Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika aparat za peko kruha

aparat za peko kruha

Koliko časa porabi, da se zamesi in speče kruh? Sem slišala da štiri ure.
mirna

To je pa kar predolgo.Jaz imam aparat Clatronic v katerem je kruh gotov v dveh urah.Za posebne vrste kruha je pa tudi program za 3 ure-več pa ne.
L.P.

v mojem severinu je kruh na kratkem programu pečen v eni uri, če se mi ravno zdi da ni dovolj, dam še na program kateri samo peče za kakšnih pet minut (ponavadi pa ne dam, je v eni uri čisto v redu pečen).

Tudi jaz imam Clatronica in traja kratek program eno uro in pol, dolg pa od treh ur in 20 minut naprej (odvisno od količine in vrste kruha).
Meni osebno je boljši kruh pečen na dolgem programu.

Ali se ga glede porabe el. energije sploh splača kupiti?
mirna

Seveda ,saj je poraba minimalna.Pa še svež ,topel kruhek je vedno na voljo.

Glede bilance stroškov nakupa aparata in peke ti lahko povem jaz, ki sem zlo šparovna in sem si vse preračunala. Če hočeš zdrav polnozrnat kruh:

500 g domače moke z mlina = cca 40 SIT, trgovina = cca 80 SIT
kvas = cca 20 SIT
voda je zastojn
sladkor, sol = recimo max 10 SIT
elektrika po izračunu električarja = max 100 sit za celotni postopek
semena, kosmiči,otrobi, dodatki = cca 50 SIT

Torej te ta hlebček zdravega, toplega domačega kruha košta okoli 200 SIT

V Merkatorju pa je npr. Sosedov kruh, kateri se mi zdi kao primerljiv z zdravim polnozrnatim kruhom v akciji 300 SIT.

Meni se je aparat za kruh povrnil v 6 mesecih, mam ga dve leti, v njem kuham marmelado, delam testo za potico, vlečeno testo, rogljiče… Vse kar je potrebno gnesti…

Če mi danes crkne, jutri kupim druzga.

Katera znamka se pa najbolj obnese?
mirna

Se popolnoma strinjam z Erienne! Prav vsak dan pečem kruh v kruhomatu (imam Clatronica), različne vrste kruha, večinoma na hitrem programu, gnetem testo za pizzo, rezance, vlečeno testo, za potico in buhtle, včasih si samo zgnetem testo za makovke ali žemljice, potem jih spečem klasično,v pečici…. Z kruhomatom sem zelo zadovoljna, ne morem si zamisliti, kaj bi brez njega, zdaj, ko sem se ga tako navadila.

Mene pa zanima, če imate kakšne recepte za peko kruha v kruhomatu brez bele moke (če se to sploh da) ima kdo kakšne izkušnje, kakšen recept?

Pečem kruh iz pšenične polnozrnate moke in iz pirine polnozrnate moke, brez dodatka bele moke. Recept?

370 ml vode
žlica kisle smetane
mala merica in pol soli
mala merica sladkorja
500 g moke (zgoraj navedene)
pol vrečke suhega kvasa cca. 3.5g

Če je testo ob mešanju premokro dodaš še žlico ali dve moke, če je presuho pa po kapljicah vodo. Vode je hitro preveč, zato previdno.

Torej nobena umetnost, kar pogumno se loti peke.

Aja, pečem na programu Vollkorn t.j. polnozrnati kruh. Vedno, ampak zares vedno uspe.

lp

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close