Najdi forum

artičoke

Imam probleme z jetri in žolčem(Carolijeva bolezen),slišal sem,da pomagajo artičoke.
Prosim,ve kdo kje jih lahko nabavim(plodove ali sadike)?
Najlepša hvala

Živjo!
Sveže artičoke lahko kupiš v vsakem večjem supermarketu, npr. v Mrcator centru jih boš 100% našel, mogoče tudi v Sparu….pa na tržnici! jaz sem jih ravno zadnjič hotela kupiti v mercatorju, samo so bile rjavkaste ob robovih in bom raje počakala na druge.
ČE želiš še vedeti kako se sveže pripravljajo, samo vtipkaj v iskalnik “artičoke” in boš dobil odgovore in recepte. ŽSem tudi že sama spraševala in sem dobila super navodila.

bojan, če ti ni odveč, bi te lepo prosila še za manjšo razlago – kako naj bi artičoke pomagale v zvezi z žolčem? Tudi sama imam probleme že od 7 leta (ena bolezen) in od takrat imam konstantno žolčne kamne (tudi nekaj bolečih napadov je bilo vmes). Sem tudi ena izmed velikih ljubiteljev artičok, ampak jih na žalost ne jem prav pogosto, še nikoli nism poskusila svežih.

LP, zala

Artičokine srčke lahko kupiš zmrzjene (v Merkatorju) in v konzervi (v Sparu).

ina.

ina.

Hej!

Bojan,sadike bi lahko kupil v semenarni,ce so seveda zalozeni.Na nasi trznici(obala) so jih tudi prodajali. Sicer ne vem,kako bi uspevale v hladnejsem podnebju. Ko se enkrat ukoreninijo,ni problema z njimi,razen zmrzal.

Zala,lani je v tem casu bralka sprasevala po korenikah articok;iz njih se skuha prevretek.Vem pa,da v lekarni in v trgovinah z zelisci imajo razne
kapljice z artcokovim izvleckom in kapsule. Znano je,da so articoke dobre za odpravljanje zolcnih in zelodcnih tezav.
Pijaca(grencica) Cinar je tudi reklamirana kot priporocljiva -sicer vse grencice za lazjo presnovo. Zdaj ti ne svetujem,da pijes Cinar,ker na reklamne stose ne dam veliko.Je pa articokin izvlecek prav gotovo koristen.
Povprasaj v lekarni. Lp Babi

Živjo!

Predlani sem kupila seme artičoke. Celo leto sem jo opazovala in čakala na plodove. Prišla je jesen in sem rastlino približno 30cm ali nekaj več vrgla na kompost. Pač nisem vedla, kaj naj bi z njo. Nekaj mesecev kasneje sem prebrala, da ni enoletnica. Od takrat iščem po trgovinah, semena artičok pa ni več. Bile so pa od semenarne LJ.
Praviloma prvo leto ne obrodijo, ampak šele naslednje leto.
Ker je še čas za saditev, če kdo ve, kje se dobi seme ali sadike, naj prosim sporoči. Sem z območja Ljubljane.

Lep pozdrav.

Hej. Česa vsega se jaz niem še lotila-:))). Pa šalo na stran. Do lani sem v maju vsako leto preživela 1 teden na morju. Večkrat sem se sprehajala po tržnici in enkrat kzpila tudi dve sadiki artičoke. Posadila sem ju na zelo sončno mesto na vrta. Pred zimo sem jih na debelo zasula z listjem in so prezimile. Žal pa so se na njih naselile mravlje ki se sladkajo z mano uši, tako so artičoke preminile in si jih nisem dovolila več kupiti. Pa bom zopet poskusila tako, da jih bom jeseni presadila v lonček in postavila na hladno v stanovanje. Saj se z eksperimentiranjem kar nekaj lahko naučiš. Ne boste verjeli, da ze 3. leto v loncih pri meni na Gorenjskem lepo rastejo oljčna devesca in figovo drevo. Pred zimo jih prestavim v stanovanje. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

