Asus RT-N16 Wireless N Router – ali je ok?
Doma imam 3 notebooke, pri katerih bi rad dosegel to, da bi si vsi delili isti tiskalnik in določeno mesto, kamor bi se shranjevali podatki (vse brezicno).
Gledal sem zgoraj omenjeni router, ki naj bi imel vse to kar jaz rabim (gor preko usb priključim tiskalnik in zunanji disk).
Ker vi malo vec veste kot jaz, sprasujem ali bi ta router bil ok in kaj vse moram se kupiti?
Poleg tega je tudi cena ok (enaa ima ceno 123 EUR).
Hvala za cimvec informacij.
P.s.: Ali bi lahko imel tudi ftp dostop?
Da, omenjeni usmerjevalnik (router) lahko uporabito, za to kar opisujete in verjetno boste z izbiro zelo zadovoljni. Če želite brezžično povezavo s tremi (ali več) prenosniki, že imate tiskalnik, ki je opremljen z USB priključkom in zunanji trdi disk, tudi z USB priključkom in oba USB kabla, potem je edina stvar, ki jo boste morda potrebovali električni razdelilnik. 🙂
Šalo na stran, ne potrebujete praktično nobene dodane opreme. Sam usmerjevalnik je opremljen z odličnim uporabniškim vmesnikom za nastavljanje boga in pol opcij, rako da – kar si zamislite, bo počel. (nepreverjeno: omogočal naj bi tudi dostop “od zunaj”, pri čemer naj bi se znal čisto normalno obnašati kot “file server” – je pa to neke vrste izzivanje usode – če me razumete – gledati je namreč treba tudi varnostne vidike)
Za ta denar raje linksysa wrt610n pa daš gor DD-WRT al pa tomato firmware pa maš 20x boljši router. Če rabiš pomoč pa kontakt na enemy404@gmail.com
@MyOffice, hvala za izčrpen odgovor. Glede ftp-ja sem res skeptičen (varnost…).
@404-ka – glede linksysa wrt610n pa ima samo en usb vhod kar pri meni ne pride v poštev, ker rabim tiskalnik + zunanji disk.
Hvala vseeno.
Sam imam podrobne potrebe, le da bi rad priključil 2 zunaja WD USB diska (My Book). Zadevo sem nabavil, HW se mi zdi ok, FW je pa hudič – originalni je zelo hroščat, vključno z zadnjo beta verzijo, ki jo ponujajo. Prepozna mi npr. 500 MB disk, 1TB mirror verzije pa nikakor noče in sem jezen kot hudič.
Malo sem gledal naokrog in vsi zelo bentijo nad FWjem. Ampak dobi se že dokaj dober Tomato (sicer še beta), ki ga v glavnem hvalijo (tudi HW), preizkusil pa še nisem.
Odsvetujem nakup linksisa. Njegova podpora USB disku je bolj ali manj na papirju, v praksi je neuporabna. Stvari se izboljšajo z instalacijo dd-wrt, ki pa žal ne podpira NTFS formatiranih diskov, le FAT32. Če boš hotel NAS podporo diskov je potrebno instalirati poleg dd-wrt še dodatni sw, drugače boš lahko dostopal do diska le preko ftp. Linksis ima en USB port, nisem pa prepričan, če bi ruter znal podpreti USB hub z več priključki.
Za ASUSa po spletu pravijo poznavalci da je HW odličen, le original FW je zanič. Tomato FW (tedy_bear) naj bi bil ok, čeprav avtor sam pravi, da še ni povsem preizkušen ina da ima še buge. Podpira USB in v tomato-1.27-NDUSB-9044MIPSR2-beta07-Ext.trx verziji naj bi podpiral tudi NTFS. Tudi zame je to nuja. Baje se da ta FW brez problema inštalirati kar z ASUS utility programom (firmware restoration ali nekaj takega). Ne vem pa še, kako se da vrniti originalni FW, če slučajno ta jne bi bil ok (ker bom siscer ruter nesel nazaj).
Meni celo na originalnem FWju delajo WD zunanji diski My Book 500 Mb in Essentials 1TB (NTFS particija) v LANu, z zadnjo beta verzijo pa ne dela ftp. Poleg tega se po daljšem kopiranju cela zadeva usuje oz. zmrzne (potreben je hard reset, ker ne pridem več v GUI). Nikakor pa mi noče prepoznati My Book 1TB Miror (1 – zrcaljenje) edicije. Na PCju ta dela krasno, res pa je da se inštalirajo neki driverji. Samo dvomim, da so potrebni za Mirror, ker bi zadeva morala delati sama (preko USBja se ne da zrcaliti softwersko ali pač?).
Tile pri ASUSu so humoristi. Ko sem se jim pritožil, da ruter ne spozna 1TB WD My Book Mirror edition USB diska, mi je en iz Poljske odgovoril, da zaradi hardwerskih omejitev ruter na USB portih podpira samo particije NTFS manjše od 600 GB (to seveda nikjer ne piše).
Potem sem mu odgovoril, da nej se ne hecajo, ker mi enojni disk WD Essentials 1TB deluje BP. In res je bilo tako z originalnim FWjem (1.0.0.6, ki pa ijma polno drugih hroščev) je kakšne tri tedne vse delelo ok. Potem pa sem nadgradil njihov zadnji FW na spletni strani (9.0.1.0 beta) in še isto noč je med backupom vse zmrznilo (sprva pa je bil disk spoznan in “mounted”) in potem ga nisem več pripravil, da bi ga ponovno prepoznal in priključil. Zmrznilo je tako, da je bilo treba naredit fizični odklop, ker se ni dalo več priti v GUI. No, in potem sem vrnil eno verzijo starejši FW in sedaj spet dela 1TB USB HDD bp.
Potem sem jim to vse napisal, pa pravi možak, da so mu tako povedali iz glavne pisarne na Taiwanu in da bi pod 600 Gb moralo delati, nad pa kakor kdaj in kakor kje. Tipi so očitno popolnoma neresni in prodajajo polproizvode za solidno ceno.
Na njihov FW za kakšno resno delo ne računam več. Opcija je samo še Tomato, ampak najprej bi se rad prepiričal, če ima kdo izkušnje, ali z njim delajo NTFS particiie okrog 1TB na USB portu (lahko tudi na kakšnem drugem ruterju).
Še nekaj vprašanj imam, če praviš da ti deluje. Kako je z NTFS particijo na USB disku? Gre normalno preko ruterja? Ali se disk sam ustavi, ko ta ni v uporabi (spin of)? Z originalnim FWjem je namreč disk stalno vključen (500 GB FAT32 particija). Skratka cel kup malih sitnosti. Poleg tega sem imel tudi težave, ker sem na ruter priključil že precej poln disk, ki sem ga imel prej na XPjih. Nekatere datoteke se preprosto ne da brisati, če je priključen na ruter (acces denied), karkoli sem preizkusil. Ali je s Tomato FWjem to vse ok?
Forum je zaprt za komentiranje.