AVSTRIJA
Priporočam Hallstatt ob jezeru Halstättersee (), eno najbolj ljubkih mestec, kar sem jih videla. Midva sva v dobrem tednu oblezla še Wolfgangsee, Attersee, Traunsee, Mondsee. Za pogledat je tudi Bad Ischl, zanimiv je izlet iz St.Wolfganga z železnico na Schafberg na skoraj 1200m, kar je v poletni vročini prav prijalo. Povsod se lahko kopaš, obilo je možnosti za sprehode, lahko greš v hribe… Pa kolo je fino imet s sabo. Ne vem, kako je s kampi, midva sva spala v privat sobah, ki sva jih našla kar spotoma, ni bilo težav, ljudje so pa itak strašno prijazni. Ampak verjetno je tudi kampov tam okoli jezer polno.
LP, M
preberite :
Strmec in 7 studencev / krainberg in 7 brunn /
Strmcev premore Slovenija več kot 15 , še najbolj znamenit je Predelski.Večini Slovencev se niti sanja ne da je 2 km od Korenskega sedla / 5 km od Podkorna / idilični zaselek z enim najlepših pogledov Koroške na Ziljsko dolino , območje Warmbada / toplice topla voda / z Beljakom in hišno goro Osojščico ter na Rožko dolino. Za razliko od doline , kjer je na nekaj kvadratnih kilometrih več kot 100000 ljudi jih boste na Strmcu, domačinov namreč našteli kakih 7. Strmec ima eno samo napako : leži uradno v Avstriji.Seveda je meja še vedno ovira , še večja pa da na Strmcu ni nobene turistične ponudbe.V kolikor si jo sami ne naredimo. Z avtom je enostavno , 2 ovinka od znamenitega klanca Peteljinek, poimenovanega po enem stranskih vrhov Tromeje / 1509 m.n.v. / smo že pri tabli Krainberg / Strmec / Vse kar nam še ostane je 500 metrov do tipične Koroške cerkvice z lipo sredi kakih 7 hiš kolikor jih Strmec šteje, če štejemo še vikend na Rihovem vrhu / Arichspitz / nad kmetijo Oitzl. Vzeti si je treba čas , vsaj 2 uri , vsaj pol ure občudovati prekrasen razgled , ki poleg že povedanega ponuja še oddaljena gorska grebena in pogled na Štajersko.pa na Dobrač ne smemo pozabiti, hišno goro Strmca. 2 kmetiji sta večji, pri Oiclovih sta še originalna lastnika, redita ovce, od daleč sem videl samo gospoda.pri Arihovih so lastniki v dolini, za kmetijo skrbi upokojen gospod iz Koroškega.Nekaj konjev in koz redi.Zelo zgovoren možakar, z katerim sem se pogovarjal po Italijansko.Slovensko v nekdanji Slovenski vasi Strmec že nekaj 10 let ne govore več.Ostane še ena manjša kmetija, njenih lastnikov nisem videl.potem sta še dve opuščeni hiši :
Manjša hiša zraven kmetije Arihovih / ki so jo dediči ponujali gospodu ki skupaj z ženo skrbi za arihovo kmetijo / vidno propada.Dobro vzdrževana manjša hiša zraven cerkvice pa je last Nizozemske družbe, ki je lastnica velike površine Koroških gozdov.v njej so živeli gospod Andrej Oitzl revirni gozdar prej omenjene družbe v pokoju in gozdarji prej omenjene družbe iz Bosne.na hiši je še tabla z podatki kam spada Strmec /občina Arnolštain /
Poleg 5 naštetih hiš in nekaj gospodarskih poslopij premore Strmec 2 vikenda.Prvi je nasproti Arihove kmetije, in naključnega turista kar vabi da bi se vsedel na lično opremljeno verando v Koroškem oblikovnem stilu.Lično ni kaj, a natakarja od nikjer.Vikend ni gostilna in lastniki pridejo počitnikovat na Strmec 2 letno.Tako pravi zgovorni oskrbnik Arihove domačije.2 vikend pa je idilična brunarica na vrhu Rihovega vrha / Arichspitz / , kakih 10 minut hoje / 11 januarja ko sem lezel gor je bil čudovit strnec , strjen sneg , kakih 20 cm , proti dolini pa so tudi metrski zameti / od domačije Oitzl.Nekoč gostilna, na kar spominja veranda ob domačiji.
Pred pogovorom z oskrbnikom Arihove domačije, potem ko sem več kot pol ure slikal / celo uro sedim na klopci zraven cerkve na sončni strani, opazujem sončni vzhod skoraj ob poldne / Karavanke so visok greben , najmanj 1400 m.n.v / , se relaksiram in odklapljam.Moj dopust komaj dobro začenja , in komaj malo pridem k sebi lahko opazujem Nemške turiste, ki so z avtom zdržali na Strmcu cele pol minute.Kam se jim tako mudi.zamudili so vse.ob poldne in pol, sredi pogovora z oskrbnikom Arihove domačije se sonce v celoti pokaže izza Korenskega sedla.na desni lepo osvetljena Tromeja.Sedežnico in restavracijo na vrhu je moč videti z očmi.
