Babi in ostale – kako kutine…
Imam malo čudno vprašanje, ampak moram priznati, da še nikoli nisem nič delala s kutinami. Zdaj bi pa rada naredila marmelado iz kutine in jabolk.
Prvotno je bilo namreč tako, da sem želela za ozimnico narediti oz. speči slivovo marmelado z malo sladkorja, pa so mi na žalost:-((((((((( slive nekako ušle preden sem jih uspela kupiti. Seveda mi marmelada ne da in ne da miru. Saj vem, receptov za marmelade je veliko, ampak jaz bi rada naredila marmelado z največ do 20% dodanega sladkorja v določeni količini. To se pa z določenimi vrstami sadja ne da (nočem uporabljati niti želina). Slive so že same po sebi sladke in ko sem lansko leto delala slivovo z samo 10% dodanega sladkorja je bila odlična.
No da ne bom preveč dolgovezila. Včeraj sem v eni stari kuharici zasledila marmelado iz kutin in jabolk. Za kutine vem, edino to, da imajo veliko pektina in ker nočem dodajati nobenih umetnih konzervansov, sem se zdaj zapičila v ta recept.
Ampak nimam pojma, kako se ravna z kutinami! Verjetno se jih olupi, so notri kakšne peške, semena, morajo biti kutine mehke ko jih kupujem, ali trde pomenijo da so nezrele? In še, če dam malo sladkorja notri, je dovolj kar se sladkosti tiče? Mogoče bi jih mešala tudi z čim drugim.
Mogoče pa imam zlata babi kakšen preizkušen recept z drugimi vrstami sadja glede na mojo zahtevnost?
Hvala hvala hvala za odgovore!!!!!
Hej, byby!
Sem prav vesela tvojih vprasanj. sama delam marmelade z res malo sldakorja in kutine so vir pektina:)
Davnega let 03, ko sem tu zacela, sem se ustulila v pogovor o zelejih in povedala, da uporabljam samo naravni zele iz kutin ali jabolk, ki ga sama naredim. V postu sicer pisem o pripravi zeleja. Ko bos malo pobrskala, bos nasla – imela en drug nick,ki se ga vec ne spomnim).
Ker je zele res cisti izcejeni sok kutine, kar ostane, lepo pretlacim in dodam kaskni drugi marmeladi,ki se kuha.
Za zele in marmelade, so dobre cimmanj zrele kutine; vec pektina. Obrisem tisti oprh in na hitro operem in posusim. Razrezem kot jabolko z lupino vred (ker je tam najvec pektina )na debelejse rezine in pustim pecke. Vse to na malo vode pokuham,da se zmehca. Potem sledi postopek za zele.
Ti bi pa rada marmelado jabolka – kutine.
Nisem se delala,ker uporabim ostanke od zeleja.
Verjetno bi morala olupiti, a s tem gre tudi pektin k vragu.Prav tako pri jabolkih.
Kaj naj svetujem? Jaz bi kaksno kutino olupila, kaksno pa s temi olupki
skuhala kot za zele …na malo vode( tolk da se dusi), vse pretlacila in dodala onemu za marmelado. Dodaj kaksen klincek z aromo.
Proti koncu se malo sladkorja in tudi limonin sok….mora hitro zelirati in tudi bo. Dokoncno se strdi po kaksnem dnevu v kozarcku.
Bo uspelo, bos videla! Seveda lahko mesas se s kaksnim sadjem.
Imas verjetno tudi recept in hitro na delo. Kutin imam se cel zabojcek in vsaka je notri malce crviva. Nic briga! So neskropljene in zelo dobre. Dajem jih tuid v kompot in k pecenki . Aroma:))
Upam, da sem ti kaj pomagala:) Pa vprasaj, kar rabis…Prav!?
Lep pozdrav Babi
Tudi meni so kutine ljube zaradi spominov in Babinega odgovora. Namreč jaz sem takrat spraševala za kutinov žele, tudi jaz sem imela drug nick. In tudi meni je v oči (oziroma srce) padel prijazen odgovor…
Ne bom rekla, da je bil to edini razlog, je pa dodalo kamenček k odločitvi, da smo doma posadili kutino, lani je prvič obrodila več kot en plod, tudi letos jih je za slab zabojček. Lani sem prvič naredila žele, res je krasen, letos me še čaka. Se prav veselim… In tri velike kutine sem si prinesla v pisarno, stojijo na okenski polici kot trije sončki, prvi teden je dišala cela pisarna, obiskovalci pa so vrteli nosove: Joj, kako pri tebi lepo diši!
LP Mimi
Hej:)))
Mimi, prav vesela sem, da imate kutino:) Ja, zele je dober in se spomin si mi obudila in tam,mislim, tudi napisala:
Prvi zele, sicer jabolcni sva z mozem naredila, ko je bil dojencek se res majcen,kaksna dva meseca star in nama je bilo dogcas, ker je bil tako priden in veliko spal:)))
In ta dojencek je danes zdravnik!
Bila sem tako nebogljena in sumnicava do racunalnika in foruma. Nisem se zelela prevec razkriti. Kdo ve zakaj? Pac strah pred se neznanim. In da vesoljna Slovenija ve, kdo sem. He he.
Potem pa me je Primoz povabil, da sem sla na srecanje . Ne samo zaradi njega,predvsem zaradi vas sem sprejela:) In zelo vesela sem vas vseh:)
Danes lahko recem dojencica in hci zdravnica.
Hvala in lep vecer Babi
Forum je zaprt za komentiranje.