aparat za peko kruha
Pozdravljeni!
Kupila sem aparat za peko kruha United. Navdušena sem se lotila “peke”, vendar razočaranje – kruh trd kot kamen. Ali je tudi pri vas tako? Kaj sem naredila narobe (skušala sem se strogo držati navodil). Naj povem, da se kruh nekoliko omehča šele naslednji dan. Otroci ga ne marajo.
Hvala vsem!
Kaj pa če si imela kak star kvas ali pa si dala pretoplo vodo?
Meni se tudi še ni zgodilo, da bi bil kruh trd, pa sem že kar nekaj preeksperimenitirala z recepti. Sem pa ugotovila, da je kruh dosti boljsi, ce dam notri namesto ene eno in pol zličke kvasa. No, saj to so verjetno mojstrice s tega foruma pogruntale ze sto let pred mano 🙂
Aja, se to. Jaz imam v navodilih razpredelnico, kaj bi lahko bilo narobe, ce pride ven tak in tak kruh. Poglej, mogoče imaš tudi ti. Če nimaš, bom pa jaz pogledala v svoja.
Helena
Ojla Helena.
Svež kvas kar nadrobim na vrhu moke. Dam pa (pa ne čisto celo, če kaj ostane po vogalih paketka se ne trudim ven strgat) tamalo kocko (Žito – v rjavi pakungi), mislim da je 25 gramska. Moke pa pol kile. Meni se zdi da je razlika očitna, če pa nimam svežega kvasa doma (kratek rok trajanja, saj veš) nič ne kompliciram in dam kar suhega. Probaj, mogoče bo všeč tudi tebi. Po moje bi lahko dala celo malo več moke (če ti aparat dopušča, meni ne) in daš samo eno kocko kvasa – mogoče bi bilo še boljše. Svež kvas je posebej primeren za “hitri” program (moja izkušnja) – tisti 58-minutni. Kruh dosti bolj nahaja in je tudi dosti bolj rahel kot s suhim kvasom (na tem programu pečem samo kadar je huda sila, sicer pečem na “osnovnem” in izbira porjavitve “hitra” – 2 uri in 20 min). No, pa kadar pečem na “hitrem” dam potem še za deset minutk na program “pečenje”, da je kruh malo boljše prepečen.
(hm, dobro da nisem lačna, sicer bi imela ob mislin na kruh že polna usta sline ;-)) ).
LP
d.
Da malo opišem svoje pečenje:
poskusila sem peči na dveh programih, eden je dolg 3 ure 30 min drugi 2 uri 20, kruh je povsod trd. Mislim, da ga pri recepturi nisem polomila. Pekla sem različne vrste kruha in povsod dodala sestavine točno, kot piše v receptih: voda, sol, sladkor, moka, kvas; v koičinah, ki so zapisane. Receptov je v navodilih res veliko.
Mogoče so programi pečenja predolgi, naj opišem program NORMAL, ki traja 3 ure 30 min:
17 min predgrevanja
3 min premikanja
2 gnetenje
13 gnetenje levo desno
45 vzhajanje
1 gnetenje
18 vzhajanje
1 gladenje
45 vzhajanje ogrevanje
55 pečenje
Po koncu pečenja se kruh lahko še 60 min ogreva.
Najkrajši program traja 1 uro 50 min (nisem ga še preizkusila)
Kako dolgi pa so vaši programi?
Če imate kakšen dober svoj recept mi prosim napišite.
Kakšen aparat pa imaš? Tukaj smo lastnice vsaj treh ali štirih različnih znamk, mogoče bi ti potem “taprava” vedela kaj svetovati. Za prvo pomoč pa vpiši v iskalnik besedno zvezo “aparat za kruh” in ti vrže ven cca 250 zadetkov – tam boš potem našla tako recepte kot tudi nasvete.
Na kratko pa takole – struktura kruha je odvisna od vrste moke – bel meni rata čisto puhast (ga malokdaj sploh pečem), kruh iz “krušne moke tipa 850” je tudi zelo rahel (ta je ponavadi na sporedu), kruh iz polnozrnate moke je bolj “pocast in trd”, sploh če dodaš zraven še malo ovsenih kosmičev – je pa meni takšen recimo zelo dober. Ampak po moje ti nisi mislila tašne “trdote”.
Jaz imam severina, kot rečeno ponavadi pečem 2 uri in 20 minut, program osnovni (pravzaprav sem program za polnozrnat kruh uporabila samo enkrat -rezultat ni bil nič boljši kot pri osnovnem programu, prej narobe), včasih pa tudi hitro program, ki traja 58 minut.
Aja, mogoče še tole – kako je s kvasom – si uprabila suhega? Mogoče kvas ni bil dober (nekoč je na enem drugem forumu se mi zdi nekdo spraševal po vrsti kvasa in razlagal da je on kupil suhega in da je bil kruh čisto zbit, nakar so ugotovili, da je uporabil neke druge srote kvas, ki sploh ni namenjen peki kruha in ni vseboval sredstev za hajanje. Pa ne me vprašat kakšen je bil to kvas ker pojma nimam, očitno pa obstaja ;-)) ).
V mojih navodilih piše: Če je kruh pretrd, ste ali
– uporabili preveč moke ali
-premalo kvasa ali
– premalo sladkorja.
Glede programa: pri meni je pečenje za 700g kruh 45 minut, za 900g pa 50 minut. Za francoski kruh je pa kar 65 minut. Ampak skoraj ne verjamem, da ti peče predolgo, ker bi to pomenili, da so strojčki United čisto zanič. Moraš pa res pazit, da za določen program daš toliko moke kot piše.
Helena
Forum je zaprt za komentiranje.