Baby piškoti
No, da še jaz povem en svoj majhen presenetljiv uspeh. Tamala je bila bolna, jedla ni seveda nič, še prepečenca, ki ga ima drugače rada, nismo imeli doma. Spomnila sem se na baby piškote in seveda tudi teh nismo imeli. Pa sem se spomnila, da imam v svojih buklah nekje recept za baby piškote in da to verjetno ne more biti tako težko. Objavila ga je Alenka Platinovšek na Kulinariki. Ne vem, če je čisto prav, ampak jaz ga bom tukaj prepisala, da vas ne pošiljam z linkom tja.
Otroški piškoti (domači baby piškoti)
4 jajca
12 dag sladkorja
10 dag moke
5 dag jedilnega škroba
4 žlice mletega sladkorja
Rumenjake penasto umešamo s tretjino sladkorja. Beljake stepemo v trd sneg, mu primešamo preostali sladkor, nazadnje pa še škrob. Zmes rumenjakov zamešamo v sneg, nato pa rahlo zamešamo še moko. Zelo togo biskvitno testo nabrizgamo skozi velik tulec na pekač na peki papir. Pazimo, da so med 8 cm dolgimi prameni zadosti veliki presledki. Piškote pečemo na srednji višini 12-15 minut na 200°C. Biti morajo svetlo rumeni. Ohladimo jih na papirju, nato pa jih posujemo s sladkorjem.
Seveda nič težkega, mase je ravno za 3 pladnje, v ventilatorski pečici je naenkrat pečeno. In rezultat? Tamala jih je res pomakala v čaj in vsaj nekaj res pojedla. Jaz pa sem bila presenečena, kako je to enostavno narediti in kako so dobri. Od začetka so bili še malo mehki, po nekaj dneh so čisto otrdeli kot tisti iz trgovine. Če bi jih dala malo nazaj v ugasnjeno pečico, bi se verjetno takoj posušili. In rekla sem si, da tudi za kakšno šarloto, tiramisu ali kaj takšnega ne bom več kupovala baby piškotov, še cenovno je velika razlika.
No, želela sem samo z vami deliti svojo dobro izkušnjo.
Lep pozdrav, Mimi
Tole se mi zdi zelo, zelo podobno janeževim upognjencem (brez janeža)… Se morda motim? Janeževe upognjence tudi naši radi jedo. Danes pa sem spekla “cookies”.
Pozdravček!
Vladka
Hej!
To so zelo dobri piskoti.Tudi v moji knjigi je podoben recept,samo da je za 10 dag moke 5 jajc in samo 7 dag sladkorja + plus 2 dag za potresanje,ni pa skroba.Postopek enak.
Janezevi upognjenci imajo pa 4 jajca za 25 dag moke.Sladkor in cela jajca
stepamo ob robu stedilnika,da se vse zgosti.Potem primesamo se moko.Preden damo nabrizgane krogce v pec,naj stojijo 2 uri v toplem prostoru.
Jaz jih nikoli ne delam,mama pa jih je tocno po tem teceptu.
Lep pozdrav Babi
No, jaz po gramih nimam moke za janeževe upognjence… tašča me je naučila, da na 4 jajca dam sladkorja, kolikor tehtajo ta 4 jajca in moke, kolikor tehtajo 3 jajca. Pripravljam pa testo tako, kot za navadni biskvit… stepem beljake, počasi dodajam sladkor in stepam dalje, dodam rumenjake enega za drugim in potem ročno rahlo vmešam še moko. To pustim malo sicer stati, recimo pol ure, da bi pa pustila že nabrizgano stati, pa nimam toliko pekačev :o)
Lep preostanek večera!
Vladka
Forum je zaprt za komentiranje.