Amarant
Brez zamere, če tokrat tu sem prilepim nekaj, kar ni zrastlo na mojem zeljniku in s tem ubijem dve muhi na en mah… Aja, Lena, a smem vprašat, kje si ga kupila?
AMARANT
Drobno amarantovo seme je vir življenjske energije. To je žito, ki je daleč najbogatejše na beljakovinah. Vsebuje kar 19 % beljakovin, ki imajo v svoji sestavi tudi redki aminokislini lizin in metionin. Amarant izvira iz Mehike, kjer so ga tamkajšnji Indijanci poznali kot hrano bogov in kraljev.
Amarantova semena uporabljamo v polnozrnati obliki. Lahko jih zmeljemo v moko in pripravimo izredno aromatičen kruh, pecivo, kaše ali enolončnice, lahko pa iz semen naredimo tudi okusno pokovko.
Amarant ima presenetljivo sladek okus po lešnikih in je bogat na vlakninah, kalciju in železu.
Amarant priporočajo tudi za pripravo dietetičnih izdelkov za ljudi, ki so preobčutljivi na gluten, kajti amarant ne vsebuje glutena.
RECEPTI
ENOLOČNICA Z AMARANTOM IN ZELENJAVO
Sestavine: 150 g amarantovih semen, 50 g masla, 3 jedilne žlice oljčnega olja, 5 dl zelenjavne juhe, 150 g korenja, 200 g pora, 50 g orehov, šopek peteršilja, 1 čajna žlička naribane limonine lupine, sol in poper po okusu.
Amarantova semena na maslu in oljčnem olju prepražimo. Dodamo zelenjavno juho in na rahlem ognju kuhamo 45 minut. Medtem korenje in por očistimo ter narežemo na drobne kocke ali kolobarje. Orehe nasekljamo na grobo, peteršilj pa na drobno. Narezano zelenjavo dodamo amarantu in kuhamo še 10 minut. Potem dodamo čajno žličko naribane limonine lupine, sol in poper po okusu. Na koncu dodamo nasekljane orehe in peteršilj.
AMARANTOVI KROKETI
18 dag amarantove moke
čajna žlička morske soli
2,5 dag masla
ena debela čebula
vroča voda
olje
Čebulo olupimo, narežemo na drobne kocke in na maslu steklasto zdušimo. Amarantovo moko pomešamo s soljo, dodamo dušeno čebulo in vmešamo vročo vodo. Testo dajemo po žlicah v ponev z vročim oljem in ocvremo tanke, zlatorjave in hrustljave krokete. Nato jih obrnemo in tudi na drugi strani spečemo do zlatorjave barve. Še vroče krokete ponudimo z jabolčnim kompotom ali sadno omako.
RDEČA SADNA KAŠA Z AMARANTOM
4,5 dl jabolčnega soka
10 dag grobo zdrobljenih amarantovih semen
lupina neškropljene limone
cimetova skorjica ali čajna žlička mešanice medu in cimeta
5 dag akacijevega medu
50 dag svežega jagodičja (ribez, maline, borovnice, češnje)
10 dag smetane
nasekljani lešniki ali mandlji za okras
Grobo zdrobljena amarantova semena hitro zavremo z jabolčnim sokom, nastrgano limonino lupino in cimetovo skorjico ter na blagem ognju pustimo nabrekati 10 minut. Cimetovo skorjico odstranimo ter vmešamo sadje in med. Sadno kašo napolnimo v majhne skodelice in damo na hladno. Preden sladico ponudimo, jo okrasimo s stepeno smetano, nasekljanimi lešniki in mandlji.
Mishika,hej!
Zelo zanimivo!Ugotoviti se morava,kje ga dobiva.Pa saj sem veckrat v specializiranih trgovinah,pa mi ga se nihce ni ponudil.
Poznam in v rizevi solati uporabljam tudi crni indijanski riz.Za amarant pa se nisem slisala. Danes sem dobila veliko informacij.Vse bom sprintala in spravila v posebno mapo , prestudirala natancno,nato pa na delo. Hvala in lep vecer babi
Misika, najlepša hvala za obširno informacijo.
Amarant sem kupila v Merkatorju v Mariboru, verjetno pa ga imajo v vseh večjih Merkatorjih med ostalimi Biotopovimi stvarmi ( temno rjave vrečke iz papirja), pri semenih in sojinih koščkih.
Ima res poseben okus, moj osemmesečnik je čisto nor na zelenjavno juhico, v kateri skuham še malo amaranta, ki jo zgosti.
Bom kmalu poskusila narediti krokete, moke sicer nimam, bom pa najprej semena skuhala in naredila iz kuhanih.
LP
Lena
Hvala za informacijo – že vidim, da bom morala spet sama malo po trgovinah :). Še dobro, da moj dragi rad nove stvari poskusi.
Aja: tudi jaz za amarant ne bi vedela, če se ne bi na njega slučajno med snovjo za eno predavanje naletela. Samo da bi ga pri nas prodajali in kaj bi naj z njim delala, pa tudi jaz nisem vedela – pisalo je samo, da je stara žitarica, ki so jo uporabljali Azteki in Inki ter da se med drugim uporablja tudi za kokice (hehe, normalno, da si vse kar je v zvezi s kokicami, zapomnim).
Dekleta, amarant in kvinoja sta zelo podobni zadevi, dobi pa se eno ali drugo v vseh trgovinah z zdravo prehrano, hkrati pa tudi v vseh bolje založenih veleblagovnicah, ponavadi pri diabetičnih izdelkih. Oboje sta žitarici in se uporabljata podobno kot npr. proso. Okus je pa res malce svojevrsten:))
Jaz amarant za mojga očka kar skuham v slani vodi (včasih dodam še malo prosa), naribam not malo sira, premešam, nato pa ga prelijem z royal mešanico: razžvrkljana jajčka z malo mleka in čez potresem sir. Prepečem v pečici kar v manjših pekačih po porcijah – njamsi:)
LP Barb
Forum je zaprt za komentiranje.