Babi-skuta za pitulice
Babi!
Kupila sem sladko skuto za pitulice na tržnici, pa je precej sočna. A lahko kej naredim z njo, da bo bolj primerna za nadev? Ali lahko dan prej pripravljene pitulice stojijo, do naslednjega dne v hladilniku? Jutri zvečer bi jih pripravila in v soboto spekla.
In pa enkrat sem zasledila, da ste pisala o praženih oreških kot predlog za serviranje pa ne najdem več. Rada bi naredila praženo čičeriko ali kakšne druge grickalice.
Hvala Babi, že vnaprej. Tudi vsem ostalim, ki bi mi morda znali pomagati:)
LP Barb
Hej,Barb!
Skuto,ki je bolj vlazna dam v gazo ali krpo,ki je ze malo sprana, da se skuta nekaj casa odceja(kaksno uro).Ce zato ni vec casa,pridam naribano fetko ali Vipavski beli sir v slanici ali srbski sir.Zelo dobro!Vazno,da zgosti.Ko pogledas recept,vidis da dodas lahko tudi jogurt in malo radenske.V tvojem primeru,ker je skuta bolj vodena,tega pac ne daj.Ves,vsi recepti s skuto so odvisni od njene teksture.
Tolminska sladka albuminska skuta je zelo suha in dobro vpija sestavine.
V loncku jo je samo 40 dag.Jaznajraje kupim za pitulice skuto v rinfuzi,ker vidim,kaksne gostote je.
V Angliji je tezko kaj s skuto delati,ker z dodatki nekako zvodeni.Skuta pa je drugace zelo dobra.Se napotek:
ne delaj z el.mesalcem ali v multipraktiku(mogoce samo jajcka,ki jih postopoma vlivas v skutino maso),ker se skuta se bolj razredci.Vse delaj
s kuhalnico in vilicami.Razmisljam,ce bi namesto olja, dala raje zmehcano maslo,tako bi tudi pridobila na gostoti. Tudi sladko lahko nadomestis s kislo.
Sladko umesaj raje z delom jajck za koncno maznje po pitulicah, preden das v pecico.
Pitulice so idealne,ker jih lahko pripravis zvecer in kadarkoli naslednji dan
das v pecico.Testo se prepoji se lepse.Ne peci predolgo,da bo socnejse.
Test:spodnja stran zlatorumena.Pecico ogrej na 220,pusti pri tej temperaturi 10 minut,potem znizaj na 170-180 se 20 minut maksimalno.
Dvigati se bodo zacele po kaksnih 15 minutah,steto od zacetka.
Sicer pa vsak pozna svojo pecico najbolje.
Slani mandlji so krasni.Jih poparis,olupis(kar sami skacejo iz luoine) in na olju popeces do svetorumene barve (kot pomfrit) ali jih enostavno das v pekacek,malo naoljen in popeces.V prvem primeru stalno mesaj,da se ne zazge;v drugem pa obcasno-barva zlatorumena.Das na servietko,da popije mascobo in kar dobro posolis.jaz jih dam v vrecko,posolim in potresem.Bos videla sama,koliko soli preneses.
Lesnike dam v vroco pecico,da se popece,potem mencas med dlanema in kozica odstopi(ne jih pariti kot mandlje).
Enako indijske lesnike in pinjole(zadnje,ker se lahko hitro zazgejo-drobceni.
Ponavadi dam skupaj ze olupljene man
dlje,lesnike in ind.orescke,v ze ugasnjeno pecico pa pinjole.
Orehi so pa najbolj delikatni,kers puscajo olje,ki rado zagreni(dobri so v karamelu-sladki).
Cicerke pa se nisem delala.Kaj ne bo surova pretrda?Jo bos prej skuhala?
Upam,da sem ti dala dovolj pakticnih navodil in da nisem prepozna.
Pa iskreno prosim,ne vikaj me,prav!?Se pocutim bolj vas,ce me tikate.
Zelim,da bi ti maksimalno uspelo! lLep pozdrav in dober tek Babi
Babi!
Res hvala za izčrpen odgovor (še dobro, da si odlašala Primožev post:)).
Včeraj je imel moj Žak rojstni dan in prvo srečko bomo upihnili jutri. Poleg vsega ostalega sem se odločila za tvoje pitulice iz dveh razlogov:
Ker si domišljam, da bom s tem mojemu malčku podarila vsaj nekaj tvoje pozitivne energije in mu pokazala svojo ljubezen kot jo ti izkazuješ svojemu vnuku (tudi korenčkovo pecivo ne bo manjkalo:);
In da pocrkljam našega dedija oz. mojega očka, ki je sladkorni bolnik in mislim, da bodo pitulice odtehtale, ker ne bo smel jesti drugega peciva. Če bom utegnila mu bom naredila še ricottino torto z natrenom, a pitulice mu ne uidejo:)).
Hvala Babi, upam da se res kmalu vidimo:)
LP Barb
Hej Babi!
Tole pišem čisto izčrpana. Rojstni dan je uspel, saj je slavljenec noro užival:) Pitulice so bile pa pravi HIT! Ženski del se je navduševal nad skutnimi, moški del pa nad šunka-sir varianto.
Vsi me sprašujejo, kje sem to odkrila. Pa jim povem, da pri Babi na primorskem:))
Hvala Babi še enkrat in lep dan želim.
Barbara
Hej Barb!
Pa se en zapoznel lep pozdravcek slavljencu Zaku.
Zelim mu vse najlepse,kar se takemu junaku lahko zazeli.
Prepricana sem,da si mu pripravila krasno zabavo s pisanimi baloncki.
Ko je vnuk prihajal (manjsi – zdaj ne bi vec dovolil),sem vedno okrasila ograjo stopnisca do nasih vrat s pisanimi baloncki. No,zdaj ga se vedno caka presenecenje,sicer njegovim letom primerno.
Kako sem mogla zadnjic pozabiti na ta tako pomemben dogodek,ni mi podobno!Sem bila res v stresni situaciji zaradi odgovora Primozu.
Sem vesela,kot vedno,ce vam kak moj prispevek koristi.Na srecanju
bomo naredile pitulice s skuto in jajcevci,pocvrtimi na panceti ali prsutu.Se pa bomo malce pregresile. Prav lep dan tudi tebi in malcku Babi
Forum je zaprt za komentiranje.