek kar nanjo.Rada za otroke specem v 4 navadnih glinastih lonckih za roze,ki jih imam samo za peko.Pridejo krasni hlebcki kot gobice.Za kare kruh imam tudi pravo glinasto posodo brez glazure ,ki sem jo kupila na Skotskem.Kruh ima krasen okus,kot iz domace krusne peci.
Upam,da ti nisem prevec napolnila glavice in da ti bo ostalo se kaj casa za pravljice za tvoja srcka. Lepo se imejte babi
Babi, noro, hvala da ste se tako potrudila. Bom preizkusila, ko pridemo z morja. Za en teden jo šibamo na Pag. Upam, da tam ne bo slabega vremena. Mimogrede, še vedno nisem prišla do tiste šmentane sladke skute. Sem jo pa zdaj naročila v lokalnem Mercatorju in njihov dobavitelj je pisano gledal in trdil, da to ne obstaja. Ga bom že ugnala:))
Lep pozdrav na Primorsko!
Barb
Forum je zaprt za komentiranje.