Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Avto

Avto

Če je avto kupljen na S.P., ali ga moram nujno zavesti v knjigo in narediti amortizacijo stroška? Ali enostavno avta pač nikjer ne zavadem?

LP

Ne želim avta dati v stroške, raje bi si obračunavala potne naloge in kilometrino. Sicer je bil avto samo 4 mesece voden na SP, od 1.1.2009 dalje pa imam aneks k pogodbi, da se avto prenese na fizično osebo.

če avto preneš na fizično osebo greš potem verjetno najprej popravit prometno dovoljenje-mi imamo na prometni s.p. zaveden.

Ali prenos na fizično osebo pomeni enako kot prodaja avtomobila in si moraš obračunati izredni prihodek- glede na vrednost avta?

Ali je aneks k pogodbi dejansko možen in zakonsko dovoljen?

Predvsem pa zakaj ste se odločili za ta prenos?

Sprašujem zato ker imamo isti problem. Glede na to da imam s.p. samo 2 meseca in vodim ročno knjigovodstvo v KPO, razmišljam, da bi avto vrgla ven in prenesla na fizično osebo. Knjigovodstvo pa na novo prepisala.

Če pa tega ne naredim ali lahko napišem mesečni potni nalog za območje celotne Slovenije – ali policija potne naloge preveri če te ustavi in vidi da je avto služben.

Imam občutek da mi še največ dela da prav pisanje potnih nalogov in kilometrine.

HVala za odgovore

Avto je samo v pogodbi na SP, na prometnem dovoljenju je samo ime in priimek. Če je pa zakonsko dovoljeno, pa ne vem,pri Leasing hiši niso nič komplicirali in mi aneks takoj uredili.

Npr. eno vprašanje, če kdo ve: jaz lahko kupim ne vem koliko materiala,reprezentanca, računalnikov, opreme,… na SP račun in če ne želim tega evidentirati, pač tega ne vpišem?? Ali se motim?

Sem že napisala, ker mi je lažje vodit in pisat si potne naloge in obračunavanavati kilometrino. Dnevnice pa itak odpadejo, če nekje ne prespiš, tako da si obračunaš regres za prehrano. Vsaj tako razumem, sicer sem pa govorila s tremi računovodjami in vsak nekako po svoje si razlaga zakone. Ne vem, zdi se mi vse skupaj komplicirano.

Dnevnice niso odvisne od prenočevanja!

Meni so tako povedali, da če se vsak dan voziš v kraje po Sloveniji in tam opravljaš svoje delo, nisi upravičen do dnevnice, razen, če ne prespiš. Ko je pa recimo službena pot v MB, KR,…nabava materiala, ogled terena, sestanek s poslovnim partnerjem, je pa to službena pot in se obračuna tudi dnevnica.

Glede dnevnice glejte malo nižje:
http://med.over.net/forum5/read.php?154,5335932

Če ste avto kupili na sp, potem mora biti voden kot osnovno sredstvo in po moje ne more kar izginiti. Naj pa še drugi povedo svoje mnenje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close