Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi in druge mojstrice-kaj postrezete obiskom?

Babi in druge mojstrice-kaj postrezete obiskom?

Draga Babi in druge mojstrice slastne kuhe in peke!

Blizajo se prazniki, pa bo vec casa za obiske itd. Zanima me, kaj postrezete obiskom (tu ne mislim na tokrat aktualne velikonocne dobrote, ampak na splosno).

Ker imamo doma dojencka, nimam prav dosti casa za komplicirane jedi, bom pa vesela receptov za kaksne fine namaze za kruhke, solate
V mislih imam jedi, ki jih ne postrezes kot toplo vecerjo, ampak bolj kot prigrizke (ki pa so seveda lahko tudi topli).

Hvala ze vnaprej!

Vesna

Draga Vesna,spet se oglasam,ceprav si recem,tokrat pa ne.
Jaz si pomagam s pitulicami,ki sem jih opisala.
Lahko kupis Pecjakovo slano pecivo,ki je hitro narejeno in zraven kaksen dober namaz.Sama kupim veckrat polnozrnate rezine kruha za toast Mladi mesec(pakiran po 4 komadi) .Nanj namazem kaksen dober skutin ali sirov namaz.V trgovinah jih je kar nekaj od nasih do uvozenih (Tamar,Filadelfija).Namazem,prerezem kruhek diagonalno ali celo na cetrtine in na vsak koscek vtisnem polovicko orehovega jedrca,ali pol redkvice ,olivo…Lahko naredis sama liptaver.
Mene vedno pohvalijo in redno zmanjka,ce mandeljne polijem z vrelo vodo,,jih minutko pustim,potem z lahkoto olupim.Na krpi jih osusis in vrzes na vroce olje kot za pomfrit.Malo mesas,da dobijo lepo zlatorumeno barvo(je hitro),ne sme porjaveti,raje manj kot prevec.
Jih osusis na pap.prticu in posolis.Pustis,da se popolnoma ohladijo in jih spravis v skatlo.Hrustljavo in zelo dobro.Tudi pinjole tako naredim,pa indijske orescke in lesnike.Od pinjol do lesnikov pa je postopek drugacen.Segrejes pecico in popeces.
Potem das v krpo in mencas.Kozica bo sama odstopila.Potem solis.Tudi mandeljne lahko popeces v pecici v rahlo namazanem pekacku namesto v olju,kot sem prej opisala.Popariti jih pa moras prej,ker njim kozica ne odstopi.

Za malo konkretnejsi prigrizek bi morda bila dobra rizeva solata,ki jo naredis,ko gre dete ze spat.Ce stoji cez noc,,je se boljsa.Jaz v rizevo solato dam:
Nasekljane vlozene kumarice,olive,kapre,vlozene cebulice,tuno,popecen prsut,
kocke sira,zenf razmesan s kisom,tudi kis vlozenih sestavin,olivno olje,poper,sol…
Hrenovk ne dajem,ker mi niso vsec.
Kaj pa polnjene rezine pecenega prsuta?Sem ze dala navodila. Pecivo pa verjetno ni problem. Sem ti kaj pomagala?
Saj bos dobila se idejae od drugih. Lep p. babi

Mhm, Babi, sem ze spet lacna!

Ves, kaj me zanima; a prsut popeces ali morda obstaja pecen prsut?
Vem, da obstaja kuhan prsut, pecenega pa ne poznam. Ali pa ga, pa mi zdajle ne pade na pamet.

Aja, se to: koliko riza skuhas za solato, slisi oz. bere se namrec zelo slastno?

Pa se to: a vsak mandelj posebej je treba olupiti? Ni to malce dolgotrajno? Morda se pa motim, ne…

Vsekakor tisockrat hvala, res si zlata!

