Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Avtomobili z malo začetnico? Neumnost!

Avtomobili z malo začetnico? Neumnost!

Slovenščina je lepa, ampak ima pa eno res nesmiselno stvar. Zakaj hudiča se piše avtomobile z malo!? Tako kot pri vseh stvareh bi moralo biti tudi pri avtomobilih tako, da se znamke in modele piše z veliko. Ko govorimo npr. o mobilnikih, nikoli ne napišemo samsung galaxy note, ampak napišemo Samsung Galaxy Note. To glede avtomobilov mi je res totalno mimo in nesmiselno.

O tem, kaj je smiselno v jeziku in kaj ne, so verjetno pristojni razglabljati drugi. 🙂

O tem, kaj je pravilno in kaj ne po pravopisu, pa obstajajo pravila, reče se jim tudi pravopisna norma. In ta norma lepo ločuje znamke in modele kot lastno in kot občno ime, ločuje torej imenovalne prilastke, ko govorimo o lastnem imenu, in ločuje model ko gre za vrsto, torej občno ime. In ne, pri telefonih velja enako kot pri avtomobilih, le nepoznavalci napišejo pač z veliko začetnico.

Pravilno je torej tako: kupila sem telefon Samsung XY (imenovalni prilastek, lastno ime je z veliko zač.) in pa nokia mi je padla po tleh (nokia je vrsta, ne lastno ime). Vendar pa: v Nokii so pridelali izgubo, v Marcedesu pa se združujejo s Vokswagnom – to so pa lastna imena proizvajalcev. Torej ločujemo zapis glede na pomen tega, kar zapišemo.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

Ma kakšen imenovalni prilastek? Če jaz govorim o podjetju Samsungu je to za mene v vsakem primeru lastno ime. Govorim o imenu podjetja in ta mora biti z veliko.

Ja, tako je, podjetje Samsung se piše z veliko začetnico. 🙂

Telefon, ki ti pade na tla, je pa polomljeni samsung ‘telefon znamke Samsung’. Z ločevanjem velike in male začetnice dosežemo prav to razliko: ali gre za podjetje ali za tržno znamko ali za občno ime. Podjetje verjetno ne pade na tla, kajne? Tržna znamka tudi ne, je tako? Pade pa na tla telefon take in take tržne znamke. Če ta telefon poimenuješ z besedno zvezo, v kateri gre za imenovalni prilastek, se ta obravnava kot lastno ime in se piše z veliko začetnico. Če pa lastno ime oz. znamka postane občno ime (se spomniš iz OŠ in/ali SŠ tropov oz. prenesenih pomenov? To so metafore, metonimije, sinekdohe itd. itd.), se piše z malo začetnico, ker ne gre več za lastno ime kot tako, ampak je to lastno ime zdaj v povsem drugi funkciji. In v tem je ključna razlika.

Nataša Purkat, moderatorka foruma Al' prav se piše Lektor'ca | www.lektorica.si | info@lektorica.si Prosim, uporabljajte iskalnik!

New Report

Close