Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika babi in ostale pomoc-jagodna marmelada”zakaj”

babi in ostale pomoc-jagodna marmelada”zakaj”

Zivjo punce,delala sem marmelado:na kg jagod sem dala pol kg zelirnega sladkorja in sem kuhala 15 min nevem zakaj se mi ni lepo strdila,je tekoca kar mi ni vsec na isti nacin sem delala breskovo in se je zelo lepo strdila.Mi katera pove kaj sem naredila narobe?

Hvala vam punce in lep soncen dan…..

Si uporabila domače jagode ali morda tiste napol “plastične” iz rastlinjakov, ki sicer lepo izgledajo, nimajo pa ne arome in še zdaleč ne tiste sočnosti, ki daje marmeladam pravi okus?

Ko sem pred kakšnim mesecem na štantu kupila (na pogled izredno lepe) jagode, in sem jih do naslednjega dne shranila v shrambi – so bile naslednji čisto neužitne. Napol so splesnele, bile so zmehčane in sem jih lahko samo še na kompostnik zabrisala. Pa še drago sem jih plačala…

Verjetno jagode vsebujejo veliko več vode kot breskve.

Jaz naredim vedno “test” strjevanja tako, da s kuhalnico malo namažem krožniček in v nekaj minutah se ohladi in hitro lahko vidiš, če se zadeva strjuje v željeno trdnost.

Jaz uporabljam navadni sladkor in potem dodajam želirno sredstvo, ki je namenjeno za marmelade. Z želirnim sladkorjem pa na žalost nimam izkušenj.

Na želirnem sladkorju ponavadi piše za kolikšno količino sadja je primeren. Zato pa imajo oznake 1:1 ali pa 2:1, celo 3:1. To pomeni kolikšen del je lahko želirnega sladkorja in koliko sadja. Če je 1:1, pomeni, da 1kg želirnega sladkorja na 1 kg sadja. Torej si ga ti imela premalo. Če hočeš manj sladko marmelado, potem moraš uporabiti 2:1 ali pa 3:1.
Sama rajši uporabljam želirno sredstvo in navaden sladkor. Na želinu je točno napisano za kakšno količino sadja je primeren, sladkor pa potem dodaš po okusu.
Tako, da ti v bistvu ne znam svetovat kaj točno je šlo narobe. Breskve so verjetno ratale zato, ker že sadje samo vsebuje kar nekaj pektnina, jagode pa ga ne vsebujejo praktično nič.
Ne vem sicer zakaj si marmelado kuhala 15 minut. A ni škoda? Štos želirnega sredstva je ravno v tem, da je marmelada kuhana takoj, 2-3 minute močnega vretja, pa je.
Drugače pa tudi sama vedno naredim ”želirni preiskus”. Na hladen krožnik kaneš kapljico marmelade, ki sme le malo razlesti, ko krožnik obrneš.

Jaz nikoli ne kuham samo toliko minut kot piše na vrečki želirnega sladkorja, ampak vedno po približno 10 minutah začnem delati “želirni preizkus”.
Delam ga vsakih nekaj minut toliko časa, da se kaplica marmelade, ko se na krožničku shladi, primerno gosta.
Če ti je marmelada preredka, jo iz lončkov stresi nazaj v lonec in zavri, pa še malo pokuhaj.

Hej, Soncek!

Si me pa nasla:)))

Jagodne marmelade ne kuham, razen kdaj za sprotno uporabo za pecivo
( zamrznjene). In takrat skuham do zelejne gostote.
Niti zelina se nisem nikoli uporabila. Z zeliranjem marmelad res nimam problemov; vedno so primerno goste. Uporabljam pa kot dodatek limonin sok, ribez ali kaj podobnega, kar ima veliko pektina.
Sicer si nasvete ze dobila.

Tako nasveta ne morem dati:) Samo pozdravcek ti lahko posljem:)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close