ANGLEŠKA KUHINJA – ZA BABI
Živjo, Babi.
Sem še “nova” na forumu in ko berem vaše debate, sem zasledila tudi, da ste bila v Angliji. Napisali ste, da Jamie skuša mlade gospodinje navajati na mediteranski način kuhanja.
Del mojega diplomskega dela (namreč študiram biologijo – gospodinjstvo) je tudi spoznati značilnosti angleške kuhinje. Ker je v knjižnici zelo majhna ponudba knjig o tradicionalni angleški kuhinji, sem naročila tri knjige iz Anglije in jih prevajam, vendar sem mnenja, da je znanje iz prakse veliko bolj vredno.
Ali mi lahko prosim, če želite, še vi svetujete oz. na kratko opišete bistvo angleške kuhinje (kar se tiče tipičnih jedi) ter kakšen vpliv ima pravzaprav Jamie na gospodinjstva v Angliji, glede na to, da je tako popularen?
Sprašujem se, ali je tudi v Angliji požel toliko pozornosti, kakor jo je pri nas?
Čedalje bolj se mi pa dozdeva, da je Jamie požel pozornist največ zaradi showa, ki ga naredi in zaradi njegove strasti do kuhanja in to vse združi skupaj in je zanimiv, čeprav je v oddajah pravi pacek in nehigienski, kar je tudi del raziskovalnega dela moje diplomske, kajti analizirala bom njegove oddaje iz higienskega vidika, vendar ima gospodič kar nekaj nepravilnosti, kajne?
NAJLEPŠA HVALA.
Lep dan vam želim, Nataly.
Hej,Nataly!
Vcasih sem v Angliji tudi kak mesec in se vec. Prehrambenih navad v gospodinjstvih ne poznam prav dobro.Niti v restavracije nisem veliko zahajala,ker zet ne mara angleske hrane in raje izbere restavracije z it.,kitajsko,indijsko hrano.
Nekaj pa lahko z gotovostjo trdim;hcerkine znanke(Anglezinje) zelo malo kuhajo in se to v glavnem iz zamrzovalnika v pecico.Zdi se jim nekako
skoda prostega casa. Zato pa njihovi otroci zelo radi pridejo k nam na kosilo,ko sem jaz na obisku.Pojejo prav vse,tudi popolnoma neznane slovenske jedi.To pomeni,da niso izbircni in mogoce kdaj tudi lacni.
V nasprotju z Anglezinjami, so pa zene zetovih kolegov(z vseh vetrov) zelo ponosne na jedi iz domacega okolja.In angl. gospodinje obcudujejo to hrano in tudi vse pojejo.
Nekajkrat sem jedla v pubih na podezelju dobra tipicna nedeljska kosila.
Zelo so podobna nasim iz notranjosti Slovenije.
Pecenka,kuhana,nezabeljena zelenjava(korenje,krompir…) in res dober
Yorkshire puding,ki je mojemu mozu strasno vsec. To je slana priloga
k pecenki.Tudi v alufoliji pecen neolupljen krompir je dober.
Pozna se tudi vpliv celine(Francija- Lorenska pita,Italija-testenine,omake)
in kolonij.
Sladice in razna peciva so res dobra.Veliko uporabljajo jagodicje,ingver,
zacimbe iz kolonij.
Za malico naredijo prav okusne sendvice z rezinami pecenke(roastbeaf),list solate -za vzorec.
Odvisno od kraja,je uporaba rib razlicna. Na severu,ze na meji s Skotsko
je veliko ribarnic z res svezo ribo s Severnega morja;na jugu pa nisem videla nobene ribarnice;vse prodajajo v marketih.In temu primerna je tudi svezost ribe.
Glede ne bolezen norih krav,je uporaba govedine majhna.
Zelo cenijo meso jagnjet in receptov s tem mesom je veliko.Tudi tipicni zajtrki(sobote,nedelje) na prostem ob kioskih z velikimi kosi mastne svinjine so zakon in vsi,tudi otroci radi to jejo.
