Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika babi in ostali pomagajte mi !

babi in ostali pomagajte mi !

V soboto se mi vrne oče iz tritedenskega potovanja iz Peruja! Full ga že pogrešam in za dobrodošlico bi mu rada pripravila neko zelo dobro večerjo! Naj omenim, da ima rad zdravo hrano in na njo je že omejen zaradi diabetisa! Ni vegetarjanec zato meso pride v poštev! Rad ima zelenjavo!
Prosim za ideje, da bo hrana dobra in tako….
Naj, naj, naj lepša hvala vsem!
Veliko oslugo mi boste napravili!

pa dajmo!

ne vem,kako tvoj oce “stoji” z morsko hrano!’

predjed-hobotnica v solati
lakho naredis /per secondo:)) / se ribjo juho

glavna jed

peceni riboni-zraven blitva po dalmatinsko
solata- recimo paradiznik z malo rukole

za desert pa- mogoce kak dober sladoled /tukaj se bo malo prekrsil!:)) /

zraven pa kaksno dobro vino

lp petra

No če ima rad paprike mu jih lahko narediš filane, jaz sem si jih ravno danes in so mi uspele fenomenalno zraven pa sem si naredila rahlo pečen krompir, pa na solato ne pozabi naj bo zeleno, rudeče, rumena, z ribanim sirom po vrhu, mnjam. Pa še kakšno rahlo sladico,… Lepo kuhaj in doro skuhaj.

Lunica,hej!
Glede na to,da je tvoj oci pazi na hrano zaradi diabetesa,bi mogoce za predjed bil dober pasticcio iz malancan(nic testenin) in dobrega mesnega raguja.Tudi priprava ni komplicirana in naredis lahko vse ze prejsnji dan,das potem samo v pecico.
Na misel so mi prisle polnjene malancane.(tudi to alternativa za predjed)

Enkrat sem opisala “Moj priljubljeni kroznik za vroce dni”.
Kombinacija polnjenih svezih paradiznikov,na zaru pecenih rezin malancan in rizeve solate.

Ker je pri nas se vedno vroce,mi zdaj prihajajo na misel same jedi ,ki jih pripravimo prej in vzamemo iz hladilnika.

Za glavno jed res dobra socna pecenka z zelenjavno prilogo in dobro svezo solato,kot ti je bilo svetovano.
K pecenki tudi lahko sirovi zelenjavni slani struklji.

Desert:nekaj z jagodami (ker od vsega sadja lahko poje najvec jagod in jabolk),jagodicjem.

Ce se ti zdi kaj smiselno,se oglasi in lahko dobis natancnejsa navodila.

Lep pozdrav Babi

Res vam hvala! Najprej se opravičujem ker morem zaqvrnit hobotnico! Oče je od morske hrane samo lignje in kakšne pečene ribe, vendar ker bo to družinsko kosilo in mama ne je rib pridejo v poštev samo lignji in še te ima rad samo na žaru (lahko so polnjeni)! Malancan to je edino kar od zelenjave ne je! Solate pa ima rad normalne zelene! Za njega je riževa solata blek!
Mogoče pa mi lahko pamagate z receptom, tako sem mislila:
(obožuje hrano na žaru ali pa veni kuhano v kotlu)
Da bi spekla na žaru rdečo papriko, in jo dala v solato z olivnim oljem in česnom, pol pa bi na žaru spekla kako meso, ali pa lignje (sam nevem z čem jih polnit)! Pa kaka sveža zelenjava….
Sam to je tak klasično vse skupaj! Nekaj posebnega da bi bilo!
Kaj pa tiste izrajelske lepinje, so za dijabetike al imajo preveč mapčob in kaj pol zraven postrešt? Babi ti sigurno veš kaj majo ti starejši radi??????
Rad ima klasično hrano! Aja NOR JE na bučke!!! Bilo kake tudi buče!
Sladic pa ne je kaj ekstra! Razen kake sadne ko so res čist dijabetične!
A obstaja kaka slaščica na žaru? (saj vem da ne, sam blo bi super)!!!!!!!!!!

