Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika BABI – PITA – POOMOČ

BABI – PITA – POOMOČ

Babi,

prosila bi te za pomoč, ti sigurno razpolagaš s tem receptom. Rada bi spekla belo pito, imaš mogoče kak dober recept?

Seveda lahko tudi druge prilepite vaše recepte, bom vsem hvaležna.

Hvala, lp.

Baza receptov in iskalnik!! nastavi za več let nazaj … že veliko napisanega o raznih pitah, npr:

Hej, Maca… Sploh si ne znam predstavljati, kaj je to bela pita. Prijateljica je delala po srbskem receptu, nekaj baklavam podobnega, v plasteh in narezane kocke – ” suva pita”.

Upam, da si v poslanih linkih kaj dobila. Nisem jih se pregledala.

Lep dan

Cim sem poslala, sem se spomnila na Mishiko, da je ze objavila recept.
Ce ona rece, da je zahtevno, imam kar respekt.
Nisem se delala, niti jedla; mora biti pa hudo dobro:))) Lp

Joj, jaz sem ta recept enkrat snela s foruma in prav pred kratkim preizkusila. Nastane neko večplastno pecivo, vmes pa bela krema iz pudinga. Nisem bila preveč navdušena, a če misliš to, ga bom poiskala. Vsaka plast biskvita se peče posebej ( kot za mađarico). Nisem ga opazila med temi linki, bom še malo pobrskala.

BELA PITA

SESTAVINE
Testo: (za 3 plošče)-velik pekač:
42 dag moke
2 jajci
12,5 dag margarine
8-10 dag sladkorja
1/2 vrečke pecilnega praška
mleko po potrebi

Krema:
1 l mleka
30 dag sladkorja
6-7 zvrhanih žlic ostre moke
12,5 dag margarine
vanili sladkor
rum

Preliv:
20 dag jedilne čokolade
10 dag margarine
velika žlica sladkorja
1/2 dcl mleka

POSTOPEK

Iz navedenih sestavin napravimo testo in ga razdelimo na tri dele. Za cca pol ure damo testo počivat v hladilnik. Vsako tretjino testa razvaljamo na pomokanem narobe obrnjenem pekaču ter spečemo, da testo malo porjavi (na maksimalni temperaturi 4-6 minut).

Krema:
V 0,5 l mleka damo sladkor in moko ter zmešamo. Drugo polovico mleka zavremo ter v vrelega vkuhamo maso mleka, sladkorja in moke. Mešamo cca 2 minuti. V toplo maso dodamo margarino, 2 vanili sladkorja ter rum (po okusu).

Z mlačno kremo namažemo spodnjo ter srednjo ploščo. Zgornjo ploščo pa prelijemo s čokoladnim prelivom, ki ga napravimo tako, da vse sestavine stopimo nad soparo.

Bela pita se lahko reže šele naslednji dan. Narežemo jo na majhne pravokotnike ali kvadratke. Serviramo zelo hladno – iz hladilnika.

Ojla!
Podoben recept kot je v prvem linku zgoraj (Mishika, ) imam tudi sama…

Stvar je taka, da moraš biti natančen, drugače pa niti ni taka reč…

Opozorila bi, da je plošče kar težko iz pekača dobiti, zato je peki papir več kot dobrodošel.
Plošče naj bodo res svetlo zapečene, če so preveč rjave, se najsvetlejšo da za zgornjo.

Krema iz moke pride precej klejasta in gosta. Ob mešanju kreme 1 in 2 je pa verjetnost sesirjena sorazmerna s hitrostjo mešanja. Torej mešalec na najnižjo hitrost ali pa celo z ročno metlico.

Okus po kuhani moki se izgubi za okusom limone.

Sesirjeno kremo pa ne rešujem z dodatki. Vzamem manjši del sesirjene kreme in jo z ročno metlico mešam. Postane prav svilena. In potem dodajam sesirjeno in jo vmešavam ali pa jo mešam po delih…
Mislim, da je tale nasvetek hudo uporaben za vse, kar je iz tekočin (tudi jajce deluje kot tekočina!) in olja. Pri visoki hitrosti se sesiri tudi majoneza!

Sestavljena bela pita mora stati na hladnem najmanj en dan, bistveno boljša je pa čez dva dni. Plošče so krhke in jih je nemogoče rezati, zato se morajo zmehčati…

Drugače se pa ne bati bele pite! Je več reči, na katere je dobro biti pozoren, a po mojem mnenju ni bistveno bolj zahtevna kot npr. pitulice… Le drugačne mase so tukaj…

Veliko uspeha in dober tek!
LP!
Gordy

gordy ******************************** <http://gordy.moj-album.com/> ******************************** TVOJ DAN BO ŠEL V TISTO SMER KOT KOTIČKI TVOJIH UST. DIAN RITTERS ********************************

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close