Vpliv Oliverja na mlade je verjetno kar prisoten,saj sem skoraj povsod videla njegove knjige.Sicer pa preko dneva po TV stalno nekaj ucijo kuhati.
In kuhinje na teh oddajah: zelo pristno podezelske,z ogromnimi stedilniki z grilom,dvema pecicama…vse staro,nic blescece in posoda prav tako.
Lonci,kozice…vse crno,uporabljeno ne vem kolikokrat.
Vedno sem primerjala nase kuharske TV oddaje,ki so sponzorirane.
Vse je blescece,sterilno!!
Moram reci,da me bolj pritegnejo njihove malo zanemarjene kuhinje.Je v njih nek car in domacnost proti nasi sterilnosti.Saj je moja kuhinja vcasih tudi taka,da se vidi,da v njej kuham in tudi kaksna stvar se zapacka.
Seveda je vprasanje,ali to pocistis ali ne.
Na sploh pa lahko recem,da skusajo uvajati italijansko kuhinjo.Povsod so reklame za polento in jo delajo na razne nacine.
Zanimivo pa je tudi to,da nekatere artikle,ki naj bi bili italijanski,ze v tovarnah priredijo angleskemu okusu. To ni zame.In zato se tudi stresem,ko Oli kaj tipicno it.naredi tako,da bo tudi Anglezu vsec.
Fast food je prisoten kot povsod in se ga mlade druzine zelo posluzujejo.
Mi je pa vsec,da imajo kar veliko druzinskih pubov,kjer so lahko tudi otroci,ker v ostale ne smejo.Ob nedeljah in sobotah je vedno polno.
Se to: Na pravi obrok redko povabijo,na caj pa radi. Ko ima hcerka rojstni dan in povabi sosesko,ji vsaka gospodinja prinese ze nekaj pripravljenega.
To se mi zdi zelo lepo.Enkrat je hcerka nesla na party nase domace klobase s kislim zeljem in bila je zelo pohvaljena.
Njihove klobase so obupne. Prekajene stvari so z Danske.Spanija pa je znana po prsutu bolj kot Italija.
Skotski prekajeni losos,rakovice s severa…to je res dobro.
Draga Nataly! To so samo moja osebna zapazanja.Mogoce pa kdo vidi drugace. Za recepte in tipicno hrano bos zvedela iz svojih knjig.
Lep pozdrav in lep dan tudi tebi Babi
Hej! kasneje sem se spomnila na nekaj,kar mi je pri njih zelo vsec in na zalost ni najbolj zdravo.
Pri obrokih je na mizi vedno maslo in to jejo na popecenih kruhkih,ki jih dajo pod tisti krasen gril,ali pa mazejo na tople kolacke.Res uzitek in
holesterol tudi gor gor!
Se mogoce beseda o njihovem caju ob petih.To se je zdaj spremenilo v vecerni obrok ali vecerjo.
Vcasih je, zlasti v visoki druzbi bil to res prigrizek ob caju,ker so imeli pravo vecerjo sele po gledaliski predstavi(nekje po deseti uri).
No,zdaj bi bilo vse. Lepo se imej Babi
Jaz pa se spomnim tistega njihovega fižola za zajtrk… Mi nekako ni dišal ob zgodnji uri. Nasploh mi njihova tradicionalna hrana ni bila preveč všeč, zato pa toliko bolj kuhinje vsega sveta, ki so se preselile v Združeno kraljestvo. Tako kot Babi sem tudi jaz opazila, da Angležinje “kuhajo” zmrznjeno hrano- pogreto v mikrovalovki. Če se je zdaj trend obrnil, žal ne vem, ker sem bila na Otoku pred Jamiejevim valom.
Hej, Petra! Kidney pudding – ledvicke;nisem jedla in ne vem,ce je ravno za zajtrk;v pubih ga pa narocajo.
