Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi – spet kalamari

Babi – spet kalamari

Halo, Babi in vse ostale!

Da vam povem, da ste mi prejsnji teden naredile take skomine po kalamarih na buzari, da sem jih sklenila naredit. Sicer sem najprej v soboto moraka preiskat pol Stockholma, da sem jih nasla, pa se potem so bili ful dragi, zmrznjeni in neocisceni (in mi je bilo skoraj slabo, ko sem se jih lotila cistit – take pacarije ful sovrazim), ampak moram rect, da se je kljub temu zelo zelo splacalo! Kot zanimivost: kalamarov in sip v Baltiku in Severnem morju ni, je najbrz zanje prehladno, pa jih morajo uvazat. In to iz… Kalifornije! Ne boste verjele, ampak po dolgem letanju po vseh mogocih trgovinah in trznicah sem nasla pacifiske kalamare. 🙂

In sem jih naredila na buzari po navodilu od Babi in so bili MEGA!!!! 🙂 Babi, super recept je to – jaz sem prej kalamare vedno delala bodisi ocvrte ali pa na zaru ali pa polnjene, ampak niso se nikoli bili tako dobri!!!!

Za desert sem naredila kolac iz jabolk in marcipana, ki je bil tudi mega, ampak ga bom raje opisala v drugem postu, da ne bomo prevec mesali tem. 🙂

Ursa,ko sem ugotovila,da kalamari cvrti niso ravno moj konjicek(boljsi so vedno zunaj,ker imajo v posodi ful olja …),sem se odlocila delati tako in res
uspesno.Vsi jih imajo radi.Enako lahko naredis,ce dodas zraven se kaksnega raka ali skoljko. Lp Babi

Babi, a bi slo tudi samo s skoljkami ali raki?

Jaz imam sicer kalamare ful rada, ampak problem je v tem, da bom tukaj bankrotirala, ce bom vsakic morala nabavit pacifiske (da ti povem ceno: cca. 10 eurov za paket z 500g neociscenih zmrznjenih kalamarov, notri jih je bilo tocno 14, sem jih sla stet…). Medtem ko skoljke in raki so tukaj zelo poceni hrana, ker jih je tudi v Baltiku veliko. Hecno ne, kako je kaksna hrana pri nas cisto sama po sebi umevna, npr. kalamari, pa sipe in hobotnice od morske hrane, ali pa npr. kostanj, kje drugje pa tega sploh ne poznajo. Ne, tudi kostanja tukaj ni, raste samo na skrajnem jugu Svedske, drugje je premrzlo.

No, da se vrnem k temi morske hrane: kako bi pa pripravila rakovice? A si to ze kdaj delala? Zadnjic sem na trzinci videla ful velike rakovice, tam okoli 15-20cm premera in 1kg na kos, pa me je zamikalo, da bi jih tudi jaz poskusila naredit.

Sorry, ker se mešam v vajin klepet. Jaz sem včeraj namreč tudi naredila lignje, a po Zalinem receptu s korenčkom, porom in papriko. Tudi božansko! Lignji ala Babi pa so na vrsti v kratkem, samo še kakšno školjkico in rakca bi rada dala zraven (v petek je ponavadi sveža roba).

lp n.

Ni panike, ti se kar vmesaj, vsa mnenja so zelo dobrodosla. :))))

Uboga Urša! Jaz pa sem kupila 1kg očiščenih celih lignjev za približno 6,5 eurov. LP Daša

se opravičujem…sem bolj nova na tem forumu…kje pa je recept za te božanske kalamare na buzzaro…doma jih imam, pa razmišljam kako, pa najdem ta odgovor in nazaj nič takšnega ne zasledim…mi lahko katera pomaga?!

hvala in lp

Preberi tale post od mishike pa odgovor od Babi:

Hvala, kako malo je potrebno…pa sem tako vesela…to bo danes za kosilo, pa riž. Kaj pa ve dajete za prilogo?

Še enkrat hvala
lp

Da tudi jaz pridam svoje, mi smo kalamare na buzaro včeraj imeli za kosilo.
Njami, njami. Zeloooo so bili dobri in naslednjič bodo pri nas tudi kakšne školjke in rakci zraven. Se že veselimo. Mi smo zraven jedli popečeno polento in berivko. Od kod berivka v tem letnem času? Posejala sem zimsko solato, ampak je tako gosta, da jo bomo kar sedaj pojedli kot berivko. Pa kako je bila dobraaaa.

