ananasov žajbelj
Tako sem se veselila pošiljke ananasovega žajblja, ki bi morala te dni priti v trgovine Semenarne oz. Kalie. Dobavlja jih vrtnarija Majdin gaj iz Solkana, pa so žal sporočili, da so vse sadike pomrznile. Zdaj rešujejo limonin timijan in je baje kar nekaj upanja, da ga bo moč kupiti.
Ali morda katera ve, kdo oziroma kje še prodajajo ta izvrsten ananasov žajbelj?
Hvala in lep pozdrav vsem,
Modra
Hej,Modra!
Cez mejo sem namenjena v prihodnjih dneh v njihov Agrocenter.Imam namen kupiti sadiki limoninega timijana in limonine trave.Za ananasov zajbelj prvic slisim in bom seveda pogledala tudi za to rastlino.
Rade volje ti preskrbim,ce le najdem.Zadnjic so mi v tem centru povedali,da neka hitra posta dostavlja sadike tudi v Slovenijo za majhen denar.Takrat sem se zanimala za dostavo sadik articok.
Pogledala bom tudi na nasi trznici in povprasala v drevesnici,kjer imajo tudi zelisca.
Cim kaj zvem,ti sporocim nekako do konca tedna. Lep pozdrav Babi
O, Babi, pozdravljena! Če bi se ti res dalo ukvarjati s tem, bi bila sama seveda zelo vesela, če bi dobila ta žajbelj.
Še najboljše bi bilo, če bi bile sadike na voljo, recimo, na vaši tržnici ali drevesnici – prepričana sem, da bi jih Kalia center z veseljem nabavil, saj je povpraševanje po njih kar precejšnje. Če jih boš le kje zasledila, bom nemudoma obvestila Kalio.
Sama pa itak planiram zadnji vikend v maju pot k moji haciendi na morje in bi lahko spotoma na vaši tržnici kupila sadiko….pa še tebe bi ob tem z veseljem povabila na eno kavico:).
Ali si zadovoljna z limoninim timijanom? Jaz sem si ga prvič omislila lansko leto. Se mi zdi, da ga moram dozirati v malo manjših količinah kot navaden timijan, sicer ne pride toliko do izraza elementaren okus jedi, pač pa ga limonin okus “povozi”.
Lep pozdrav in sončen pozdrav na Primorsko!
Modra
Hej vsem!
Tale limonin timijan tudi sama doziram zelo previdno,kot timijan nasploh.
Kupila sem ga bolj zaradi zbirke (vsec so mi razni majhni grmicki na balkonu).V kitajsko omakco ga ze dam in na kaksno ribo tudi.
Bejba,hvala za informacijo.
Modra,ko kaj zvem,se domeniva.Ce ga bom dobila v Italiji,se bova nasli na trznici. Ce ga dobim pri nas,se bova pa se domenili. Prav?
Kam pa ti dajes ta ananasov zajbelj?
Letos sem si kupila na trznici provansalsko sivko. Listici nekoliko sirsi in cvetovi izrazitejsi. Lp Babi
Hoj, Babi!
OK, velja in hvala ti za trud.
Ananasov žajbelj sem dodajala testeninam, solatam (predvsem šopski) ,sirom, malo več sem ga privoščila zrezkom, predvsem pa omakam – mislim, da sem ga dodala tudi tistim jedem, kot navadnega ne bi. Celo v blitvi po dalmatinsko je bil (zame) okusen. Ta, ki ga poznam , je bil namreč izrazito aromatičen. Ne bi pa vedela, če je tudi teh žajbljev več vrst, tako kot navadnega.
Ja, provansalko sivko sem pa tudi sama že videla – se mi je na pogled zdela še lepša, kot običajna.
lp
Modra
Hej!
Slike so tako lepe,hvala!
Ni vrag,da necesa od tega ne bom dobila.
Moj primorski zajbelj na balkonu tudi krasno vijolicno cveti in se zelo bohoti,pa je pozimi zgledal tako klavrno.
Tisti okrasni pano pa ni od muh. Razmisljam,da bi na grobem palatnu kaj takega naredila za okras na zadnji steni balkona ali na steklu vrat na balkon:)))
Modra,domenjeno! Lp Babi
Hej!
V nasi drevesnici ne vedo nic o tem,branjevke niti.
Danes sem se odpravila preko meje;tudi,da vidim,kako je sedaj,ko smo v EU- razen tega,da ni carinikov,vse enako.Iz Trsta so se ze vile kolone, poleti bo se huje.Iz Kopra proti Skofijam pa je vsak dan drugace,zaradi gradnje avtoceste. Ja,Krasno bo,ko ne bomo vijugali po crnokalskih ridah,ampak zamasek na obalni cesti bo se vedno!! Novi minister za promet je pred velikim izzivom:))
Torej,zajbelj.Bila sem na dveh krajih in niso vedeli,o cem govorim.Nastevala sem vsa imena. Nikoli slisali.Fant je obljubil,da bo pogledal na internetni strani.