Res,tudi otroci se zjutraj najejo baked beans with bacon.Tega nisem se danes dojela,da res lahko to zjutraj pojejo. Jih pa ocitno drzi pokonci.
No,za primerjavo: danes smo na obali posedele za prijateljicin rojstni dan in jedle ob enajstih tople domace klobase z rzenim kruhom.
Sem tako sita,kot po nobenem kosilu,ceprav sem pojedla le pol koscka klobase(ne para). Zdaj bom popila samo malo juhe.
Lep pozdrav s soncne obale Babi
Lep pozdrav, sama sem preživela v Angliji leto dni kot varuška, pa 12 let je tega nazaj. Seveda skromen budžet vpliva na način prehrane, še sploh, če ti je bolj od hrane pomembno, da čimveč vidiš, sem jedla sicer pri družini, ob prostih dneh pa katastrofalno,…ne vem kako, a uspelo se mi je zredit za ohoho kil, domači me na Brnikih skoraj prevzet niso hotel, haha.
No, saj ješlo hitro dol. Ampak nič juhe, nič solate, samo kak list v sendviču,…ne vem, sedaj je seveda vse drugače. Govorimo o povprečni hrani za povprečne ljudi, seveda, petičneži se prehranjujejo pač kot se. Takrat sem spoznala , kaj pomeni delo cel dan, kar vpliva tudi na prehrano. Dejstvo je,da sem videla ogromno predebelih ljudi, kar zadnje čase na žalos opažam tudi med našimi mladstniki, prav punce so, ne vem, nekatere res predebele. Vpliv hitre hrane , ki prodira k nam zadnjih par let? Škoda, predvsem z vidika zdravja.
Skratka, mislim, da je sedaj tam vse drugače, patudi sicer se jim pozna, da so včasih vladali polovici zemeljske oble, veliko eksotike, začimb, itd. In zadnje čase fusion food, pa mediteran, seveda, pa vplivi od povsod.
Klasični angleški zajtrk ?
Trikotniki popečenega toasta, maslo, marmelade in med, čaj ali kava, jajčka, popečena slanina, baked beans (fižol v parad.omakci) na žaru popečeni šampinjoni, haggis, na Škotskem ( kot naše krvavice na tanke kolutiče)pa kot desert kakšna Danish pastry-polžekprelit s sladkornim sirupom in kandirano češnjo ali rezinami. Ponekod tudi kidney pies, pa še ocvrt krompirček in še in še. Dvakrat še spraviš dol, pa prav fino se ti zdi, potem pa, vsaj meni, nič več ne diši…
V času malic so pridrveli iz pisarn in se , če je le bilo kaj sonca, vrgli na travo
v svojih parkih (Green park…) in malicali svoje trikotne sendviče, po službu pa zavili na pint piva ali v wine bars…Jaz sem gledala z okroglimi očmi, sedaj pa je pri nas tudi skoraj tako,…
Veliko uspeha pri nalogi, zanimiva tema. Angleži so rees nekaj posebnega.
Srečno!
Hej,Eka!
Ko je bila hcerka kot srednjesolka mesec dni v Edinburgu,je v pismu napisala: Solato vidim v obliki uvelega lista v sendvicu,da me samo spomni,kako krasno bi bilo pojesti skledo domace solate ali radica.
Moj utrinek: lep marcni dan,prijeten za sprehod. Samo midva z vnukom v puloverju;vsi ostali na travi v kratkih rokavih, lovec soncne zarke. Meni ni bilo nic toplo. Otroci modre roke in gole pomodrele noge. Res,vsak zarek sonca zelijo izkoristiti.
