ažurnost pa ..
Imam sp, knjiži mi večji rač servis.
1. 12. zvečer sem v računovodstvo poslala mail, naj sporočijo, kako je z dobičkom v 08 v našem podjetju – nobenega odbovora
14. 12. je kolegica v računovodstvo spet poslala mail, 15. 12. so iz rač odgovorili, naj prinesemo dokumente za 11. mes – to smo takoj storili.
Včeraj pošljem mail direktorju, računovodkinji – nobenega odgovora
Danes kličem, končno dobim bilanco.
Je taka praksa tudi pri vas?
Ja, pri nas je bilo približno enako, če ne še slabše. Pa smo menjali 3 računovodkinje in na koncu bili celo pri eni znani frašizni skupini.
No, potem pa smo si nabavili program tako, da se nam izdane fakture, plačila in pa vsi tipični vhodni računi knjižijo kar pri nas (mislim, to pa res zna vsaka tajnica, če se ji pokaže). Sedaj imamo tako vedno ažurno stanje, računovodja pa tu pa tam kaj “posveti(uje)” in na koncu naredi bilanco. Skratka, tako urejeno kot je sedaj ni bilo nikoli prej.
Se popolnoma strinjam.
Glede na to, da niso imeli dokumentacije za 22.mesec in da se je 12.mesece šele začel, je nerealno izračunavat dobiček. V dveh mesecih se stanje lahko še precej spremeni.
Majster – vsaka tajnica, če jo naučite, lahko plačuje račune.
Realne, prave bilance – od obračuna amortizacije, do upoštevanja takih in drugačnih olajšav, pa rezervacij, pa še sto drugih reči pa se kar tako v nekaj tednih ne da naućiti.
15. ste jim dostavili dokumentacijo (oz. so vam javili, da jim jih dostavite), 19. ste imeli bilanco. Če to ni ažurnost?! V tem času je morala računovodkinja poknjižiti vaše dokumente, narediti še druge obračune (amortizacijo, obresti…), prekontrolirati stanja po kontih…, da je lahko izračunala vaš realni rezultat. Edino, kar me je zmotilo, je bil njihov neodgovor na vaše prvo sporočilo.
Zavedati se morate, da samo s pravočasno dostavo dokumetov lahko pričakujete tudi ažurnost v računovodstvu. Ker vsi pričakujejo najbolj tekoči rezultat, je potrebno počakati vsaj do 10. v mesecu, da vi prejmete vse dokumente (računi do takrat ali pa tudi kasneje še prihajajo k vam). Poleg tega pa v tem času verjetno niste edini, ki pričakuje, da se mu pripravil še zadnji medletni pregled poslovanja pred končno bilanco. Ponavadi s strankami, ki redno dostavljajo dokumentacijo, ni problema, največje težave pa nastopijo pri tistih, ki jih je vedno potrebno prosit, da dostavijo dokumentacijo, ko pa jo prinesejo, je pa le-ta nepopolna. Da ne govorim o potnih nalogih in drugih pogodbah, ki jih v računovodstu potrebujejo. Pa upam, da niste med njimi.
Seveda je res, da ne morete imeti ažurnih podatkov, če pa se dokumenti ne dostavljajo.
Barca, za nas je najbolj važno, da imamo ažurno stanje terjatev in obveznosti ter, da smo vedno likvidni. Obresti so pri nas zanemarljive, prav tako pa tudi amortizacija, pa še to se lahko reši enostavno tako, da vnaprej poknjiži amortizacijo po mesecih. Navsezadnje opreme ne kupujemo vsak dan. V glavnem, če se vse prav organizira računovodja nima dosti dela. Pa ne me narobe razumet. Torej, računovodja nima dosti rutinskega dela, zato pa po drugi strani za ta denar lahko prispeva svoje nasvete in znanje. Ker zadeve v osnovi niso bile poknjižene je prej ravno za te bistvene zadeve vedno zmanjkalo časa. Zato jaz zagovarjam, da se računovodstvo ne ukvarja z rutino ampak se to mora avtomatizirat.
Mimogrede, pri nas uporabljamo program e-računi. Gre za program, ki deluje preko interneta.
Pozdravljeni,
se moram oglasiti na to temo, sem računovodkinja, sicer ne v računovodskem servisu :). Ga.Janna K, če ste tako zapisali v mailu računovodstvu, potem so tudi oni razumeli, enako kot mi vsi 🙂
Res je žalostno dejstvo, da v Sloveniji deluje veliko nekvalitetnih računovodskih servisov, kar je posledica dejsta, da ga lahko odpre ravno vsak v 5 minutah. Baje se pripravljajo zakonsko določeni minimalni pogoji, da se bo tovrstno početje preprečilo in nivo ter ugled rač.servisom dvignil.
Seveda je treba ločiti tudi med knjigovodenjem in računovodenjem. Vnašanje računov v program še ni računovodenje. Uvrščanje vnešenega v prave kategorije, pravilna davčna obravnava in morebitne druge poročevalske/davčne obveznosti, je računovodenje. Tega pa od zgoraj omenjene tajnice, ki kuca račune v program pač ne morete pričakovati. In napaka, četudi navidez majhna, lahko ima daljnosežne velike posledice, saj so kazni pri nas izjemno visoke. Že zato bi človek pričakoval malo več spoštovanja in cenjenosti tega poklica, sploh, ko se ga ovrednotuje v obliki cene :). Tako kot ima odvetniško znanje svojo ceno (no, za moj okus so le-te absolutno precenjene), pa tudi med njimi najdemo nekaj predstavnikov, ki slabo opravljajo svoj poklic.
Zaključek: razlogi za nezadovoljstvo so največkrat premegleno dogovorjene/ pogodbeno opredeljene obveznosti in pravice. Na strani rač.servisov precenjevanje sposobnosti in znanja določenih posameznikov ter pomankljivo investiranje v izobraževanje (zaradi prenizkih cen svojih storitev). Na strani strank: neredna oddaja dokumentacije in pozabljanje, da niso edina stranka ter včasih pričakovanja obravnave dogodkov v neskladju z zakonodajo (npr. poznam primer, ko je stranka hotela, da se tudi vsi nakupi špecerije knjižijo v stroške podjetja, ampak vsi, tudi kotleti za kosilo ?!). Zaradi tržnega pritiska in “stiskaštva” strank razvrednotenost realne vrednosti storitev te stroke. Ob ustreznem zavedanju pomembnosti pravilnosti računovodskih izkazov ter vpliva dobrega davčnega optimatiziranja na poslovne rezultate, bi moralo biti naročnikom tovrsnih storitev tudi jasno, da tovrstno znanje ima svojo ceno.
Z lepimi pozdravi
Forum je zaprt za komentiranje.