aparat za peko
Jaz imam eno vprašanje. V petek smo kupila aparat za peko kruha, od Clatronic. V njem sem spekla dva kruha in obakrat je bil notri še sirov. Vprašala bi vas kakšen program uporabljate, mogoče sem kej izpostila, pa nisem vse naštimala. Prosim vas kako uporabljate programe. Pa tudi na vrhu ni porjavel, da je skorjica porjavela.Prosim za nasvet. Pa vprašala bi vas kakšno moko uporabljate, a zmiraj tudi uporablate mešanico, pol pol.
Lep pozdrav.
Že vnaprej se vam zahvaljujem za dani odgovor in čas ki si ga boste vzeli.
Mi imamo tudi Clatronika. Kruh pa pečemo po naslednjem receptu:
150 g jogurta, 220 ml vode, dve žlički soli, žličko sladkorja, morda malce olja ali masla, pol kilograma moke (bele, črne, polnozrnate, ržene, vse mogoče kombinacije – za začetek ti predlagam belo moko, ali pa 1/4 kg bele, 1/4 kg polnozrnate…) in 3/4 zavitka suhega kvasa.
Pomembno je, da sestavine daješ v pekač po naštetem vrstnem redu.
Pri nas skoraj izključno uporabljamo ta hitri program (schnell), pri normalnem in vseh ta dolgih kruh nekako pade skupaj (baje zaradi preveč kvasa).
Kruh nam vedno rata in prav veselo eksperimentiramo. Ta zadnja pogruntavščina je 350 g moke in 150 g ovsenih kosmičev. Mnjam…
Poiskusi in sporoči kako je šlo.
Maja, morda pa je problem v tem, da se preveč “držiš” receptov. Veš, moka ni vedno enako vlažna in včasih se zgodi, da pride preveč tekočine. Kruh mora biti ravno prav trd. Ne sme se ti prijemati na stene posode aparata, ampak mora biti lepo gladek. Tudi sama imam omenjeni aparat. Kruh se še nikoli ni pokvaril. Vedno je lepo pečen. Za barvo skorje (zgornje) imaš tri variante zapečenosti. MAlo, srednje in temno. JAz vedno nastavim na temno, pa je ravno prav. Aja, pa vedno pečem na hitri varianti , tako kot Silvy.
PA še to, kruh vedno delam po trenutnem navdihu, nikoli po receptih. Uporabljam pa moko, kakršno trenutno imam. Od najbolj fine, do Mercatorjeve, vmes pa še črno…
Pa dober tek in seveda, ne obupaj!
Arja
Forum je zaprt za komentiranje.