ARNIKA – kje jo dobiti?
ravno cele kupe jih ni, pa tudi če, jih ne kaže kar plenilsko potrgat! če že boš nabirala arniko, to delaj s spoštovanjem do narave, vzemi le toliko, kolikor potrebuješ (za namakanje v alkoholu zadostuje 15 – 20 cvetov).
ko arnika cvete, je trava že precej visoka, zato ne pomendraj vsega. naberi le cvetove (ni treba utrgat cele rastline), ki so še sveži. v uvelih, povešenih cvetovih se radi skrivajo črvički.
Arniko potrebujem za dodatek čajni mešanici (cca 20%).
Ker sem iz Izole, ne vem, kje lahko ob morju nabiram arniko.
Potrebujem 100 do 200g na mesec, plačilo seveda ni problem.
Me pa čudi, da nihče ne odgovori na preprosto vprašanje,
ampak smo prišli na ekološko-moralno-naravoslovne teme.
Vseeno hvala, ker mi niste pomagali, pa tudi škodili ne!
LP, mojca
OPROSTI NISEM TE HOTLA UZALT S MORALNIMI IN NEVEM SE KAJ TEMAMI KOT SEM REKLA JAZ VEDNO MISLIM DA VSI SPOSTLJIVO RAVNAJO Z NARAVO….
JA NA MORJU PA NA ARNIKA NE TASTE ZAPELJI SE KDAJ V ŠKOFJELOŠKO HRIBOVJE NA IZLET RES DA JE MALO DALEČ ZATE
NABIRALA PA SE BO PRIHODNJI MESEC MISLIM DA V SREDINI JUNIJA
JAZ VEM SAMO ZA TO LOKACIJO DRUGJE PA NE VEM SEM IZ GORENJSKE
SKODA DA TI NE MOREM VEČ POMAGAT JAZ JO NABEREM SAMO ZA NAMAKANJE V OLJU IN ALKOHOLU ZA ČAJ PA JE NE UPORABLJAM
PA BREZ ZAMERE
CAU
za dodatek k čajni mešanici??? draga mojca, nisem prepričana, da je arnika primerna za čaj! razen seveda, če ga nameravaš uporabljati za obkladke.
Simon Ašič v knjigi Domača lekarna (Celje: Mohorjeva družba, 1994) piše takole:
“Pazimo! Za notranjo uporabo jo jemljimo zelo previdno, zmerno in pod zdravnikovim nadzorstvom. Utegnila bi škodovati srcu.”
arnike v primorju ne boš mogla nabrati, ker je alpska rastlina.
čeprav je zaščitena, bi jaz vseeno pogledala v kaki domači lekarni – saj je vednozeleni gornik (za ursi čaj) tudi zaščiten, pa se ga dobi v domačih lekarnah – ker ga pač nabirajo nadzorovano. torej le vprašaj! če ti ne bo uspelo, mi sporoči na mail, pa bom pogledala pri nas in ti pošljem.
upam, da tokrat sem kaj pomagala!
Forum je zaprt za komentiranje.