Bakalar
Hej!
Nam ga navadno naredi silno prijazna domacinka. Lahko ga tolces ali mesas rocno ( zelo zamudno delo in praksa) – v tem primeru bodo vmes nekoliko vecji koscki. Lahko ga das v multipraktik. Olje se doliva priblizno tako kot za majonezo. Porabi se ga veliko, ce hoces res mazav izdelek.
Svetovala bi manjso kolicino ribe- recimo nekje 10 dag suhe. Ko je namoceno ( ce je polenovka dobre kvalitete), se lepo napne in naraste.
Ptem dolivas olje po potrebi. Nikar cele polenovke naenkrat, ker pride zelooo veliko.
Je pa to bolj zimska jed:)
Pa se prepis iz knjige Istrska kuhinja.
en bakala- tezak okrog 500 g, 2 dl oljcnega olja za cvretje cesna, oljcno olje za dolivanje ( 1/4 do 1/2 l, odvisno, koliko ga ” pije” in od teze oz. velikosti), 5 srokov cesna, nekaj vejic petersilja, sol, poper
Bakala potolcemo in ga preko noci namakamo v vodi.
Kuhamo ga v slani vodi, dokler se ne zmehca. nekaj vode, v kateri se je kuhal, shranimo. Ko je se topel, odstranimo kosti in temnosivo kozo.Meso damo v visjo posodo( lonec).
Na segretem oljcnem olju poprazimo dva stroka cesna, da zadisi in malce zarumeni, odstranimo. Olje ohladimo in ga zlijemo na ociscene kose v lonec,
popoprano in zacnemo tolci z leseno, spodaj debelejso kuhalnico ( tako, kot jo uporabljamo za pripravo pireja). Dodamo preostanek ssekljanega cesna in petersilj ter tolcemo naprej. Vmes obcasno prilivamo olje. To delamo toliko casa, dokler masa ne postane primerno gosta.
Pokusimo, po potrebi dosolimo in popopramo. Po zelji lahko dolijemo nekaj vode ( smo jo shranili). Tako postane bolj bel in mehkejsi.
Tako pripravljenega se malce pogrejemo in ponudimo s polento kot glavno jed.
Danes jemo bakala na belo kot namaz s kruhom ( popecenim ali ne) za zacetno jed. Nekoc so ga jedli z vilicami in polento ( njami).
Na bozicno viljo pa je bilo zraven se tenstano zelje kot zelenjavna priloga.
Ponekod pripravljajo bakala na belo brez sesekljanega petersilja, dodajo melko ali skrljub ( smetana – verjetno od kuhanega mleka), krompir…
Vem, da v trgovinah prodajajo tudi takega, kjer je primesano se kaj drugega ( recimo kaksen oslic). Nocem ovajati:)))
Toda pametno je povprasati, od kod je. Moram pohvaliti obalo. Imajo res dober narejen bakala.
Se ga boste lotili? Srecno roko:)
Sama veckrat naredim polenovko v pecici s krompirjem ali v rdeci omaki, seveda pozimi.
Lep pozdrav Babi
Hej Babi 🙂 Kako si kaj? jaz sem tako dobro razpoložena :))
Nekaj me zanima – a k bakalarju se ponudi bela polenta ali tista navadna koruzna? azraven se je tak bakalar namaz, kot ga kupiš v trgovini ali cela skuhana polenovka? Po mojem namaz, ampak nisem sigurna…..
Jutri bom v LJ na tržnici kupila belo polento in jo bom pripravila ob priliki……ja, smao to me še zanima – k čemu vse bela polenta najbolj paše (in kako točno se jo skuha – nekaj se mi zdi, da smo o tem že pisali….bom pogledala)
LP vsem (tokrat iz LJ) 🙂 zala
Zala, hej!
Polenta je lahko bela ali rumena; tista, ki ti je bolj vsec:)
Na Goriskem in v Furlaniji bi dobila belo. Kuhamo jo kot rumeno ( ne istant);
racunaj pol ure mesanja:) Pazi samo, da usipas postopoma, da se ne bodo naredili svaljki. To niso zganci:)))
Pase pa povsod, kamor pase rumena. Seveda, komur je vsec.
Da, polento jemo s tistim namazom. Samo kupljen je mogoce malce prevec
na drobno stolcen ( stroj); rocno tolcen ima nekoliko vecje koscke – sem pa tja. Na pogret kroznik das malo namaza in vroco polento zraven, da se potem namaz nekoliko topi. Je pa to res bolj hrana za hladne dni.
Polenta pa je tudi skoraj obvezna pri jedi, ki je nekak brodet ( ali ribji golaz)
iz namocene polenovke. Lani sem to predstavila na srecanju. Pobrskaj malo.
Tudi jaz sem dobre volje:)
Dva dni sem samo prisluskovala tisini, ki je v ponedeljek zavladala v nasem domu. Nic pametnega nisem mogla poceti.
Danes sem spet OK. To se mi vedno dogaja, ko odidejo.
Lepo se imej Babi
Forum je zaprt za komentiranje.