avtorica:brez službe
Sem ti že spodaj napisala.Pa ti še sem skopiram.
Če si delala 4 leta brez prekinitve si avtomatično v delovnem razmerju za nedoločen čas.NIČESAR NE PODPISUJ!!! Od delodajalca ZAHTEVAJ podpis pogodbe za nedoločen čas! Če ne bo hotel , ga tožiš in sodba bo nadmestila pogodbo za nedoločen čas!
Veliko odločnosti! Bori se!
Je to res? In v kakšnem primeru, poznaš morda kakšnega konkretnega?
Moj primer: pogodba za določen čas, v del razmerju z istim delodajalcem sem 5 let (vmes 2x na porodniški…), pogodba se izteče čez pol leta. Podpisala sem za določen čas, do tega in tega datuma, torej to naj bi veljalo?
Saj ne moreš delodajalca prisilit, da te vzame za nedoločen čas ali pač? (Si želim, da bi bilo res!) Je kakšen zakon, ki to določa?
Ne štekam, mislim, da je dezinformacija.
Pa kakšna dezinformacija, lepo te prosim! Ne razumem današnjih mladih, že tako vam odvzemajo vrsto težko pridobljenih pravic, a vi še toliko niste, da bi se pozanimali, kaj vam dejansko pripada!!!
http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200242&stevilka=2006
Beri 53. in 54. člen:
“53. člen
(omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)
(1) Pogodbo o zaposlitvi se sklene za omejen čas, ki je potreben, da se delo v primerih, navedenih v prvem odstavku prejšnjega člena, opravi.
(2) Delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot dve leti, razen v primerih, ki jih določa zakon, ter v primerih iz druge, četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka prejšnjega člena.
(3) Ne glede na prejšnji odstavek, je v primerih iz desete alinee prvega odstavka prejšnjega člena s kolektivno pogodbo na ravni dejavnosti lahko določeno drugače.
(4) Trimesečna ali krajša prekinitev ne pomeni prekinitve neprekinjenega dveletnega obdobja iz drugega odstavka tega člena.
54. člen
(posledice nezakonito sklenjene pogodbe o zaposlitvi za določen čas)
Če je pogodba o zaposlitvi za določen čas sklenjena v nasprotju z zakonom ali kolektivno pogodbo ali če ostane delavec na delu tudi po poteku časa, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi, se šteje, da je delavec sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas.”
Če torej na svojem delovnem mestu ne nadomeščaš začasno odsotnega delavca, je tvoja pogodba sklenjena v nasprotju z zakonom in se avtomatično šteje, da si zaposlena za nedoločen čas. Citiraj ta dva člena delodajalcu in zahtevaj pogodbo za NDČ; če ne bo odziva, se obrni na delovno inšpekcijo.
Mislim, vse kar je prav!
Kako me to razkuri. Ampak sploh ne delodajalec, on pač išče bolj ugodne možnosti zase. Ampak da delavec ne pozna niti svojih najosnovnejših pravic, samo dolžnosti (vsaj upam, da dolžnosti vestno izpolnjuješ, ker če jih ne, potem je to druga pesem, goljufata oba), to je pa višek vsega. Saj delavci kar sami odmontiravate delovnopravno zakonodajo! A je vam mladim sploh jasno, koliko boja za delavske pravice je zadaj za tem? Koliko žrtev, da ima danes od delovnega razmerja korist in varnost tudi delavec, ne samo delodajalec?
Čisto vseeno je, ali imaš službo za določen ali nedoločen čas. V vsakem primeru te delodajalec lahko da stran, le da v prvem primeru bolj enostavno, v drugem pa moora najti razlog. Ampak to ni tako težko, kot si nekateri mislijo. Nedoločen delovni čas že dolgo ni več noben privilegij ali kakšna garancija za službo v bodoče.
Bo treba spremeniti svojo miselnost in se zavedati, da je od delavca odvisno, ali bo ostal v službi ali ne.
