angleški mafini
Draga Neja,
ne vem točno kakšne muffine bi rada zato ti bom napisala čisto klasičen recept, sama imam recepte za približno 30 vrst muffinov. Spečeš jih lahko tudi z raznimi siri, čebulo, slanino, do sto in ene variante sladkih muffinov.
Recept je za 12 jabolčnih muffnov, če maš šest, daj sestavine na pol:
Jabolčni mafini
350g jabolk
125g olja
1 žlička vanili sladkorja
2 jajci
120g sladkorja
130g polnozrnate moke
130g bele moke
1/4 žličke sode
3 žličke pecilnega praška
2 žličke cimeta
To je original recept: jaz recimo namesto olja dam jogurt (so manj mastni) pa tudi sode ne uporabim, samo pecilni prašek. Sem pa že menjala jabolka z različnimi sadeži….
Še to prvih pet sestavin dovro premešaj, predno dodajaš naslednjih pet.
Serviras lahko tople ali hladne, lahko jih daš celo v tiste papirnate zavitke… Za ostale recepte muffinov, pa so zraven še kreme s katerimi jih lahko preliješ, nekatere pa ponudijo ob čaju, kavi…ali pa kot predjed če so zelenjavni oz. s slanino… skratka: eksperimentiraj!!
dober tek,
Jagoda
oh, oprostite, meni je že vse rutina in sem pozabila napisati:
muffini se ponavadi (tako jih poznam jaz) pečejo v modelih prav narejenih za muffine. Modeli so različnih velikosti (standardni sta dve) in tudi število muffinov na pladnju je različno (standard: 6 in 12). Videla sem jih v Mercatorju. Ponavadi v navodilu piše, da se jih ne sme pomivati v pomivalnem stroju.
Torej, ko je masa narejena (narejena masa je pocasta, kar tekoča, nalagaš jo v model z žlico) jo daš v model, tako da napolniš model do 3/4. Še prej je priporočljivo model namazati z margarino, oljem….
Peče se ponavadi od 25-30 min na 180C (moja pečica delala kot se ji zazdi, zato točnega časa ne vem, vsekakor pa potisneš noževo konico v muffin in se odločiš).
Ko jih vzameš iz peči, jih lahko takoj s kakšnim lesenim/plastičnim nožem obrežeš pri strani, da padejo iz modela, včasih pa samo obrneš okoli in že letijo ven. Lahko pa počakaš, da se ohladijo in jih nato na enak način daš ven iz modela.
Kot sem že prej napisala serviraš jih lahko v tistih belih papirčkih (papirčki so samo za serviranje, ne za peko, saj ne da bi jaz vedela), lahko na krožniku prelitih s kremo,…..
Jagoda
Evo punce, v pravkar prispeli reviji Dober tek je tudi recept za čokoladne muffine (ma kot bi vedeli kakšnem probleme imamo na forumu.. hi hi hi)
Prepisujem:
Sestavine:
28 dag pšenične moke
2 čajni žlički pecilnega praška
2 jedilni žlici pecilnega praška
2 jedilni žlici sladkorja v prahu
7 dag masla
jajce
2 dl mleka
vrečka vanilijevega sladkorja
jedilna žlica limoninega soka
jedilna žlica ruma
10 dag jedilne čokolade
maščoba za model za muffine ALI 10 papirnatih modelčkov (evo dokaz, da sem se motila)
Predpriprava:
Moko pomešamo s pecilnim praškom in sladkorjem v prahu ter presejemo v posodo. Razpuščeno maslo, mleko, jajce, vanilij sladkor, rum in limonin sok dobro zmešamo, vlijemo k moki in z ročnim mešalnikom zmešamo v mehko testo
Priprava
Pečico segrejemo na 200C. Jedilno čokolado grobo nasekljamo. Dve tretini čokolade vmešamo v testo. Z žlico napolnimo testo v papirnate modelčke ali v pomaščen model za muffine. Z ostalo nasekljano čokolado posipamo pripravljene pogačice. Modelčke zložimo na pekač (model z muffini postavimo na mrežo) in pečemo v pečici približno 20 minut. Čokoladne muffine ponudimo v papirnatih modelčkih.
količina: 10 muffinov
opomba: z moje strani nepreizkušen recept
Še to: za zelenjavne in ostale muffine, moram poiskati mojo angl. revijo in prevesti (tako besede kot količine…. bom naredila)
aja še nekaj, tako kot je rekla Nina, sem tudi sama iskala recepte na ameriških straneh in razen nasveta, naj zamenjal olje z jogurtom ni bilo dosti uprabnega. Zakaj? Ker večinoma je vsaj ena, če ne več sestavin kakšnih instant pripravkov ali kupljenih surovin obstoječih samo v ZDA, vsaj za polovico ponavadi nisem vedela s čim bi jih nadomestila. Upam, da boste ve imele več sreče.
LP
Jagoda
Angleski muffini
450 g moke
2 zlicki suhega ali 20 g svezega kvasa
1 zlicko soli
1 zlicko sladkorja
3,5 dl mlacne vode
Zamesi ne premehko testo, po potrebi dodaj se malo moke, ki naj enkrat vzhaja. Nato ga razdeli na 12 kosov, oblikuj kroglice in jih splosci, tako da so debeli priblizno 2 cm, vzhahaj se enkrat (15-20 minut) in na vroci ponvi (zelo malo mascobe, ce se ne prijemlje raje nic) peci 5-6 minut na vsaki strani. Ce so muffini bolj debeli se kako minuto vec. Ohladi, razpolovi in opeci (v tosterju). Jes jih z maslom in marmelado, lahko pa jih uporabis kot strucko pri hamburgerju….
Dober tek, N.
Neja!
Tukaj imaš nekaj linkov na stran Kulinarična Slovenija, recepti za muffine.
Meni so še posebej všeč kokosovi in borovničevi.
Upam da boš našla kaj uporabnega!
lp
damjana
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1334
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1490
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1491
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1489
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1492
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1717
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1389
http://www.kulinarika.net/baze/recept.aspID=1394
http://www.kulinarika.net/baze/recept.asp?ID=1494
Kot sem že prej napisala serviraš jih lahko v tistih belih papirčkih (papirčki so samo za serviranje, ne za peko, saj ne da bi jaz vedela), lahko na krožniku prelitih s kremo,…..
Jagoda[/quote]
ja jagoda…
v ’tistih belih papirčkih’ se tudi lahko peče mafine…
po peki jih pustiš gor..jemo jih z rokami(papirčkov NE pojemo).
papirček in mufin sta zlepljena skupaj.
lep pozdrav!
V trgovini kupiš kremo za torto, jo narediš tako kot piše zadaj na vrečki, potem pa lahko mafine pomakaš vanjo ali kremo daš nanje z žlico. Če bi pa rada lepše okrašene, kremo daj v vrečko za okraševanje in pač na mafine.
Pobarvaš jo z jedilno barvo tako, da kapneš nekaj kapljic vanjo (od števila kapljic je odvisna intenziteta barve kreme). Sicer je pa o teh barvah govora v temi o barvanju marcipana, če ne veš katere kupiti, poglej tja.
Seveda pa lahko uporabiš tudi kakšno drugo kremo ali jo narediš doma.
Prej ni prijelo, ko sem prilepila link. Upam, da zdaj bo
Forum je zaprt za komentiranje.