Nekaj po eni , po 2 urah bivanja na Strmcu , idiličnem Koroškem zaselku z prekrasno panoramo se od njega poslovim , in sem kaj kmalu na štop / čez Korensko sedlo ne vozi nobena avtobusna linija /
nekaj metrov za zaselkom pod Krajnikom / Krainegg / , pred križiščem za Čava / Tchau / .do sedmih studencev vodi makadamska pot nasproti križišča za Čava / Tchau / proti vzhodu kakih 700 metrov . In potem pride najlepše, in verjeli ali ne , tudi v kapitalistični Avstriji je voda zastonj.V neomejenih količinah / kolikor imate posode z sabo / Sedem Studencev ali Sieben Brunn je sedem zdravilnih izvirov pred baročno cerkvico v značilnem Koroškem stilu z lesenim zvonikom.In veliko fresko nasproti izvirom.2 izvira sta na voljo za pitje in poljnjenje.Voda je zdravilna, dobra je zlasti za oči.Tako so mi pripovedovali domačini, v eni uri jih je bilo čez 50 , ki so mi v italijanščini razlagali zdravilno moč vode.Natočil sem tudi sam, 2 litra sem nesel v Kranjsko goro. / mogoče je bila zato naslednji dan tura na planino vrošca na 1210 m.n.v nad Dovjami tako uspešna.Kljub ledu in padcu nad ovinkom nad sedučnikom nad dovjami. /
Sprehodim se še do Radnje vasi , občudujem vaško lipo z klopmi in kapelico in mlinsko kolo pri sosednji hiši.Povratek nazaj je veliko težji , občudujem v zaselku pod Krajnikom lično vilo z ličnim drevoredom. nato pa kako uro grizem kolena proti Korenskemu sedlu.Po cesti seveda, saj po gozdu še poleti čez Koren ni varno zaradi strmih grap.Malce pod Strmcem mi ustavi prijazem gospod , ki je penzijo doslužil kot frizer ob milštatskem jezeru.
Ob 5 sem v kranjski gori.Ko v stanovanju v Kranjski gori kjer sem na počitnicah poskušam vodo sedem izvirov , mi utrujenost hitro popusti. Počutim se izvrstno! Kljub skoraj 5 urah hoje!
Bo že nekaj na tem, da je ta voda zdravilna.In vrača moči.Območje Warmbada / tople vode / ima še nekaj izvirov.Najdete jih ob sprehajalnih poteh termalnega zdravilišča Warmbad.Predstavljate si : 40 milijonov litrov vode vsak dan izbruhajo Warmadski izviri.Od Sedmih izvirov je Warmbad 7 km daleč.
A to je že turistična Koroška.Kjer se dnevno porablja na 10 evrov.Za obisk Strmca, če ste nastanjeni v gornje savski dolini rabite le palec, malico in veliko dobre volje.Če ne boste arogantni do domačinov, vam bodo polepšali dan.V prej omenjenih krajih je turistov le za vzorec.Če iščete mir in nedotaknjeno naravo, ste na pravem kraju.Na Strmcu je taka tišina, da kar odmeva.Zato ne kričite, smeti pa odnesite nazaj v Slovenijo.Pa na fotoaparat ne pozabite!
Avtorske pravice za reportažo in slike
Tomaž Švagelj
objavljeno v nedelu 30 januarja 2005
mis2, to je pa tako, kot bi jaz pisala. Le, da smo mi avgusta imeli težave z najemom sobe, ki so v okolici jezer 100% zasedene in smo šli spat v Bad Ischl. Cena sobe z zajtrkom je bila v B.I. in st. Martinu (malo više od Zell am Seea, ki ga je vredno videt!) 60 oz. 65 EUR za 2 odrl i 1 otrok. Mi smo šli čez Grossglockner in smo si ogledali še orlovo gnezdo ter okolico Koenigseeja, pa Kaprun in jezero nad njim. Vsak izlet pa vzame pol dneva in … Nad Hallstatom smo šli v ledeno jamo, nič posebnega ampak vseeno kul.
Jaz sem bila nad turistično Avstrijo res očarana, ni bilo ene stvari, ki bi jo lahko pošimfala. Smo si naredili enega boljši izletov.
http://www.camping-nord-sam.com/
tukaj sem bila 2 leti nazaj in je bilo super. Kupiš kartico ( 24 ur, 48, ur,60 ur ) na kateri imaš razne vstopnine in neomejeno uporabo mestnega prometa.
Forum je zaprt za komentiranje.