Beri tudi tale člen taistega zakona:
237. člen
(postopno uveljavljanje časovne omejitve sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas)
(1) Dveletna časovna omejitev sklepanja pogodb o zaposlitvi za določen čas po določbi drugega odstavka 53. člena tega zakona se začne uporabljati 1. 1. 2007 oziroma za manjše delodajalce 1. 1. 2010.
(2) V prehodnem obdobju, od uveljavitve tega zakona do roka iz prejšnjega odstavka, delodajalec ne sme skleniti ene ali več zaporednih pogodb o zaposlitvi za določen čas z istim delavcem in za isto delo, katerih neprekinjen čas trajanja bi bil daljši kot tri leta, razen v primerih, ki jih določa zakon ter v primerih iz četrte, pete in dvanajste alinee prvega odstavka 52. člena tega zakona.
Vse je res! Samo treba se je aktivirat in zahtevat. Pa najti kakšnega pravnika ,da te vodi skozi postopke.Delovno in socialno sodišče zaenkrat še ne zahteva taks. Najslabše, kar se ti lahko zgodi je, da ti mora delodajalec izplačati plače in prispevke za nazaj. Orka je dobro napisala:od delavca je odvisno!!! Samo treba je biti informiran. Ali pa stopiti do odvetnika…
Računajo na : iztoženo zaposlitev za NČ, odpovedni rok, odpravnino, vse neizplačane plače za ves čas od neupravičene prekinitve dela do konca odpovednega roka, posledično ves regres npr,. in še in še in še. Delat itak nimajo namena.[/quote]
Aja? Delodajalec pa ima čiste namene ves čas sodelovanja s takim sodelavcem?!!? Zadavi se!
Računajo na : iztoženo zaposlitev za NČ, odpovedni rok, odpravnino, vse neizplačane plače za ves čas od neupravičene prekinitve dela do konca odpovednega roka, posledično ves regres npr,. in še in še in še. Delat itak nimajo namena.[/quote]
Tukaj je precej dobro našteto, kaj se vse da iztožit! In zakaj ne bi , če vaš delodajalec ni korekten do vas, lepo sedeli doma- plače pa vam tečejo. To je edini način ,da ohranite človeško dostojanstvo!Če oni vse gledajo samo skozi denar- je zadnji čas, da začnemo tudi mi. Pa naj bo obojim denar edino merilo!
Tukaj je precej dobro našteto, kaj se vse da iztožit! In zakaj ne bi , če vaš delodajalec ni korekten do vas, lepo sedeli doma- plače pa vam tečejo. To je edini način ,da ohranite človeško dostojanstvo!Če oni vse gledajo samo skozi denar- je zadnji čas, da začnemo tudi mi. Pa naj bo obojim denar edino merilo![/quote]
Na smrt mi je žal. da pred tremi leti nisem tožila.:(((
Trdo delala celo večnost na avtorske pogodbe, pol se je pa staremu sprdnilo … bruh!
Tukaj je precej dobro našteto, kaj se vse da iztožit! In zakaj ne bi , če vaš delodajalec ni korekten do vas, lepo sedeli doma- plače pa vam tečejo. To je edini način ,da ohranite človeško dostojanstvo!Če oni vse gledajo samo skozi denar- je zadnji čas, da začnemo tudi mi. Pa naj bo obojim denar edino merilo![/quote]
Na smrt mi je žal. da pred tremi leti nisem tožila.:(((
Trdo delala celo večnost na avtorske pogodbe, pol se je pa staremu sprdnilo … bruh![/quote]
Ja sej to je pa čist neki drugega, to ni delo za d.č. in nimaš kaj tožit, razen , če ti ni plačal, seveda.
Prekleto, a misliš, da se tega nismo zavedali, delali kot konji, brez regresov, brez te, one pravice, delali smo super, z nadpovprečnimi rezultati. ko pa se je delodajalcu sprdnilo, smo pa odleteli!
Od delavca odvisno – my ass![/quote]
Točno tako. Direktorčku nisi všeč in odletiš, ne glede na rezultate opravljenega dela in podjetja. Banda kapitalistična, razgonit bi vas bilo potrebno!
Forum je zaprt za komentiranje.