Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi-marelični cmoki!

Babi-marelični cmoki!

Hej, Babi!
Marelični ali slivovi ali kakršni že cmoki, so ena izmed stvari, ki mi nikakor ne uspe najlepše. V tvoji kuharici je gotovo najboljši in preizkušen recept za kaj takšnega. Lepo prosim zanj, če boš imela čas. Zelo ti bi bila hvaležna, če bi ga lahko dobila do večera, če ne bo šlo, pa pač ko utegneš.
Mimogrede, končno sem prišla do tiste sladke skute. So jo posebej zame naročili in to je trajalo tri tedne, da je Mercatorjev dobavitelj zadevo res našel in jo uvrstil na svoj cenik, ker je na štajerskem čisto nepoznana. Bila je prima samo malo suha se mi je zdela. Na tržnici mi je potem mami našla sirarsko skuto, ki je ravno tako sladka skuta, samo da je bila bolj sočna.
Lep pozdrav na primorsko::)))
Barb

Zivjo!

Jaz sicer nisem Babi, pa ti vseeno lahko povem recept za marelicne (oz. slivove) cmoke, kot jih je delala moja nona. In sicer so iz krompirjevega testa.

Testo naredis iz cca. 1kg kuhanega spestanega krompirja, 1 jajca, 1-2 zlic olja, malo soli, pa toliko moke, da se testo ne prijemlje vec, ko ga gnetes (tezko je reci, koliko, ker je odvisno od tipa krompirja, recimo, okoli 250g).

Testo razdelis na kroglice cca. 4-5cm premera, vsako kroglico spestas v palacinko in nanjo polozis 1 marelico/slivo (ce so majhne) oz. 1 polovico marelice (ce so velike). Na vsako palacinko gre se ena kocka sladkora (lahko tudi 1 zlicka sladkorja, ampak potem je treba pazit, da se ta ne strese ven, ko se naredi cmok), potem pa se marelico in sladkor z vseh strani “zavije” v palacinko in oblikuje cmok. Od velikosti marelic je odvisno, koliko cmokov dobis, ampak tam nekje med 15-20 bi bila najbrz kar dobra ocena.

Cmoke se da v vrelo vodo, kuhani so, ko priplavajo na vrh (recimo, po cca. 5 minutah). Moja nona jih je zabelila z drobtinicami, preprazenimi na maslu in potresla s sladkorjem. Lahko se jih pa samo potrese s sladkorjem.

Aja, se to, jaz sem te cmoke nekajkrat poskusila naredit z jagodami namesto marelic, pa so bili FUUUUL dobri. 🙂

Pa dober tek in en hladen&dezeven pozdrav iz Svedske v vroco Slovenijo!

Uau, iz Švedske:))
Hvala Urša, bom sprobala.
LP Barb

Hej,Barb! Vem,da je ta skuta bolj suha.Jaz jo jem namesto sira,ravno zaradi kompaktnosti,tudi sol, zmeckan cesen in poper nameljem vanjo in kaksno zelisce in naredim ploscate kroglice,dam na desko ter pustim nekaj dni posusiti. Ni pa vedno enako suha.Za peciva domesam kislo smetano,ki jo lepo vpije.Ce dobis domaco,,je seveda boljse.Saj je Kroki povedala,da njena mama kupi to,ce nima domace dolenjske.

Marelicni cmoki-poglavje zase.Sem ze enkrat napisala,da se s krompirjevimi testi ne ubadam,ker je vedno nekaj falilo.Vse vrste cmokov delam s skuto.Nam so najbolj vsec,skuta je bolj zdrava kot krompir in glavno,vedno mi uspejo in so rahli.
Napisala ti bom recept za skutine slivove ali marelicne cmoke.Ta recept je v moji kuharici,po katerem se ravnam.So se skutini slani in sladki cmoki,zlicniki,blazinice itd.,skaratka veliko s skuto.Problem je le v tem,da skuta ni vedno enako suha in po tem se ravnamo,ko dodajamo moko ali zdrob.Nekaj receptov sem ze napisala.Vedno naj testo pociva pol ure.Jaz dam raje nekaj zdroba in samo malo moke.To niso prav natncni recepti,izkusnje pridejo s prakso.

