Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev avtorska pogodbaavtor

avtorska pogodbaavtor

Zanima me kako je z avtorsko pogodbo (pisanje člankov na domu), kaj spada zraven? Je potrebno imeti svoj s.p. ali je dovolj, da se sklene avtorska pogodba in od nakazanega zaslužka plačaš DURS-u določen znesek? Hvala

Dovolj je avtorska pogodba. IZplačilo opravi delodajalec – pravna oseba in plača dohodnino.
Fizična oseba pri izplačilu ne plača nič, je pa avtor. delo nato še v letnem obračunu dohodine.

Dovolj je, da skleneš pogodbo. Dohodnino pa odvede že izplačevalec honorarja.

Nekatere firme, hočejo, da gre preko avtorske agencije, potem še oni vzamejo nekaj malega, večinoma pa gre lahko tudi direktno.

Če bo tega veliko, se ti splača odpreti popoldanski s.p., če imaš seveda to možnost, ali celo polnega … Ker je razlika pri priznanih stroških.
Podrobnosti si oglej na straneh artservisa, ali malo poguglaj, podatkov je povsod dovolj (upam, da člankov tudi ne boš pisala s pomočjo mona).

Torej, če prav razumem. Z delodajalcem sklenem avtorsko pogodbo, mu predložim svoj TRR, na katerega mi izplačuje opravljeno delo. Ob koncu leta pa vpišem znesek zaslužka v informativni izračun dohodninein dobim potem od DURS-a izračun koliko je potrebno plačat od navedenega zneska . To so vse moje dajatve od zaslužka ali je še potrebno vsak mesec kam kaj nakazovat?

To je vse, ni treba nikamor nič nakazovat. Kar je treba, opravi že izplačevalec honorarja.

Morda še tole: izplačevalec plača 25 % akontacijo dohodnine na 90% bruto honorarja. Če zaslužiš malo, lahko ob napovedi dohodnine dobiš celo nekaj nazaj, če pa več, se pa zna zgodit, da moraš še kaj doplačat.

Hvala 🙂

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close