Balzamični kis – koliko
Po besedah s foruma sem kupila balzamični kis, tu in tam ga sedaj dajem na kakšne sestavljene ali posebne solate in mi je všeč.
Sedaj pa vprašanje – ali je balzamični kis samo začimba ali dejansko nadomešča navaden vinski kis na solati? Mislim količinsko. Običajno pišete “nekaj kapljic balzamičnega kisa”. Če je to zelena solata ali kakšna druga kisla solata, ali dam nekaj kapljic balzamičnega kisa in nato okisam še z vinskim kisom? Pri nas je žal tako, da jim nobena solata ni dovolj kisla, tako da z nekaj kapljicami gotovo ne pridem skozi.
Opazila sem tudi, da je v mesecu dni skopnela polovica steklenice, kar pomeni, da ga mama (ki kuha med tednom in balzamika prej ni poznala) uporablja namesto običajnega kisa… Jaz sem pa v dvomih, kaj naj ji rečem.
LP Mimi
Mimi, hej!
Sem med tistimi, ki stalno uporabljam balzamicni kis, sicer ne tistega pregresno dragega; kupujem vrsto jabolcnega b. kisa od privatnega pridelovalca iz Brkinov ( pravi balzamicni je pa na bazi grozdja). Nanj smo se tako navadili, da se mi zdi, da solata nima okusa, ce ni tega v njem. Tudi hcerka si ga redno vzame v Anglijo. Res ga je potrebno dati manj; strinjam se pa s tabo, da v veliko skledo solate je par kapljic verjetno premalo; sama ne mesam. Mami je okus ocitno vsec,haha:)))
Kaj svetovati, res ne vem. Vrag je v tem, da se nanj hitro navadis:))) Lp
Mimi, očitno si mi brala misli. Že nekaj časa premišljujem, kako bi načela temo o balzamičnim kisu. Na steklenici je dober podatek, da nima roka trajanja. Zanima me, kam vse ga je možno dodati, poleg solat seveda. Babi pomagaj prosim. Tudi meni je všeč okus. Hvala za napotke in lep dan, Mica
Jaz ga na solato dam kar precej. Sicer malo manj, kot domačega jabolčnega kisa, ampak še vseeno ni to par kapljic 🙂
Drugače se ne spomnim, kam bi ga bilo še fino dajat; meni je dobra varianta solate, ko na rezine narežem paradižnik, čez dam ovčji sir ali mozzarelo, potresem z baziliko, pokapam z olivnim oklejm in kar izdatno prelijem z balzamičnim kisom. Potem vsaj vzame svoj paradižnik (s sirom), na koncu pa ostane taka dobra omaka.
vse zelene solate, radiče,motovilec,regrat,rukula itd kar je še te trave, je potrebno temeljito usušiti, da skoraj ni več dodatne vlage na tej travi, potem pa šele kisamo,oljimo itd.Tako jaz delam.Tudi sol prej namočim v kisu, da se raztopi.Na tako suho solato, je potrebno dati zelo malo olja in kisa, saj se takoj prime.Če pa imate solate “MOKRE” in še lužo na dnu sklede, pa morate seveda tlivati gor in kis in olje.
pa tudi sicer je suha solata bolj okusna kot vodena.
Zgleda, da ma JOŽE prav. Jaz kar direkt izpod pipe solato (malo seveda odcedim), ampak nikoli ni časa pustit sušit. Res pa potem dobesedno vlivam olje in kis, da ma kak okus, pa slano je tu in tam preveč. Jaz navadnega kisa za solate sploh ne uporabljam, samo balzamičnega. Ga gre pa kar veliko.
Pozdrav.
Hej!
Mica, tako kot je napisala Kresnica, je imenitno. Jaz ga dam tudi na nekatere soparjene zelenjave, na sladki janez; sicer ga itak redno uporabljam.
Doloceni recepti za sladice ga tudi priporocajo: zdaj se dolocenih ne spomnim; ni pa vsakemu vsec. No, na vanilijev sladoled z vlozenim zelenim poprom sem ga tudi ze kapnila; je tako osvezujoce.
