Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Babi in druge kuharice – meso za juho

Babi in druge kuharice – meso za juho

Babi, če vi ne veste, ali kdo drug na tem forumu, potem res ne vem več, koga naj vprašam.

Že nekaj let se mučim s tem vprašanjem. Odkar sem v Ljubljani in sama kuham juho, v mesnicah za to običajno vprašam ‘šimbas’. Včasih sem hotela bočnik, ampak sem ugotovila, da je šimbas boljši.

Vendar moja mama v Kopru kupi ‘muškolo’. In juha z muškolom je odlična, predvsem pa je odlično meso. 🙂

Kako naj v Ljubljani vprašam za ‘muškolo’? Kateri konec kravce je to?

Vnaprej hvala za vaše odgovore. Upam, da bo moja juha kmalu taka, kot mamina. 🙂

Sicer nisem velik poznavalec, ampak “muškolo” je mišica in to ni nič drugega kot bočnik.

Tamala, hej! Pa ne vikaj me , prosim:)))

Muskolo je tak zakljucen podolgovat, nekoliko zilnat del, ki ga imam tudi sama rada. Nekoliko ohlajeno se lepo reze in je socno. Je pa seveda tudi od kravice odvisno. Tudi meni ne rata vedno juha najboljsa. Poleg dam se rahlo kost in vcasih se koscek nemastnih reberc ali prsi.

Barbi ti je ze odgovorila. Jaz pa ne poznam izrazov ” simbas, bocnik”:)))

Je pa zelo okusen tudi kapel di prete ( duhovnikov klobuk – dobesedni prevod),nekoliko nizji del z lepo tanko zilico po vsej sredini. DoDer tudi za dusenje z zelenjavo v ekonomu. Reze se na lepe rezine.

Lep pozdrav Babi

Živ, Babi, najprej hvala.

Vse te ‘primorske’ izraze poznam, sem doma iz Kopra (sej najini družini se poznata – od tod vikanje 🙂 ), tista druga dva sem se pa naučila v Ljubljani, enega v trgovini 🙂 ko sem vprašala mesarja, kaj mi da za juho – bočnik, ki je nekaj z okroglo kostjo na sredini, v kosti pa še nekaj mozga, za šimbas mi je pa povedala tašča, Gorenjka, je zelo lep del mesa, mislim da nekje med rebri, ker je običajno kak kos rebra tudi zraven.

Kapel di prete rečejo moji tudi ‘meso s črtico’ vendar nisem še dovolj pogumna, da bi mesarja povprašala po tem. 🙂

Rezultat vseh teh izrazov je, da še zdaj ne vem, kako bi muškolo kupila v Ljubljani. 🙂 Mogoče bom pa poverila mami, da kupuje meso za juho zame.

za juho najveckrat uporabim place / ribica,tanko plece,laktnik-se malo tanjsi-bolj zilav/. vsec mi je tudi,ce dodam se en konec repa in pa, seveda,se rahlo kost.
vcasih dodam se kurjo perutnicko. rebra so tudi dobra, ce niso premastna.
lp petra

Hej!

Poznam tvoje tezave, ki sem jih dajala skozi, ko sem za mozevo mamo kupovala v LJ in takrat nisem niti zrezka dobila brez kosti. To je bilo v sestdesetih:)))

Svet je res majhen, da o Sloveniji ne govorim.
Zdaj me pa firbec daje, cigava deklica si:))) Pa sem mislila, da sem tako
virtualna :)))

Petra, ce le dobim rep, ga tudi dam v juho. Dusen( debelejsi deli) je prav tako zelo dober .

Lep pozdrav iz danes bolj meglenega Kopra

Zdravo!

No pri nas najraje kupijo “rostpratl” – to je križ, podobno kremenatlom pri prašiču. Tu zraven je dovolj kosti in tudi dovolj mesa. Bočnik je za juho super, vendar je potrebno dodati kost. Jaz ga raje uporabim za golaž.Tudi rebra ali flam so dobra za juho. Govedine za narezat pa ravno ni. Sicer je pa juha zelo odvisna od “robe”, torej mesa. Mi imamo ravno polno skrinjo 8 let stare kravce, ki v življenju ni jedla drugega kot suho krmo. Župa je.., da dol padeš.

