Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi-puranji but

Babi-puranji but

Ker imam doma kar nekaj tega mesa, me zanima na kakšne načine ga pripravljate. Moj dragi je nad njim zavihal nos :))) kljub temu, da ga je k hiši prinesel on. Pravi, da mu ne odgovarja okus oz. vonj, pa saj še sam ne ve :))). Ker pa je zadevo pač potrebno porabit, me zanima na kakšne načine ga pripravljate. Prav bi mi prišel kakšen tak nasvet, s katerim bi lahko zadovoljila tudi lakoto našega desetmesečnika.

Najlepša hvala za pomoč.

LP Tadeja

Hej,Tadeja! Prej nisem utegnila.”But” pravi moj mesar zgornjrmu delu puranje noge,ki ima eno kost v sredi in okrog lep kos temnega mesa.Verjetno misliva isto. Meni je to najbiljsi del purana,prsa so tako pusta,ce jih s cim ne obogatim.
Saj so zrezki zelo dietni,toda rabijo se kaj zraven in potem je dietnosti konec!:)))

Ta but naredim na dva nacina:
1. Kot pecenko v divjacinski omaki.
2.Pecenka ” ala Babi” – bolj kitajsko v sladko kiselkasti omaki.

1. But,5 dag slanine,sol,poper,brinove jagode,olje,se 4 dag slanine:
1 cebula,1 koren,malo zelene-gomolj,vrsic timijana in satraja(ali kar ti
je vsec),lovorov list,malo zajblja,cel poper,1/2 case suhega vina,juha ali voda;
malo moke,zlica kaper,malo kisle smetane

Butu narezemo malo zgornjo kozo(na kvadratke),ga malo pretaknemo s slanino,solimo,nadrgnemo s strtimi brinovimi jagodami in strtim cesnom,poprom ter na hitro popecemo po vseh straneh na olju in slanini.(lahko slanino spustis)

Nato pridenemo na debelejse kose narezano cebulo,korenje,zeleno in se ostalo nasteto,malo pomesamo in oblijemo z vinom;naj izpari,potem dodas malo juhe ali vode. To naj se lepo pece v pecici ali na plosci.
Veckrat polijemo z lastnim sokom po mesu in enkrat ali dvakrat obrnemo. Ko je narejeno,prelozimo meso v ogreto posodo. Zelenjavo poprasimo z
moko,malo preprazimo,zalijemo z juho in pretlacimo. Omaki pridenemo kislo smetano in zlico sesekljanih kaper. Potem but narezemo in postrezemo z omako. Jaz za vec oseb specem tudi dva.Za samo naju dva je en but prevec;imava vsaj za dvakrat. Sicer so pa rezlcno veliki.

2. Drugi nacin je,kar se tice pecenja v bistvu enak,le da uporabljam malo drugacne sestavine.

But posolim in popopram ter premazem z medom,ki ga malce razredcim z vodo ali konjakom in mu dodam se kurkumo v prahu. Prav tako na hitro popecem.Poleg pa nalozim:

cebulo,por,koren,na kolobarje narezano ingverjevo korenino,2 kolobarcka limone,kolobarje pol pomarance,kaksen klincek,brinove jagode,zajbelj…

Postopek pecenja enak,le da dodam malo sojine omake.
Na koncu pase tudi kisla smetana.Omako naredis enako kot zgoraj.

Mogoce bo tvoj dragi en ali drugi nacin pohvalil(ali pa ne);vonjave so omamne. Lep pozdrav Babi

Zdravo Babi!

Ja, ja misliva isto meso :)) Hvala za recepte, jih bom preizkusila in sporočim kako je reagiral njegov nos, da o burbončicah ne govorimo :)) Upam, da bo šlo skozi, ker drugače bo še nekaj časa polna naša zmrzovalna omara :))

Lp Tadeja

Aja še tole: kakšna začimba je to kurkuma? Jo dobim v navadni trgovini?

Moj domet začimb žal ni preveč obširen. Tud taki smo na svetu :)))

Lp Tadeja

Drogina Kurkuma je svetlo oranzne barve-prah.Ni problema dobiti.Mogoce jo ima tudi Kotany.Uporabljam jo vedno pri perutnini,ker obarva skorjico lepo oranzno in tudi okus je dober.Ko pripravljam perutnicke za na zar,jih mariniram v kurkumi. Riz z zlicko kurkume je tako zanimiv,postane rumenkast.
Zet me je navdusil za to zadevo;v Angliji jo sicer imenujejo Turmeric.Na Forumu so me poducile,da je to izraz za Kurkumo. Lp Babi

Hvala, pa sem se spet nekaj novega naučila!

Lp Tadeja

Tadeja,se dodatek:

Ne vem,zakaj sem mislila samo na pecenko. Iz mesa tega buta rada naredim tudi rizoto in lazji golaz. V Angliji,ker ne kupujemo govedine,golaz naredimo s tem puranjim mesom;dober je tudi krompirjev golaz. Zacimbe pa kot kdaj,vcasih malo bolj sredozemske,vcasih malo bolj eksoticne.
Zalito z vinom pa je vedno dobro. Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close