Ena od mojih priljubljenih in enostavnih jedi so lignji v omaki. Očistiš lignje (opereš že očiščene :-)) jih narežeš na širše kolobarje. Čebulo zrežeš na tanke rezine. Česen (pa ne preveč, en strok je dovolj)drobno sesekljaš, streš.

V posodo daš maščobo. Dno obložiš s čebulnimi kolobarčki. Popražiš. Ko porumeni dodaš česen, toliko da zadiši in dodaš lignje. Potem jih obdelaš kot golaž- torej paradišnikovo mezgo, jaz dam notri tudi pelate ali Pomi, začimbe po okusu (malo popra, bazilike, pol lovorjevega lista ali en manjši …) sol ali jušno kocko. Ko voda povre jed malo zgostiš (jaz zmešam žličko gustina z malo hladne vode in zlijem notri), zalijem, poskusim in če je treba še kaj dodam. Če imata rada, lahko dodaš še malo petršilja.

Zraven naredim ali široke rezance ali polento. Če je kakšen praznik se s polento potrudim in jo skuham, stresem na desko za mesenje testa, jo malo povaljam, vzamem kozarec in naredim krogce. Te naložim na peki papir, dam na vsak košček malo masla in pokrijem z malo sira. Vse skupaj pokrijem s folijo. Tik preden serviram, dam v pečico toliko, da se sir stopi.
Izgleda nekaj posebnega, dobro je pa tudi. Pa vse se da v naprej pripraviti. Polento praktično do konca. Lignji pa so tako in tako narejeni v 20ih minutah po tem, ko so očiščeni in narezani.

Če vse skupaj narediš v majhni količini pa je lahko to tudi krasna predjed. Tudi tako sem jo pripravila in za glavno jed dala v pečico ribe, poleg njih pa blitvo in slan krompir.
Dober tek.

Lunica, kaj pa polnjene bučke – jaz jih izdolbem. Na čebulici popražim mleto meso, dodam “izdolbek” od bučk, malo paradižnika, včasih vmešam tudi jajce, začimbe,… S tem napolnim bučke, pokrijem s sirom, dam v pečico. Treba jih je le dovolj dolgo pečt, da niso surove (bolj tanko kot jih izdolbeš, hitreje se prepečejo)

Sladica – npr. breskvo prerežeš na polovico, jo daš popečt v posodo ali pečico za ene 10 minut, zraven serviraš kepico sladoleda (tudi moj oče je diabetik, pa si dovoli kakšen mali prekršek ob posebnih priložnostih).
Včasih spečem tudi malo tortico (lahko kar v kakšni normalni posodi z ne previsokimi robovi, ki prenese toploto pečice). npr. 3 rumenjake, 3 žlice diabetičnega sladkorja zmiksam. Dodam 2 žlici vode, zmiksam. Posebej stepem beljaka in dodam zmesi. Čez stresem 3 žlici moke v katero preseješ npr. malo žličko pecilnega in žličko kakava. Rahlo zmešaš, vliješ v posodo (prej daš vanjo peki papir) in spečeš. Opcije: Obložiš s sadjem, narediš skutni nadev, namažeš z diabeetično marmelado, malo prekrška s smetano. Ideje pač. Moj oče je običajno take sladice zelo vesel, ker so nekaj posebnega in narejene posebej zanj, pa še hitro je narejeno

Pandica, ali je lahko polenta “instant”, ki je hitro kuhana?
Hvala in lep dan.

Hej,Lunica,torej gremo v akcijo.

Mogoce bi naredila polnjene kalamare in sicer bi imela manj dela,ce jih das v pecico,namesto na zar.Tudi naravna omakica bi se naredila.Zraven dobra polenta,malo ohlajena in na zaru ali pod grilom popecene rezine in servirane na popeceni rukuli.
Popecene paprike v marinadi je krasna predjed.Jaz paprike popecem cele
pod grilom,jih malo obracam,da skorjica pocrni, pecene zavijem v najlon,da naredijo paro in lepo olupim.Naprej ze znas.Napravi nekaj casa prej,da se lepo prepojijo s polivko.

Polnjeni kalamari

Majhni kalamari,nekaj strokov cesna,petersilj,drobtine,oljcno olje,petersilj,sol,poper,suho belo vino.