Med vsemi krasnimi sadikami zajblja sem res zagledala takega s sirsimi in vecjimi listi kot je moj.Manjsi,zelo lepo razrascen je 2 EURA,vecji,ze skoraj grmici pa 7.Pomencala sem list in res disi drugace,bolj osvezujoce,ne sicer po ananasu- limoni.Sicer so moji prsti potem ze tako disali,da vec ne vem po kateri rastlini,toliko sem jih pretipala.
Zase sem kupila lepo sadiko za 2 EUR.Ker se ne cveti,nimam pojma,kaksni bodo cvetovi.Mislim,da je se najbolj podoben tistemu na prvi sliki – saliva elegans. Bomo videli!!
Moj zajbelj na balkonu zgleda ob tej sadiki malo revnejsi s svojimi manjsimi listi,toda krasno cveti-vijolicasto,ze drugi rod cvetov.V moji knjigi pise,da cveti junija in julija in da liste nabiramo pred cvetenjem;torej sem ze zamudila.Moj je zacvetel ze v zacetku aprila.
Modra,se bom pozanimala se pri sorodnici iz Trsta,ki je studirala biologijo.
Ce do tvojega obiska kaj zvem,povem. Za ta zajbelj res ne vem,ce je ananasov.Lahko ti ga tudi dam,saj jih je tam se veliko.
Pa se nekaj sem odkrila. Nejeverno strmim v planike.Saj ni res;poznam jih s Krna. Potem pa le ponizno vprasam,kaj je to,pa mi fant odgovori:
Kaj ne poznate planike? Nisem mogla verjeti:v loncku dolgi ozki listi in pravi planikini cvetovi. Nisem je kupila,ker dvomim,da bi na mojem vrocem balkonu uspevala.
Moj sportni dan je bil kar zanimiv.Ogled mejnega prehoda,stikanje po rastlinjaku,kupila lep indijski bombazni prt za mizo na balkonu,ki se barvno ujema z blazinicami na stolih in tendi — in na parkiriscu je neznanec v terenskem vozilu zavozil ob mojem avtu tako,da je uspel streti zabojcek za cvetje,ki sem ga imela ob zadnjem kolesu,ko sem odpirala prtljaznik.Saj mi je kupil drugega in se opravicil,da ni videl.
Razmisljala sem,da je dobro,da je mene videl. :))) Lep dan Babi
Babi dobro jutro ;-)). Si pa imela zgode in nezgode. Glede planike. Pri nas jih že kar nekaj časa lahko kupiš kot sadike. Nekaj let nazaj smo imeli eno posajeno na grobu – cel dan na vročini, suša…. (človek res ne zaliva vsak dan) in je kar nekaj časa preživela. Celo cvetela občasno. Mogoče bi preživela tudi na tvojem balkonu?!?
Lep jutranji pozdrav (danes smo imeli samo 5°C zjutraj – prav hladno).
Damjana
Hoj, Babi!
Ja, taki so moški šoferji Le kdo jim je dal izpit, hudiča…))))))
Kot vse kaže, bom že ta petek oddrvela v tople kraje, če bo le vreme spodobno. Glej, Babi, bi bilo preveč, če bi te prosila, da ta žajbelj testiraš, najraje s piščančjim mesom? Če boš ugotovila, da je v redu (pomembno je, da ne greni), potem bi naredila ovinek do Kopra (sicer zavijem na Črnem kalu proti Buzetu) in bi midve naredili en velik deal:)))
Z mano bo najbrž tudi umetnica Padalka, ki bi zanesljivo bila vesela srečanja s teboj, kljub temu, da te ni poklicala, kot je obljubila…
lp
Modra
Hej,Modra!
Danes sem naredila poskus.Radi imamo liste zajblja,majhne pardiznike in crne vecje oljke ocvrte v gostejsem pivskem testu.
Liste obeh zajbljev sem ocvrla in okus je bil popolnoma enak. Listi novega
zajblja so enako trpki kot mojega starega.Mene to ne moti,ker imam rada.
Aroma? Pri ocvrtih se ni locilo,ceprav svezi listi dajejo po limoni.Novi zajbelj ima vecje in sirse liste,torej za namakanje in cvretje idealnejse kot tisti majhni;mogoce so pa vecji samo zaradi ugodnjesih pogojev v rastlinjaku-
ne bi vedela. Sla sem v akcijo pri sorodnici-poslala nike spletnih strani.
Odloci se sama.Ali naredis ovinek ali gres naravnost.Vaju bi z veseljem
pogostila s kavico na kopaliscu.
Ko pa dobim pravega ananasovega,ga res dobis.Mlada soseda,ki zivi v Ljubljani(prihaja za vikend) ti ga bo prinesla. Lep pozdrav Babi
Hoj, Babi!
Če že lahko izbiram, potem bi se odločila za drugo varianto, torej bi počakala na ananasovo varianto.
Kofetkali seveda bomo – naslednjič, ko bom šla na morje, bom naredila ovinek.
Da pa se ne bi tale tema vlekla v nedogled (saj najbrž ostalih ne zanima, kako se bo odvijala primopredaja žajblja), bi te, če dovoliš, poklicala po mobiju in bi se tako dogovorili za konec akcije.
lp
Modra
Forum je zaprt za komentiranje.