Torej navodila za testo: 50 dag skute,2 jajci,sol,moke po potrebi.

Skuto pretlacimo,solimo,dodamo jajci in toliko moke,da se da testo lepo oblikovati,ter vse dobro zgnetemo.Iz testa naredimo debelo klobaso,ki jo zrezemo na kolescka.Ne sme biti pretrdo. V vsak klescek zavijemo slivo,izoblikujemo cmoke ter jih skuhamo v slanem kropu.Nadalnji postopek ze poznas.
Ne vem, zakaj pise za marelicne cmoke,da isto testo zvaljamo in razrezemo na kvadratke.Verjetno,ker so marelice debelejse.Sicer jaz dam ponavadi samo pol marelice. Cmoki so pravilno narejeni,ce so rahli.

Je pa nekaj,kar ti bo mogoce vsec.Jaz redno naredim zraven malo slivove ali marelicne omake in jo dam k cmokom,ker je mojim sadja vedno premalo.Je narejeno hitro ,v casu,ko dels cmoke.

Nekaj sliv ali marelic dam v posodico,kot bi hotela kuhati marmelado.Prilijem malo belega vina,dodam sladkor,lim.lupinico,cimet,kardamom in klincke iter hitro prevrem,da dobim omako z zmehcanim sadjem.To sem videla na TV.Mojster je celo napravil cmoke brez polnila in dal samo to zraven.S tem sem vse svoje razvadila.
Mogoce bos medtem dobila se kak navdih.Ce ti prvic ne bo uspelo,bos videla po izkusnji,ali si naredila pretrde ali premehke.Lahko skuhas en cmok brez polnila in vidis,ce moras se dodati moko.Kuhajo pa se 15 d0 20 minut.
Vidis,tudi jaz imam svojo sibko tocko, bolj ti ne morem pomagati,ceprav bi rada.
Lep pozdrav Babi

Barb,lep pozdrav,ze spet si me za minuto prehitela! Seveda,ko ne znam nehati pisati.To je poklicna deviacija,da moram vse natancno razloziti.
Pri nas je strasno vroce,ti kar zavidam Babi

Babi, res hvala, da si se potrudila. Bom poskusila na oba načina, čeprav meni ravno to od oka dela probleme. Mislim, da vselej dodam preveč moke in je pol to vse skupaj preveč trdo. Tisto z omakco je pa prima ideja. Mogoče bom samo tvoj recept za skutne žličnike, ki so mi že uspeli, poskušala spremeniti v manj slano verzijo in zraven dodala tole omakco.
Glede skute pa, mojemu malemu je všeč, to je vse kar mi je pomembno:))) Našla sem tudi recept, kako jo pripraviti doma, pa se tega še nisem lotila. Malce težko mu gre po grlu, ker je malo presuha, ampak to rešim kar z malce mlekca. V trgovini mi jo zdaj samo zame naročujejo.
Hvala obema,
LP Barb.

Ja,Barb,saj vem,ko clovek nekaj prvic dela ,so taki recepti tako,tako.Saj sama najveckrat naredim kar zlicnike in omakco zraven.Ce bos delala karkoli,raje manj moke ali zdroba in pusti stati nekaj casa,da se napne in potem vidis,ce se ti prevec lepi na roke,dodas malo moke. Jaz sem to ze tolikorat delala,da ze tocno vem,kako mora zgledati.Albuminska skuta je za testo primerna,ker vpije malo moke.Veckrat sem morala kaksno skuto celo noc pustiti viseti v gazi,da se je primerno osusila.Ko je kdo na kosilu in me vprasa za recept,pac povem,kako je s tem in mi vcasih tudi potozijo,da jim cmoki niso izpadli rahli.
Lep vikend Babi

Pri krompirjevih cmokih je zelo važno, da jih narediš hitro. Krompirjevo testo ne sme stati.

Poizkusite namesto sladkorja dati na sredo sadja marmelado: marelice – marelično, pri slivah pa slivovo. Ful dobro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lep dan!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close