>Samo midva z vnukom v puloverju;vsi ostali na travi v kratkih rokavih
Mene tudi vedno zebe in hodim naokoli v puloverjih, ko so ostali Svedi v kratkih rokavih. 🙂
So pa severnjaki (no, Svedi, ampak najbrz tudi Anglezi) dokazano bolj prilagojeni na mraz kot mi. Ravno pred nekaj dnevi sem v eni znanstveni reviji brala o raziskavi, ki so jo izvedli med severnjaki, ljudmi iz srednjih geografskih sirin (kot smo mi) in med ljudmi iz ekvatorja, ki je pokazala, da obstaja dolocen gen, ki regulira, kako smo obcutljivi za mraz. Ce imas ta gen, mraza ne cutis tako zelo. Med severnjaki ga ima menda 80-90% ljudi, na srednjih geog. sirinah okoli 10%, na ekvatorju pa nihce.
Malo je pa tudi navajenosti na mraz, bi rekla, ker opazam, da me zdaj po 2 letih ne zebe vec toliko in nisem vec toliko oblecena, kot v prvi zimi, ko sem bila tukaj.
Sorry, spet nakladam, ampak ko je pa tako lustno cvekat z vami… 😉
Jaz zivim v Britaniji ze vec kot 9 let, porocena sem z Anglezem, ki zelo rad kuha. Jaz imam pa povsem nasprotni vtis o prehranjevanju v Britaniji. Mogoce je to tudi zaradi tipa ljudi s katerimi smo obkrozeni: oba z mozem delava na univerzi v zelo mednarodnem okolju.
Vecina najinih prijateljev (Anglezev) vedno kuha svezo hrano in dajo veliko na zdravo prehrano. Angleska tradicionalna kuhinja je sicer v restavracijah (na splosno) bjak, vendar ce jo naredijo doma, je pa zelo njam. Mogoce ti za referenco povem, da je absolutni kuharski kralj tradicionalne(!) britanske (angleske) kuhinje Garry Rhodes. Za vse sorte splosno kuhanje (torej ne specialno tradicionalno) je ze vec kot 20 let zelo vplivna Delia Smith.
Med novejsimi in mlajsimi kuharji, ki so imeli senzacionalem vpliv na zivljenski in prehrambeni stil predvsem mlajse generacije, pa sta vsekakor Jamie Oliver in Nigella Lawson. Jamie je popolnoma spremenil, kako mladi ljudje danes zivijo: danes je zelo “IN” povabiti prijatelje na vecerjo in skuhati kaj enostavnega, ampak zelo dobrega, ala Jamie Oliver. Za vedno je vsidral vsakodnevno uporabo svezih sestavin, predvsem mediteranskih. S tem je posredno vplival tudi na to, kar se danes prodaja po supermarketih: veliko vec kvalitetne zelenjave in sadja. Nigella ima podoben pristop in je meni zelo vsec.
Glede prehranjevanja na splosno pa moram povedati, da so Britanci veliko veliko bolj dovzetni za poskusanje novih stvari. Cisto nasprotje Slovencev. In to je meni zelo vsec. Recimo, normalna Britanska druzina bo imela vsekakor na svojem jedilniku jedi iz Indije, Kitajske, Tajske, Francije, Italije, Japonske, itd. Tako je tudi v nasi druzini. Na to ima verjetno velik vpliv to, da je bila Britanija kolonija.
In nenazadnje ne smemo pozabiti, da kar danes imenujemo tipicno indijska hrana “Balti”, je bila v resnici izumljena v Angliji, v Birminghamu, in sicer so jo izumili Britanski Indijci.
No, to so pa moji vtisi. Tudi v nasi druzini se nismo nikoli (!!) jedli v naprej pripravljene hrane iz zmrzovalnika, pogrete v mikrovalovki (razen mogoce Dr. Oetkerjevo pizzo smo spekli v pecici). Vsaki dan z mozem kuhava iz svezih sestavin, in kuhava hrano iz celega sveta, tudi iz Slovenije, Britanije, Indije, Kitajske, Tajske, Francije, Italije, itd.
Za vec informacij glede kuharskih mojstov, ki sem jih omenila zgoraj, pa si poisci z iskalnikom google.
