bankassurance in assurbanking
Predlagam, da se zapiše povsem na kratko, za kaj gre, v oklepaju pa assurbanking. Tako naredimo pri podobnih primerih, kadar menimo, da v slovenskem jeziku (še) močno prevlada tuja ustreznica ali preprosto še ni ustreznega slovenskega izraza.
Tako se je pisalo tudi npr. brainstorming: viharjenje možganov (brainstorming). Še danes vidiš, čeprav zelo redko, zapis z dodano tujko, saj jo dandanes že vse več opuščamo, ker se je slovenska besedna zveza že bolj ali manj prijela v jeziku.
Hm, vse skupaj se mi zdi malo čudno. Kolikor je meni znano pri nas uporabljamo izraz zavarolavno bančništvo. Gre za to, da banke širijo svojo osnovno dejavnost še na zavarovalništvo, med tem ko obratno (spet, kolikor vem) ne velja.
Za assurbanking tudi še nisem slišal. No, saj to ne pomeni, de izraz ne obstaja. Morda gre le za kako različico zapisa, pomeni pa isto.
Na spletu sem v neki ameriški diplomski nalogi našel definicijo obojega:
“Bancassurance is the process of a bank selling insurance products manufactured by insurance subsidiaries that are owned by the bank, either through its own distribution channels or through outside agents.
Assurbanking is the process of an insurance company selling banking products manufactured by banking subsidiaries that are owned by the insurer.”
Če je prvo torej bančno zavarovalništvo, bi po moji logiki drugo bilo zavarovalniško (ne zavarovalno) bančništvo.
*** Bankassurance ali v slovenščini »bančno zavarovalništvo« pomeni prodajo zavarovalnih produktov, ki jih bodisi ustvari zavarovalnica, ki je del kake bančne skupine, bodisi te produkte kake x zavarovalnice banka prodaja prek svojega omrežja okenc oziroma poslovalnic.
*** Assurbanking ali v slovenščini »zavarovalniško bančništvo« pri nas ni domače, je pa v svetu uveljavljen koncept. Gre za obrnjeno logiko, ko kaka zavarovalnica ponuja bančne storitve (npr. dvig gotovine ali kaj podobnega) v svojem omrežju okenc oziroma poslovalnic. Predlagam uporabo »zavarovalniško«, ker se nanaša na zavarovalnice, in ne »zavarovalno«, ki se nanaša na zavarovanje.