Babica prepisala na enega vnuka stanovanje
hilda T, 10.08.2021 ob 14:02
Res je, 10.08.2021 ob 06:03
hilda T, 09.08.2021 ob 16:53
skrajno napačnpp, 09.08.2021 ob 16:31
Aha, OK, situacija je očitno malo drugačna. Drugič bolj jasno napiši, ker pač tako kot pišeš, je lahko še sto drugih družinskih članov vključenih.
Babica je babica vsem trem vnukom in zdaj je enemu svoje stanovanje “prepisala”. Možno, da gre za darilno pogodbo. Darila se vštevajo v dedne deleže. A kot rečeno, kaj bo kdo imel ob smrti, koliko bi kdo dedoval (kako pa misliš, da oče, torej tvoj mož ne bi sfrčkal tega stanovanja?), in predvsem, kdo bo umrl pred kom, je zelo težko ugotoviti, ker nekaj je statistika (starejši umrejo prej kot mlajši naprimer), nekaj pa življenje. Da te to življenje ne bo kaj teplo preveč.
Sicer pa babica je še živa, tudi njen sin, torej oče teh treh otrok, ki so polbratje, je še živ, in res lahko še vsi kaj ustvarite v lajfu. Lahko da ko bo oče umrl, bo pač tvoj otrok dobil več in ostala dva manj, lahko bo že za časa življenja dobil več. Samo ti vidiš samo to stanovanje in to, kaj je babica napravila s svojim premoženjem. Spet ponovim – ustvari eno stanovanje za svojega otroka, do katerega pastorka ne bosta imela pravice, pa bo vse rešeno.
Darila se vštevajo v dedovanje, vendar pa vnuki niso v prvem dednem redu. Torej ko bo gospa umrla, bo po njej dedoval samo njen sin (in mož, če je še živ). Samo ta sin bo imel pravico do dedovanja, ne pa vnuki (razen če bo že pokojni). In samo on se bo lahko skliceval na darilo, ki naj bi bilo všteto v dedno maso. A glede na to, da je stanovanje prepisano na enega od njegovih otrok, dvomim, da bo protestiral, ali pač? To ve avtorica.
Da bi se čez leta ti sedaj otroci začeli zaradi tega kregati, je malo verjetno, razen če jih bodo ščuvali starši oz. avtorica. Tudi pri nas je babica svoje stanovanje podarila najstarejši vnukinji, ker je šla v dom, ona je pa potrebovala stanovanje, bila je že noseča itd. Meni, ki sem bila od sestrične mlajša 7 let, niti na misel ni padlo nikoli, da bi morala jaz dobiti polovico oz. četrtino (brat in bratranec). Babico smo v domu vedno vsi obiskovali, moji starši in mi otroci celo bolj kot sestričnini, ker smo pač živeli bližje temu domu. Še danes sem s sestrično v dobrih odnosih. Po vaše bi torej morali biti skregani na smrt, ali kako? Še dobro, da nismo vsi taki, kot vas je tu očitno vsaj polovica.
Se mi ne da kregat o takšnih temah ampak tako za info, vnuki so PRVI DEDNI RED.
Vnuki so lahko prvi dedni red, ampak po babici ali dedku dedujejo samo prek “vstopne” pravice, torej če je sin pokojnega mrtev in ne more dedovati. V primeru živih otrok, dedujejo po starših otroci (in zakonec), ne pa vnuki.
Torej v primeru avtorice, če bo ob smrti te babice njen sin še živ, bo dedoval on in samo on (če je dedek že mrtev). Vnuki tukaj ne bodo imeli nobene veze. Predvidevam, da je babica, ker ve, da je njen sin nesposoben oz. ne zna z denarjem, naredila edino, kar se ji je zdelo smiselno, prepisala stanovanje na najstarejšega vnuka.
Vem jaz to, ampak babica lahko še vedno vse zapusti vnuku, in bo moral njen potomec zahtevati nujni delež, in dedni redi so bolj pomembni zaradi davka kot karkoli drugega. Ker ti lahko zapustiš komur želiš dejanski dediči se pa morajo tepsti za nujni delež.
Forum je zaprt za komentiranje.