LP

Moja mama, ko zna skuhati najboljšo juho doda v lonec poleg mesa in kosti še kokošjo taco (nogo oz. kremplje). Je zelo dober okus pa še naš kuža je srečen, ker po kosilu dobi priboljšek, ki ga ima najraje.
Tina

mogoce bo kaj v pomoc pri poimenovanju

Hehe, hvala za “deklico”, sej za njih sem verjetno res še deklica, v resnici pa jih bom kmalu 31 🙂 Z ene strani sem najmlajša vnukinja od Silve in Vojota, z druge pa hči od Ljubota, ki je bil v otroštvu Bracotov prijatelj. Mislim, da sem dala dovolj podatkov. Če ne me pa še malo pobaraj. 🙂

misa, hvala za link, že klikam, če kaj ugotovim, sporočim.

Tudi jaz rada vržem kakšen kos kokoši v juho, po porodu so mi našli pravo gorenjsko kuro za juho in je bila res dobra, kar nisem mogla verjeti, da lahko postane taka, predtem nisem nikoli naredila izključno kokošje juhe.

Primorki, kako vaju je lepo brat! Na Goriškem pa muškolu rečemo škink – ali pa je to kaj drugega ? :)))

Že deset in več let ne jem goveje juhe. Iz kosti in mesa se izloči vsa kemija(rastni hormoni, pesticidi, zdravila), ki jo je žival zaužila. Osveščeni zdravniki so oprvi povedali, da se tej ‘juhi’ prav reče živalski urin. Jaz jo obvezno zavržem, tudi za psa ni primerna.
Kaj menite o tem ?

Hej, Tamala!

Ce imas starejso sestro tudi v Ljubljani, mi je vse jasno:)))

Upam, da se ne motim. Lepo se imej Babi

Ivan, zdravo!

Verjetno je v tem kar nekaj resnice, vendar vem, da se moji goveji juhi ” ni v snu” ne bodo odpovedali kar tako. Glede na to, da jemo juho vedno iz doma pridelane živine, je jasno, da živalim ne dodajamo nobenih dodatkov.
Sicer pa, kaj pa potem zrezki, golaži in ostalo? Ali se tam ne izločajo strupene snovi. Da o piščanjčjem mesu ne govorim..

LP

Nič ne menim. Sadje je zelooo zdravo (z vsemi dodatki škropiv, gnojil,….), ravno tako zelenjava – sploh iz njiv ki se ukvarjajo z intenzivno proizvodnjo. Ozračje je zelo zdravo, deževnica odlična, ….

Ej, saj nisem hotela biti nesramna, ampak kaj vse ne pojemo???? Četudi doma nekaj “bio” proizvajaš, sosedje veselo škropijo in gnojijo naokoli, ozračje z deževnico prinese marsikatero svinjarijo, živalske farme so polne kemije,…

Vse po pameti in zmerno, pa bo kar šlo.

Lp, Ela S

ps: sem iz kmetijskega okolja – zato vem kaj se dogaja na njivah in sadovnjakih. Ampak vseeno jem govejo juho iz kupljenega mesa v trgovini.

Babi, Kitty se je pred nekaj manj kot letom odselila na Vrhniko, drugače pa ja, sem taprava 🙂

Drugače pa še nasprotnikom goveje juhe sporočam, da sem post napisala z namenom, da ugotovim, kako narediti boljšo juho, ne pa zato, da me bo kdo spucal, ker nezdravo jem.

To zadnje namreč vem tudi sama a se sploh ne sekiram, saj je goveja juha ena boljših stvari, ki se mi zgodi v tednu. Drugače po sili razmer jem v menzah, nad to hrano se sploh ne pritožujem, razen če ni izbire 🙂 in zelo rada imam tudi kak junk food (pa ne ravno McDonalds) kot so Horse-burger, kebab, hot dog s stojnice, …. Za topli sendvič me lahko kupiš. Sem pač iz sendvič generacije.

In če bi jedla tako, kot predpisujejo za mojo krvno skupino (A+), bi že zdavnaj umrla, pa ne od lakote, ampak zato, ker ne bi imela več za kaj živeti.

Lepo povedano!:)))

Tamala, pa po Prekomorski si se podila:) Si res ” taprava” !

Imejte nasmejan dan Babi

Šimbas: nižji hrbet, ramstek

Moja stara mama pri svojih 82 se vedno vsako nedeljo skuha govejo juho in je jo potem vsaj se v ponedeljek.
Torej moje mnenje je: zmerno pa po pameti.

Sicer pa je tudi paradiznik ze povzrocal raka in ga potem celo zdravil…. Kdo bi vedel.

po čudnem naključju sem zašel na debato – ful dobro 🙂

PODPIRAMO BIOLOŠKO PRIDELAVO Hrane!

POVRNIMO Živini DOSTOJANSTVO in VESELO ŽIVLJENJE, Rastlinam CVETOČO KARMO in Grudi SVETLO PRIHODNOST !

..mogoče rečete, da sem sanjač, a nisem edini*

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close