En cmokec iz okolice Ljubljane ti posilja nas fanticek, pa jaz tudi!
Vesna

Vesna,hej! Pecen prsut prodajajo enako kot kuhan.Meni je boljsi pecen.Torej dobis velike rezine tega prsuta in ga nadevas.Poglej pod post
Rabim pomoc-namaz Maska 1.4.03 .Tam sem vse ze napisala.Mislim,da ti bo vsec in je enostavno.
Za rizevo solato je malo tezko reci,ker ne vem,koliko oseb naj bi to jedlo.Jaz skuham recimo 2 dl riza na veliko osoljene vode.Najraje imam basmati riz ali kaksnega,ki se ne razkuha.Naj bo al dente.Takoj,ko je kuhan,ga oplakni z mrzlo vodo,stresi v porcelanasto posodo,polij z malo olivnega olja in premesaj.Tako se ne bo sprijemal.Potem nadaljujes,kadar imas cas.Kumarice drobno nasekljaj,kupi tiste majhne trde.Nekaj jih narezi na podolgovate rezine za okras.Prav tako cebulice od ETE das na polovicke in oljke razkoscici in na polovicke.Kapre pusti cele.Vse to umesas v riz.V kisu razmesaj malo zenfa in polij po rizu,spet premesaj. Na koncu dodas koscke tune,koscke pecene ali kuhane sunke(naj ti odrezejo debelejso rezino,da bo kaj za ugrizniti),in kockice sira(lahko dve vrsti,tistega ki imas rada,lahko tudi majhne mozarele).Jaz dam vedno malo na majhne koscke narezan parmezan,ne veliko.Stalno pokusaj,da vidis,ce moras dodati se olja in kisa.Daj tudi tistega od kumaric in cebulic.Popopraj kar kis.
Lepo vse premesaj.Stati mora nekaj casa,da se vse lepo prepoji.
Za lep izgled:Das v servirno skledo kot majhen gricek in okrasis s kumaricami,celimi olivami,cebulicami in kaprami.Tudi kaksna redkvica in petersilj popestri. Ves,rizevo solato dela vsak po svoje.Nekateri dajo tudi kuhana jajcka,pa malo spacka.Kaksen cesnja paradiznik bi mogoce tudi prijal .
Hrenovk pa ne maram,ceprav jih veliko najraje da prav te.Mogoce bos porabila 2 skatlici tune.Bos videla.Ce je riza prevec,ga porabis pa za kaj drugega kot samo za solato.

Mandeljni se olupijo tik tak.Samo stisnes na ozjem koncu,pa olupljeno jedrce skoci ven,le dobro jih popari in pusti malo v vodi.Enega poskusi olupiti in bos videla,ce je dovolj namocen.Res gre hitro.To naredim jaz veckrat,sploh za vnuka,ki jih ima zelo rad.Mandeljni so iz nasega sadovnjaka.jeseni sem jih natolkla 60 kg.
Plemenit sadez in zelo zdrav in upraben. Hvala za poljubcek -enako vama babi

Pozabila povedati,mandeljne kupis lahko ze oluscene,so le malo drazji.
Da ne bo pomote,mandeljni -60 kg s koscicasto lupino vred.Ko jih stolces,jih pride precej manj.Lp babi

Zivjo! Tu imas nekaj idej za prigrizke z namazi:

1. Trdo kuhana jajca razdelis na beljak in rumenjak, beljake sesekljas,
rumenjake pa spestas in zmesas s kislo smetano, majonezo, petersiljem,
soljo. Beljake zmesas v rumenjakovo zmes.

2. Sir in sunko narezes na majhne koscke, dodas rumenjakovo zmes (trdo
kuhani rumenjaki + kisla smetana, beljake lahko porabis v 1.), solis in
popras.

3. Tunino ali sardele spestas, zmesas z margarino, dodas limonin sok in po
potrebi solis.

4. Zmesas skuto, kislo smetano, sol, petersilj, drobnjak, zeleno, lahko se
kaksne druge zacimbe.

5. Spestas gorgonzolo, dodas margarino ali maslo (mehko, na sobni
temperaturi), po potrebi solis.

Zraven gredo razne vrste kruha, krekerji, cips, tortille, tacosi, itd.

Pa dober tek!

Ursa, a te namaze popeces (na kruhkih) v pecici ali jih postrezes kar taksne, kot so?

Sicer pa ful hvala lepa za vse nasvete!

Cao, Vesna

Hvala za izcrpen odgovor z receptom za solato in za vse ostalo.

Ma, ti si res zakon!

Aja, bos vnucku, ko pride, pripravila kaj posebnega? Bos res spekla te svedske strucke?

Ves, tudi jaz sem nora na okus cimeta in mendljev, tako da ce imas kaksne recepte za peciva s temi sestavinami (enostavni recepti, haha), se toplo priporocam.

Se nekaj bom vprasala kr tebe in ne Urse, ki je poslala recepte za cimetove strucke: ko jih razrezes, mi ni jasno, zakaj je napisala, da obrnes na dno pekaca tisto stran, kjer se vidi nadev? A se ne vidi nadev, ce je zvito v rolado in ce odrezes rezino, torej na obeh straneh? Morda si pa pac ne predstavljam dobro…

Hja, sem res ena ornk zacetnica, a ne?

En lep pozdravcek, draga Babi!
Vesna

Hej,Vesna!
Ursa je napisala:Polzke postavimo na pekac tako,da pride ena od strani,kjer se vidi nadev,spodaj,druga zgoraj. Torej ,nadev bi se videl tudi spodaj,ce bi bila posoda steklena.Tudi pri pitulicah je tako.Kot rezina rulade,ko jo polozis leze na kroznicek. Si razumela?
Vnuku bom spekla Ursine svedske macke in strucke.Skupaj pa bova delala orehove struklje in magdalenke.Bova uzivala.
Ce ti lahko odgovorim o namazih.To se samo namaze in nic pece,sicer bo Ursa itak to prebrala tam dalec na severu. Lepo se imejta obe, ti in Ursa!
O mandljevih pecivih pa kdaj drugic.Popecene pa kar poskusi. babi

Draga Babi!