Zadnje čase je pri nas kar nekaj novih jedi – ali pa drugače pripravljenih – na mizi. Vsi smo zadovoljni.

Lep dan vsem!

Če se lahko tudi jaz (ki vedno samo prebiram vaše poste )priključim.
Že veliko dobrih, dobrih… kulinaričnih dobrot sem pripravila s pomočjo tega foruma.
Med drugim tudi kalamare na Babičin način. Božansko!!!
Zraven sem skuhala krompir v kosih.
Predem sem servirala sem krompir stresla v kalamare, zmešala ter postregla.

Lep dan!!

Čav,

no, pa še moje izkušnje: prav tako super ratalo in bilo božansko okusno. Zraven sem postregla krompir v kosih, čeprav je mož rekel, da je tudi s kruhom enkratno. Res hitro in okusno kosilo.

Hip-hip hura za našo Babi!!!

Lep dan, čeprav dežuje …
Ines

Mene samo zanima, ali je treba lignje narezati na kolobarje.

Po moje ni treba, jaz sem pustila kar cele. Lahko pa tudi narezes (mislim, da je nekdo zgoraj omenil, da jih je narezal). Jaz tudi nisem naredila nobene priloge, ampak sem jih jedla kar s kruhom.

Hvala, jutri se takoj lotim.
Lep pozdrav !

jaz jih nisem. kupila sem majhne in naredila cele!! zdi se mi,da imajo cisto drugacen okus,kot narezani!..? poiskusi dobiti majhne…res veliki bi verjetno bili preveliki! lp petra

Ej, smo pa res vsi tolk padli na te kalamare, da to kar ni res…. :)))))

ja,res !!:)) meni so res zeeelo vsec!! tudi mojim doma. jaz sem zraven dodala se malo narezanih kaper /eksperiment!?) / bilo je fino. dezeven pozdrav…imate ze sneg?! in temo?! petra

Ne, snega se ni, je pa danes ponoci prvic zmrzovalo in zjutraj je bila slana, kar je super zgledalo z jesenskimi barvami gozda v ozadju in soncem nizko nad obzorjem (tako da je bila lepa zlata svetloba). Teme tudi se ni pretirane, trenutno se znoci ob ene 18:30.

Hej,Ursa in vse po vrsti-krasno vas je brati v tem rahlo padajocem dezju!

Res,hrana je v raznih dezelah cenovno razlicna.Ko sem bila prvic na severu Anglije,se nisem mogla nacuditi,da smo povsod na obali,celo v privatni domaci hisici dobili sendvice, napolnjene z mesom rakovic, zelo poceni.Pri nas jih vidis na zelo redke case in zelo drage.Sorodniki iz Provanse ne morejo prehvaliti jadranskih skampov,ker v Franciji imajo v glavnem atlantske.

Rakovice?
Nisem jih videla ze dolgooo. Vcasih smo redno hodili v Izolo v Gostinsko solo na dober koktail iz rakovic in majoneze ali tatarske omake,postrezenem v lastnem oklepu .Potem sem tudi jaz to poskusila narediti.Tezav je v tem,da sem vcasih dobila krasne in ko sem skuhala,ni bilo v njih nic mesa.Razlozili so mi,da se utekocini ali sama sebe pozre.
Za jastoga je to znano,zato mora iz morja naravnost v krop.Tega ne bi nikoli zmogla narediti.
Te rakovice imenujejo v moji knjigi ” morski pajki”.Tocno taki,kot si jih opisala.Imajo na oklepu nekaksne izrastke in kot oci na pecljih?Prazne oklepe sem jaz napolnila z zemljo in zasadila usesnike,je bilo lepo.

Jaz poznam samo ta dva nacina:

Kuhani morski pajek
Pajka ali vec ocistimo s krtaco in kuhamo v vrelem slanem kropu priblizno 20 -25 minut.Nato ga izluscimo iz lupine,mu odstranimo drobovino,meso zrezemo na lepe koscke(ce ga bo kaj),jih pokapljamo z lim.sokom in serviramo.
Seveda lahko to zmesas z doma narejeno tatarsko omako ali lazjo majonezo,vse lepo zacinis in postrezes s toplimo kruhki.
Jaz sem to meso dala tudi na riz z dodatkom petersilja, cesna in malo ol.olja.