artičoke imajo neko snov v sebi (sem že pozabila kaj), ki vpliva na jetra in žolč tako da pospešuje presnovo, to je ta grenek okus. Artičoke lahko ješ cele, ne samo srčke. Jaz jih ponavadi pripravim z mletim mesom (meso, česen, malo parmezana, sol poper zmešam) in z njim polnim (na vrh listov meso potlačim) artičoke. Nato jih dušim (na majhnem ognju) na malo olivnega olja, česen in deci belega vina kakšno uro. Ko so kuhane (probaš en list) vsak list postrgam (kar je mesnatega na listu)in na koncu pridem še do srčka. Mi smo jih doma vedno tako jedli in sem bila prav začudena, ko sem prišla v ljubljano, da jih noben ne pozna, če pa jih slučajno kdo je le srčke.

Artičoke naj bi spodbujale ustvarjanje žolča in s tem tudi pretok skozi žolčevod in žolčnik in ta ta način preprečevale nastajanje kamenja.
O tem sem prebral na med.over.net.Prebrskaj pšo straneh,o Carolijevi bolezni pa lahko zveš več,če vtipkaš v google “caroli disease”.
Probaj vtipkat tudi tvojo diagnozo in boš videla odgovor.Pri meno je ta bolezen zelo redka,pa tudi splošni zdravniki ne vedo dosti o njej,tako sem bil primoran se sam “izobrazit”.
Hvala za nasvet,moj naslov pa je viden,če te še kaj zanima.L.P.Bojan

Pozdravljeni!
Seme od artičoke sem kupila letos v erini trgovini, je pa od Agrine, ga posejala in je že vzkalilo. Tudi šprglji so že zunaj. Seveda bo treba nanje čakat kake tri leta, ampak je veselje s tem.
Mica, tvoji paradižniki mi že lepo rastejo. Kaj misliš, ali bi artičoka prezimila v neogrevanem rastlinjaku?LP

Hej. Vredno je poskusiti. Če bi jaz imela rastlinjak, bi jih prav gotovo dala noter prezimiti. Dobro bi jih zaščitila – pokrila z listjem in praprotjo, pa še s smrečjem. Če prehudo ne zmrzuje, bi morda šlo. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Kje pa naj nabavim sadike(Štajerska prestolnica)???

Če greš kaj na morje do konca tega meseca, poglej na tržnici v Kopru, Izoli, ali pa v kakšni vrtnariji na Primorskem, bliže obali. Predvidvam, da bi jih lahko kupil. Morda pa jih je Babi že kje “srečala”. Lep pozdrav Mica

Debeljak M.

Ja,Babi jih je videla,ampak za tocnejse podatke bi morala spet povprasati.
Bom jutri,ko bom spet na trznici. Lp Babi

mi smo jih posadili pred par leti. prvo zimo smo jih zavarovali /naredili pravi bunker 🙂 /,a je samo ena prezivela. izgleda,da je vseeno prehladno !? na morju jih imajo sosedje za zivo mejo 🙂 lp petra

Hej!

Evita,pa si le prisla do semen,ce ze do sadik nisi mogla.

Petra,mislim,da imas prav. Tudi mi imamo kot zivo mejo,ni problema,le obnavljati je potrebno. Mislim,da articoka ni za hladnejse podnebje.
Bo veliko truda,uspeha malo ali celo nic. Me pa veseli,da poskusate.
Ce primerjam obalo in Gorisko; sparglji tam so,articok pa nisem videla(vsaj dokler sem tam zivela).Mogoce bo katera Goricanka povedala svoje.
Pa se to;od srednje Italije navzdol so dozorele ze v aprilu.Imeli so ze pred tremi tedni razne articokove feste.,Pri meni bodo sele cez nekaj casa(ob cesnjah).
Upam,da vam ne jemljem poguma:))) Lep dan Babi

Babi, ja prišla sem do semena. Da bi nam jemala pogum? Ah, kje pa. Je pa ja pravi užitek eksperimintirat. Poskusit ni greh. Včasih je bilo tudi rečeno, da pri nas ne uspejo lubenice in jajčevci. Jaz sem lani imela oboje. Lubenica je bila takoooo dooobra, mnjam, bolj kakor kupljena. Res pa je da količinsko ni veliko, je pa zato toliko bolj zanimivo. LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close