LP,
Meli
no, Anglija ni bila kolonija, upam da je tole lapsus…
Kuhinja JIMIJA seveda niti slučajno ni ANGLEŠKA KUHINJA, on te jedi pobira od vsepovsod-pravzaprav si te jedi nmi on izmislil, ampak jih kopira iz drugih svetovnih kuhinj in kvečjemu kaj spremeni, da zabriše sled (kar pa mu ne uspeva preveč) je pa res, da ima velik vpliv na mlade (tudi že pri nas)
Kar se higijenskega vidika njegovega načina priprave tiče, pa je KATASTROFA vsaj za moje pojme.
Sorry, gurman, prav imas, ampak saj ves, kaj sem hotela reci: Britanija je imela kolonije, in je lahko tako “uvazala” bolj eksoticne sestavine in recepte.
Nihce ne trdi, da so Jamie-jevi recepti tipicno angleski. Se dalec ne, ampak to sploh ni pomembno. Kar je pomembno je, da ima njegovo delo DOBER vpliv na ljudi in da so predvsem mladi zaceli veliko vec in predvsem bolj zdravo kuhati doma.
Recepti so definitivno Jamie-jevi, ce pa mu je sluzila za navdih italijanska kuhinja, ali spanska, ali franscoska,… pa sploh ni pomembno. Kaj pa mislis, da je umetnost kuhanja? Vsaj zame je vzeti neke tipicne vsakdanje sestavine ali pa ze celo dobro znane recepte, in jim dati svoj pecat in pridih. Jamie-jev stil je znan predvsem po tem, da vzame tipicno mediteranske in kvalitetne sestavine, in jih pripravi na zelo enostaven in dober nacin. Pri tem se mu pozna, da se je kot mlad kuhar ucil v svetovno znani restavraciji River Cafe, ki jo vodita dve Anglezinji, ki pa sta se zaljubili v Italijo in italijansko kuhinjo.
Seveda je umetnost kuhanja tudi jemati eksoticne sestavine in jih priblizati vsakdanjim ljudem. Ampak za Angleze je ze recimo granatno jabolko eksoticen sadez, in recept za peceno racko v omaki iz granatnega jabolka je vsekakor neke vrste klasicen recept s svezim navdihom.
Nekaj me se zanima: zakaj je Jamiejev nacin priprave hrane katastrofalen iz higienicnega vidika? Zato ker limono stisne skozi ciste prste, tako da pecke ostanejo v roki?
LP,
Meli
Se nekaj, na kar me je spomnil moz.
Znacilnost Gary-ja Rhodes-a je, da je dal SVOJ pecat tradicionalni angleski kuhinji, in je zato neke vrste kralj NOVE angleske tradicionalne kuhinje. Mogoce sta kraljici TRADICIONALNE angleske kuhinje Two Fat Ladies.
Tukaj si lahko najdete informacije o vseh kuharjih, ki sem jih omenila, dobite pa lahko tudi recepte (sortirani so tudi po izbranih kuharjih):
Pa se nekaj. Neke vrste svetovno znano priznanja za kvalitetno kuhinjo so Michelinove zvezdice in ce oziroma koliko jih restavracija ima. Trenutno ima London najvec restavracij z najvec Michelinovimi zvezdicami. Seveda to ni odraz, kako na ljudje na splosno kuhajo v vsakdanjem zivljenju, je pa le zanimiv podatek.
LP,
Meli
Haj!
Kar ne morem verjet, koliko zanimivih ljudi se pogovarja po forumu. Ja, za diplomsko imam izredno zanimivo temo, kajne? Vidim, da je angleška kuhinja kakor za koga. Nekaterim odgovarja, drugim ne. Ni mi pa jasno, zakaj imajo ravno tako Angleži kot Američani preveliko telesno težo – ali se preveč poslužujejo s hitro hrano ali je njihova hrana tako energetsko bogata? Po primerjavah s FAO tabelami s Slovenijo, Angleži pojedo kar nekaj kcal dnevno več kakor Slovenci.
Lp, Nataly
Forum je zaprt za komentiranje.