Manjse kalamare ocistimo,jim odrezemo lovke,ki jih sesekljamo s petersiljem in cesnom,dodamo drobtine in malce posolimo.(Jaz dodam malo nasekljnih oljk in parmezan-to je po moje.)
S tem nadevom napolnimo kalamare,jih spnemo z zobotrebci.Zlozimo jih v nizko posodo na pogreto oljcno olje.(Zdaj se odloci,lahko jih peces na zaru,na sted. plosci ali v pecici.) Ko so zarumeneli na eni strani,jih obrnes,dolijess vino in dusis do mehkega.Ne smejo se kuhati,ampak dusiti,da imajo lepo rdeckasto barvo na obeh straneh.
Ce naredis na zaru,pripravi dobro marinado iz olja,petersilja,cesna,popra soli in malo limoninega soka.Pecene kalamare zloci v posodo,polij z marinado in pokrij s pokrovko.Pusti par minut,preden postrezes z rezinami polente.
Nekateri polnijo tudi s sesekljano cebulo in malo riza namesto drobtin.
Meni je bolj vsec zgornja varianta.

Bucke popecene na olju z veliko petersilja in cesna,podobno kot gobice.
majhne kuhane bucke v marinadi.

Poglej si se post Lignji Dabi 21.6. Mogoce zves se kaj.

Polenta,ki si jo dobila zgoraj,je tudi imenitna ideja.

Izraelske lepinje so OK,toda ce je polenta,ne rabis.

Sladica :popecene breskve z dodatkom malo cimeta in kepico sladoleda ,
je tudi zelo dobro.

Ali ohlajene jagode na kepici jag.sladoleda.

Ko imam jaz goste,ne eksperimentiram prav veliko.Raje naredim to,kar imajo radi,pa ceprav zgleda navadno.Glavno,da se potrudis in naredis z ljubeznijo. OK!? Pa se oglasi in imejte se super Babi

Zraven dobra polenta,malo ohlajena in na zaru ali pod grilom popecene rezine in servirane na popeceni rukuli.

Nisem dobro razumela tega zgoraj (kaj polento prepečem na žaru?) In kaj je to rukola me še zanima?
Verjetno bom kar to pripravla zato vprašujem, da bo ve tipi topi!

Hvala vsem za nasvete babi tebi pa še lubčka pošiljam!

Hej,ze pred mano ti Pandicasvetovala,da polento narezes na krogce ….in popeces . Jaz pa vcasih kuhano polento, malo ohlajeno,da se lepo reze,narezem na rezine in malo popecem na zaru ali pod grilom,da dobi malo skorjice,lahko tudi v ponvi na maslu.

Rukola je pa tista zelenjava,ki jo dodajamo solati,radicu(kar vprasaj branjevke).Ima sicer znacilen okus,ki mogoce vsem ni vsec.Primorci jo imamo radi.V notrnjosti jo tudi ze poznajo.Jemo jo surovo,kuhano ali malo popeceno na olju(hitro). Na to posteljico polozim rezine polente ali po mojem ali Pandicinem navodilu.

Verjamem,da bo vse OK. Sama bom v podobni situaciji naslednji vikend,ko bom cakala moje drage,se zlasti vnuka.Ljubcka tudi tebi Babi

Babi in ostali!
Rada bi se vam zahvalila za recepte!
Morem povedat, da nisem naredila nič od tega! Že v petek se me je držala smola ker nisem dobila lignjev in tudi v soboto jih niso imeli (no vsaj svežih ne!!!)
Pol ko pa je prišel oče domav pa si je zaželel ciganskega golaža! Tako da smo na koncu kr kuhali veni v kotlu in še povabili nekaj prijateljev!
Odločila pa sem se da bom v tem tednu poskusla naredit vse, med drugim tudi izrajelske lepinje z mešanim mesom na žaru!
Samo vprašala še bi a je od izrajelskih lepinj kruh mehak al trd????????

Lep pozdravček

Lunica,hej! Prepricana sem,da je bil oci vesel in vsi ostali tudi.
Lepinje ne bi smele biti trde. Pozdrav Babi

Oprosti za pozen odgovor. Seveda je lahko. Druge skoraj ne uporabljam več.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close