Bananina – bananova
Postavil bi vprašanje, ker ste me popolnoma zmedli. V eni izmed prejšnjih tem ste obravnavali kako se pravilno piše, malinina ali malinova torta. Rečeno je bilo, da je pravilno malinova, malinina pa je pogovorno.
Sedaj sem pred dilemo. Po logiki vašega zaključka (malinova torta) sledi, da je pravilno bananova torta. Vendar nikjer na internetnih straneh nisem zasledil takšnega poimenovanja. Povsod se imenuje bananina torta.
Ali iz tega sledi, da je bananina torta, malinina torta pravilno?
Hvala za odgovore.
Iz tega sledi, da je (večinska) raba kdaj pa kdaj zelo drugačna od tega, kar predpisuje pravopis, kar pa še ne pomeni, da je zaradi tega ‘pravilna’ oz. pravopisno ustrezna.
SP ponuja bananin olupek in bananov liker. Ker je torta – kot liker – izdelek iz banan, torej bananova torta.
Pri teh rečeh vendarle velja tudi malo premisleka. Če so ljudje navajeni oz. poznajo predvsem bananino torto, morda lahko zamižiš in jo ohraniš – odvisno, komu je besedilo s torto namenjeno. Če gre za blog ali recimo za leposlovno besedilo, kjer je tale bananina v premem govoru, bi jo jaz ohranila. Če gre za ‘pravo’ kuharico, bi pa vendarle napisala bananova torta. Navsezadnje gre za vrsto (katera torta), ne za svojino (čigava torta? – od banane :))).
K.