Se enkrat hvala za vse odgovore, se bom lotila peke, me ze zelooo mika. Uf, ze kar vonjam cimet, Mnjami, njami!

Pa eno lepo noc ti zelim!

Vesna

Zivjo!

Kot si videla, ti je ze Babi odgovorila, ko jaz vceraj nisem bila vec na internetu. 🙂

Cimetove strucke das na pekac tako, kot je napisala, z eno “nadevano” stranjo zgoraj, drugo spodaj (to sem napisala zato, da jih ne bi kdo dajal na pekac tako, kot se jih odreze, da bi stale na testeni strani), namaze pa ponudis v skledicah, pa naj si gostje sami namazejo, kar jim pac ustreza. Lahko pa popeces kruh, ki ga ponudis zraven, v toasterju ali v pecici. Kruh, ki ga ponudis, je lahko kakrsenkoli, polnozrnat, bel, crn, koruzen, kar ti pac pase. Lahko das zraven npr. samo cips, pa naj ljudje cips potem pomakajo v namaze (ampak potem moras dat malo vec tekocih sestavin, npr. smetane, da so bolj tekoci, ker sicer se cips zlomi), lahko das zraven krekerje, tortille, tacose, kar ti je najbolj vsec. Bo slo? :))))

Lp, Ursa.

Njam, njam, draga Ursa, zdaj mi je vse jasno!

Se bom lotila teh cimetovih struck, mislim, da morajo biti bozanske. Kaj pravis ti? So, a ne?

POznas se kaksne fine, zame bolj enostavne, haha, svedske recepte tudi za kaksne zelenjavne ali druge jedi?

Vsekakor hvala za vsa pojasnila in lep pozdravcek na Sever; saj res, kaksno imate pa vreme zdaj? Tu je cisto aprilsko; malo sonca, malo dezja!

Cao, Vesna

Zivjo!

Ce malo pogledas na glavni seznam postov, bos videla, da sem ravno prejle napisala recept za vlozene slanike. 🙂 Bom pa se kaj dodala, ni problema, samo ne danes, ker imam sedaj ful za delat.

Ja, vreme je pa trenutno soncno in lepo in toplo, 15C, ampak je tako sele od tega tedna. Do nedelje smo imeli “svedsko aprilsko vreme”, kjer se menjata sneg in sonce (ne pa dez in sonce) in se prejsnji teden je lezal sneg. No, ampak sedaj je k sreci skopnel :)))) Je pa se vse golo in se nic ni ozelenelo. Prejsnji teden sem videla prve zvoncke, pocasi zacenjajo cvetet tudi krokusi in narcise, cesa drugega pa se ni. 🙂

OK, zdaj moram pa delat, mejte se in se kaj vec slisimo kasneje.

Cao!

Hej,vesna !Na misel sta mi prisli se dve ideji za prigrizke.Poznas polnjena jajcka in polnjene paradiznike?Ce te zanima,se oglasi.Lep pozdrav babi

Hej, Babi!

Oboje poznam, ne vem pa, kako se naredi!

Zelooooo se priporocam za recept! So paradizniki kaj podobnega tistemu iz Ocvrtih zelenih paradiznikov? Ta film mi je bil zelo vsec in si ze dolgo zelim dobiti ustrezen recept; no, mislim, da gre v tvojem primeru za druge paradiznike, ampak vsekakor, ja, prosim, poslji mi oba recepta!

En soncen pozdrav s celine, haha!

Vesna

Hej,Vesna!
Polnjena jajcka
Trdo kuhana jajcka prerezes na pol po sredini.Odvzames rumenjake in jih pretlacis, dolijes malo olja,dodas slane filete (zmeckane),malo nasekljanih oliv in kaper,lahko tudi malo majoneze in gorcice. Po okusu,pac!Pazljivo posolis (fileti so ze slani) in popopras.S to homogeno maso nadevas polovicke beljakov,okrasis z vejico petersilja in vse v hladilnik do papanja.Dobro je tudi z dimljenim lososom.

Polnjeni paradizniki iz filma so” fried” se pravi ocvrti.jaz delam surove ali popecene v pecici.

Paradiznike prerezes na pol,,jim pazljivo odstranis semena s sluzjo , malo posolis in obrnes navzdol,da se izloci odvecna voda.Medtem naredis nadev.
Tunino iz skatle malo zmeckas,dodas malo olja iz skatle, majonezo,zenf,ce ti sostane kaksen kuhan jajcek,tudi to nasekljas in umesas,malo petersilja,obvezno bazilika,kapre,olive,poper,sol (in se kaj po lastni fantaziji ali pa ne).S tem napolnes polovice paradiznikov in okrasis z olivo.Spet v hladilnik.
Tudi tukaj je lahko variacija z dimljenim lososom
To dam v casih v pecico.Raje pa imam sveze.Fried tomatos pa se nisem delala.Verjetno ni tezko.

Lep pozdrav z zelo soncne in tople Primorske babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close