Morski pajek v lupini

3 morski pajki,slan krop,20 dag ribjega mesa,cebula,zelen petersilj,cesen,sol,poper,limonin sok,drobtine,surovo maslo ali olje

Ociscene pajke (kot zgoraj) damo zive v mocno vrel slan krpo in jih kuhamo spet 20 minut(Zdaj bo v njih sigurno meso).Nato previdno odpremo lupino in izluscimo meso.Uporabljamo le sok(pazi,da ga ujames) in lepo belo meso. Crno in kosmato zavrzemo.
Preprazimo sesekljano cebulo,zelen petersilj,malo strtega cesna,dodamo sesekljano pajkovo in kuhano ribje meso(bela riba), osolimo,popopramo,dodamo se limonin sok in s to zmesjo napolnimo pajkovo hrbtno lupino.
Vse skupaj potresemo z drobtinami,pokapljamo z raztopljenim surovim maslom ali oljem in 15 minut pecemo v pecici.Zraven serviramo majonezo ali kaksno drugo omako.

Ursa,oboje je dobro.Ce bos naredila,bos zela ovacije.Meni ni usojeno,ker jih enostavno ni.Kam so zginili?

Mene pa zanima,kako jih na severu naredijo.Jaz sem jedla vedno v sendvicu,meso malo zmesano z majonezo.

V Angliji je ta zival crab ,dressed crab. Italijansko il granchio.
Vsi lupinarji
od canocchie(kanoce), kozic,skampov do jastoga so pa i crostacei.

Me zanima,ce se tvoja nona spomni,kako so jih delali.

Kaj p polenovka,si nanjo ze naletela.Poslji nam kaksen recept,saj verjetno Svedi tudi poznajo stokfish.

Kar naredi cimprej in nam porocaj. Lep pozdrav Babi

Hoj, Babi!

Hvala za recepte. Zdaj se moram samo opogumit in eno rakovico enkrat nabavit pa probat. 🙂 Nisem cisto prepricana, ampak mislim, da jih na trznici tukaj prodajajo ze kar kuhane, ker so rdece barve, torej najbrz ne bi smelo biti problemov z mesom, ki je ali pa ga ni? Zgledajo tako, kot si napisala, imajo neke izrastke po celi lupini in oci na pecljih, pa veliko nog (jih nisem sla stet, ampak zihr enih 10?). Po svedsko je rakovica krabba, sladkovodni raki so kräftor, morski rakci pa räkor.

Moja nona je zal ze nekaj let pokojna, tako da je zal ne morem vprasat o rakovicah. Se pa vsaj jaz ne spomnim, da bi ona to kdajkoli omenjala. Tudi ni nikoli prevec rada pripravljala morske hrane in ji ciscenje rib ni slo od rok (priznam, tudi meni ne to gre prevec, ze tile neocisceni kalamari v soboto so mi bili skoraj tu mac, ne vem, kako bi zmogla rakovico, bom najbrz morala pogum kar nekaj casa nabirat…).

Kako pa severnjaki delajo rakovice? Jaz je se nisem jedla, tako da ne vem prav dobro. Hm, malo iscem po raznih svedskih bazah receptov, pa nisem nasla nic posebnega. Vecinoma je kar kuhana rakovica s kaksno omako (npr. majoneza s koriandrom). Tudi moj cimer tu v pisarni tudi pravi, da se jih je z istimi omakami kot npr. lososa, se pravi s holansko omako, kislo smetano zmesano s koprcom, kislo smetano zmesano s kaviarjem, itd. Isto pise za jastoga, tudi tu mi iskalniki vrzejo samo kuhanega jastoga z omakami.

Polenovka ali po svedsko torsk je pa zelo pogosta riba in se iz nje dela vse zivo, od paniranih filejev naprej. Bom poiskala kaksen dober recept, pa ga posljem, ok?

Cao in lep pozdrav, Ursa.

Evo, nasla sem recept za eno jed, ki je zelo pogosta.

