arhivsko vino
Vina tega letnika so redka. Če vas zanima, mi pišite na ironman.slovenia@gmail.com. Cena 100 EUR. LP,
M.
SIRIUS, slabih in poceni vin se nikoli ne stara.Vsa vina ki jih starajo, so posebej pridelena že v vinogradu, kar pomeni, da vinogradnik in vinar sodelujeta (ali pa je to oseba v enem).Vino za staranje npr. rdeče mora imeti visok alkohol, višje kisline in tanine, da se lahko ohrani leta.Letnik 89 je star 21 let, to pa niso heci.Če hoče vinogradnik višje alkohole, mora biti grozdje dalj časa na soncu, da doseže visoko sladkorno stopnjo iz katerega potem nastane alkohol.Tudi ni vsaka sorta primerna, če smo rekli da vino za staranje potrebuje tudi višje kisline kmi ga ohranjajo pri življenju.No in potem ko vinar to grozdje prelea v vino in če hoče višje tanine, mora to grozdje oz. mošt dalj časa macerirati da se izlužijo tanini, ki so v jagodni kožici.Potem pa je seveda dobro da takšno vino leži tam nekje 3-4 leta v lesu, da se lepo oblikuje, potem pa še v steklenici …torej za takšno vino je potrebno dosti znanja in dela-nege v kleti.Zato so takšna vina dražja.Od belih vin takšnega letnika bi pa lahko kupil predvsem slajša vine, predikate, ker sladkor seveda tudi ohranja vino pri življenju.Torej hočem samo povedati, da poceni vina takšnega letnika ne boš dobil.Ti pa predlagam, da pokličeš PTUJSKO KLET
na naslov
info@ptujska-klet.si
Hvala marcelll za informacije. Malo sem napisal dvoumno, mislil sem na vina, ki imajo ceno 200 € in več.. sicer pa sem pisal VINAG-u in imajo v svoji prodajalni v Mariboru tudi steklenice tega letnika po ceni cca 30 evrov. Odločil sem se za Sauvignon letnik 1989/Meranovo. Zapakiran je v leseno škatlo in pride 28,00€.
Še enkrat hvala za pomoč!
Različna briška arhivska vina (iz Goriških Brd) lahko kupite tudi v tej spletni trgovini: http://www.invinoveritas.si/trgovina/arhivska-vina .
Treba pa je povprašati po ceni na telefon ali email.
Forum je zaprt za komentiranje.