babi in ostale prosim za nasvet?
Vse vase poste sem prebrala in prav tako brskala po brskalniku in zdaj na koncu cisto nic ne razumem,ene pravite da pripravljate marmelado z sladkorjem,druge brez,ene z zelinom ene pa z pektinom?Kako naj vem kaj naj uporabim jaz za pripravo marmelade,mi lahko katera zaupa preverjen recept ki ga je sam probala in ji je uspelo,zelo bom hvalezna za nasvete!Lahko kuham tudi jagodno marmelado,je kateri uspela in ce ima recept?
lp
Za jagodno marmelado so gotovo ze vpisani recepti.
Ves, to je pa tako z recepti – vsaka kuharica ima svoj preizkusen recept in enotnega odgovora nikar ne isci.
Sama zelina naceloma ne uporabljam. Za jagodno marmelado sem dala zelirni sladkor (winercuker pise na njem se mi zdi). Razmerje pa ni bilo taksno kot v receptu, ker se meni to zdi presladko. Na kg sadja dam cca 30 dag sladkorja. Vcasih pride marmelada (ali dzem) bolj tekoca kot tista kupljena pa nic zato.
Razlika je tudi v sadju – nekatero sadje ze samo vsebuje precej pektina, nekatero malo ali nic. O tem smo tudi ze pisale.
Hej!
Dve leti ali malo vec nazaj sem veliko napisala o pripravah marmelad.
Delam z malo sladkorja, nekaj tudi brez in do sedaj se nisem uporabila zelina, ne pektina. Dodam malo limoninega soka.
Jagodne marmelade se nisem kuhala za shranek, samo vcasih sproti, za takojsnjo uporabo ( kot namaz za rulado, polnjeno s smetano in jagodami…).
Pripravek brez sladkorja iz previdnosti dam v zamrzovalnik ( za vsak slucaj).
Delam pa :
cesnjevo, visnjevo, marelicno, slivovo in iz agrumov. Zeleji so pa moja strast
( kutine, rdeci ribez, jabola).
Svetovala bi, da si omislite kaksno knjigico za pripravo izdelkov iz sadja.
To imam v svoji kuharici, potem od Dr. Oetker in se najljubsa mi je nekoc izdana priloga nekega casopisa. Navodila pridejo vedno prav:)
Lep pozdrav Babi
ce ti bo kaj v pomoc- sama delam marmelado vedno brez zelina in podobnih dodatkov. uporabljam samo sveze sadje,sladkor in pa vcasih dodam limono, malo likerja….po zelji. do sedaj so mi marmelada vedno uspevale in se niso kvarile.
ne znam ti niti napisati,kako se dela z zelinom itd.- nimam prakse. sigurno se ti bo katera oglasila in napisala natancen recept oz. postopek. lp petra
zelin, pektin, zelirni sladkor, gelfix itd – vse je isti smorn. Jagodno marmelado sem do sedaj vedno skuhala z zelinom. Postopek je na vrecki.
sem pa nasla tudi recept, kjer marmelade sploh ni potrebno kuhat, ni pa preizkusen, ce ga katera pozna, ti bo lahko o njem vec povedala.
1 kg jagod, 1 kg sladkorja, sok 1 limone.
Jagode operemo, dobro preberemo in odstranimo peclje, nato jih pretlacimo v porcelansko skledo, dodamo sladkor in limonin sok. Mesamo z novo kuhalnico 3 ure – ali v mesalniku 15 minut – sladkor se mora enakomerno porazdeliti in stopiti. zlozimo v kozarce, pokrijemo s celofanom namocenim v alkoholu in zavezemo kozarce.
Forum je zaprt za komentiranje.