Joze, da solate mora biti dobro odcejena, vsaj pri nas. Poznam pa ljudi, ki jim solata ni vsec, ce ne dodajo malo vode ali vsaj ne popolnoma odcedijo.
Lep dan
Pozdravljeni. Moja mama je nas – 4 otroke – “gor spravila” s solato: regrat, radič, berivka, in vse ostale. Nikoli ni odlivala vode iz sklede, kamor jo je dajala po pranju. Okus je bil vedno enkraten. Je na sredino kuhinje postavila “štokrle” (stol brez naslonjala, vodoraven, kot mala mizica kvadratne oblike), štirje smo pokleknili okrog in veliko skledo solate zelo hitro pospravili. Še danes imam od vseh jedi najraje solato. Jaz pa moram oprano solato odcediti in z merico začiniti s kisom (1/3 kisa, 2/3 vode), prelijem po z žličko za kavo odmerjeni soli, nato pa dodam še bučno olje. Ne maram prekislo, zato me zanima, kako naj razredčim balzamični kis? Lep pozdrav Mica
Mešam balzamični kis z navadnim, ker tudi pri meni ni nikoli dovolj kislo!
Moja kolegica obožuje suho solato. Meni pa suha solata ni okusna – mora bitI vedno dovolj mokra in kisla:)) Gorje pa, če je preveč olja! Na veeeliko skledo dam ponavadi tri kapljice olivnega oja, nekako toliko balsamičnega kisa in veliko navadnega kisa. Solim tudi:)
In najboljši je potem za spit tisti “polni” kis, ki ostane od dodatkov (jajce, paradižnik, česen ,… )
Njam, njam … mi smo pa danes imeli … pizzo, ki smo jo naročili:))))
Tako si jo je moj že cel teden želel, da sem se ga usmilila.:)
Medtem sem pa lahko likala:) Kar še vedno delam …
Babi, jaz imam veliko srečo – vedno mi velikodušno oba odstopita ostanek:)
Je pa drugače, ko grem k meni domov – z očetom sva na istem. In potem si razdeliva:)
In veš kaj mi je najbolj neugodno – ko sem kje v restavraciji in ostane kis od solate (jaz si jo vedno po svoje donaredim)… mi je tako žal, ko ga odnesejo … :))))
Kate, kot studentka sem pogruntala omizje, kjer niso jedli solate. Vso so stresli v mojo skledico…se tako je ni bilo veliko in tudi pomazala sem; sicer sem kruh nabodla na vilice:)))
Morala bi videti reklamo na Rai za olivno olje:
V strasno fini druzbi… (verjetno bodoca tasca) pri mizi opazujejo mlado dekle. Ona pa nonsalantno z rezino kruha pomaze vso to dobroto s kroznika:))) In fant se ji vzpodbudno nasmiha.
Reklama mi je zelooo vsec:)
Lep pozdrav
FINI beleži svoje korenine že iz leta 1912, ko je z ministrsko licenco postal prvi uradni proizvajalec balzamičnega kisa v Modeni dobro poznani prestolnici kisa. FINI, ki je bil eden izmed prvih prodajalcev in izvoznikov balzamičnih kisov iz Modene se je tako zelo hitro uveljavil v srednji in visoki kategoriji in hitro postal Brand Leader (vodilna blagovna znamka). Svoje proizvode je že leta 1977 začel izvažati v ZDA in druge države po svetu. Ob tem pa je vedno bil in še do danes ostal sinonim za najbolj priznano blagovno znamko visoke kakovosti.
Fini danes…
Danes FINI izvaža svoje proizvode v več kot 50 držav. Balzamični kis iz Modene je pridobil tudi svojo prepoznavnost z zaščiteno geografsko označbo (Protected Geographic Indication – PGI) s strani Evropske Unije. Prav tako pa je ponosen prvi proizvajalec, ki je dobil Certifikat PGI s strani CSQA Certification Agency. FINI je tudi eden od ustanoviteljev konzorcija (Consortium) proizvajalcev balzamičnih kisov v Modeni.
Forum je zaprt za komentiranje.