Gratinirana polenovka s pire krompirjem

400g fileja polenovke
1 dcl nasekljanega petersilja
sol
naribana limonina lupinica
limonin poper (citronpeppar)
2 zlici masla
pire krompir iz 1 kg krompirja
1 dcl naribanega sira
po zelji paprika v prahu

Pecico prizgemo na 200C. Ocisceno ribo polozimo na sredino namascenega pekaca. Nanjo posujemo mesanico soli, petersilja, limonine lupinice in limoninega popra. Maslo narezemo na koscke in ga natresemo po ribi. Pecemo 10 minut na sredi pecice. Pekac vzamemo iz pecice in ob rob ribe naspricamo pire krompir (da lepo izgleda). Cez ribo in cez krompir posujemo papriko in sir ter gratiniramo se dodatnih 15 min. Zraven postrezemo kuhan brokoli in nariban korencek.

Evo, to je res ful pogosto, tole zadevo se da kupit tudi ze pripravljeno v porcijah za 1 ali 2 in se jih samo pogreje v mikrovalovki. Pire je naokoli zmeraj lepo nasprican v rozetah ali rozicah. 🙂

Hej!Ce so rdeci,so ze kuhani.Potem ni tezko cistiti.Ko bi ti cistila sipe s crnilom,potem bi videla,pa moja sestra,ki mora cistiti ribe skoraj vsak dan,ce jih ze svak na barki ne.Skoraj vse moje znanke so pa to prepustile mozem,ce hocejo kdaj ribe jesti. Mene je vcasih ganilo,zdaj pa ne vec.Sem morala kar zaceti kot obalno dekle,moz Ljubljancan se vedel ni,kje zaceti.
Je pa mojster za lovljenje potocnih rakov na Blokah.Tam kar po travi skacejo v nekem dolocenem casu.
Zamrznjene kalamare je pa res zoprno,sveze je lepse.

Ne bom pozabila,ko sem za svojo deklico kupila 3 krasne gvate,take velike,zelo trdozive,ki so se migali.Pa mi je prodajalec rekel,naj jih dam v sladko vodo,da bodo nehale.Hcerka je vzela stol in jih v koritu opazovala,se z njimi igrala in to je vse plavalo in ona se je krasno zabavala.Prisel je cas,ko bi morala ukrepati.Vse je se zivelo.Pustila sem jih za naslednji dan,ker je vpila:Pusti moje ribicejedli smo ocvrta jajca,ki jih ne maram. Od takrat ne vzamem nicesar vec,kar miga .Ce si videla tiste bogomoljke(canochie),tudi one se kaksno uro krepko migajo z vsemi svojimi tipalkami.Potem smo jih dali na led in so se v torbi do Ljubljane umirile.Malo sem se bala odpreti torbo,pa je led svoje opravil.
Primozeva Uka(Urska) in Manca sta se jih kar pogumno ogledovali.
Bile so dobre in se lepe na pogled.

Aha,polenovka! Jaz bi rada kak recept tudi za tisto posuseno,da bi primerjala s trzaskimi recepti. Ce najdes,seveda. Lepo se imej Babi

Babi, iscem kaj o posuseni polenovki, pa ne najdem. Vsi recepti so bodisi s svezo oz. zmrznjeno ribo, bodisi z vlozeno v kis (kot slaniki). Mogoce pa niso nikoli susili rib, ker je bilo naravno konzerviranje ze kar zmrzovanje? Ne vem… Lahko edino malo povprasam se cimra, ki je pravi Sved, ampak je zdaj ze sel. Bom jutri.

Ali bom pa vprasala eno Svedinjo pri nas doma v studentu, ki vedno ful kuha in ustvarja. Ona bo zihr vedela, kako je s tem.

Vem, da imajo na severu Svedske poseben nacin konzerviranja rib, ki se mu rece “lutfisk”. Lut po svedsko oz. lye po anglesko (kako se rece temu po slovensko??) je bazicna tekocina, ki ribi raztopi vse kosti, tako da ostane samo gumijasta tvar, ki nima kaj dosti okusa. Ribo vlozijo v to tekocino enkrat jeseni in potem kar naprej menjavajo to in vodo. Je se za Bozic, zraven se tradicionalno je omaka iz gorcice. Jaz sem jo lani probala, pa nima stvar nobenega posebnega okusa, je nekako pocasta in ves okus pride iz omake.

OK, to bi bilo vse za danes, bom jutri porocala, ce kaj odkrijem o posuseni polenovki. Cao!

Hej Natka, me veseli da so ti bili lignji s porom všeč. Nam so noro dobri. Prvič pa smo jih jedli v kitajski restavraciji, vendar so moji baje sedaj še boljši. Pa jim verjamem – kaj pa naj drugega, če vedno pojedo vse do zadnjega listka pora 😉

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close