Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Alpsko mleko in mleko sploh

Alpsko mleko in mleko sploh

Saj vse to vemo, pa vseeno me zbode:

Alpsko mleko je tako priročno… Včasih smo z veseljem in z dobrim občutkom posegali po mleku, brčice od mleka so legendarne. Ko ga danes nalivam otrokom, zraven molčim in premišljujem. Vdana v usodo.

Kakšen občutek imate dandanes ob mleku, kakšnega in koliko uporabljate?

LP Mimi

Članek na omenjeni povezavi ni viden (zaradi registracije). Morda bi prilepila tule kar celoten članek.

Saj se lahko registriraš, pa boš vse lahko prebrala. Povsem enostavno slediš navodilom in nato prebereš karkoli želiš.

lp

Julija

Mleka kot otrok nisem marala, ker se je vedno naredila na vrhu smetana, ko sem zanosila, sem nadoknadila vse za nazaj. Ogromno sem ga popila do poroda, ko sem morala nehati, čeprav sem bila hudo žalostna, ker je malega junačka potem zvijalo, no, vsaj jogurti itn so mi ostali. Zdaj ga pravzaprav ne pijem. Vsako jutro le v kavi, kar tako pa mi ne paše več. Največji konzument mleka je pri nas 2 in pol letni sin. Zelo rad ga ima, vedno kupim sveže mleko Planika, če tega ni pa Ljb. mlekarne, sploh Planikino je zelo dobro, sladko in zelo prijetno, alpsko ima malce grenak priokus in ga imamo doma le za rezervo, če navadnega zmanjka. Poskušam ne preveč razmišljati o tem, kakšno mleko pijem, ker nimam ta prave izobrazbe, da bi lahko izbirala res po pameti. Zaradi dobrega okusa mleka in prepričanja, da je sveža hrana, ali vsaj čimmanj predelana, (čeprav je tudi navadno mleko pasterizirano) najboljša za nas, nerada ponudim alpsko mleko, ker je pač bolj predelano od navadnega. Včasih si zamislim, kako lepo bi bilo imeti svoj vrtiček, pa njivco, pa kravco in ovco in koziko, no pri putkah bi bila danes že malo bolj previdna…

lp Neja

Slovaško in madžarsko mleko prodajajo kot alpsko mleko
Novica Mihajlović
novica.mihajlovic@finance-on.net

objavljeno 15.11.05 22:30, št. 221/2005

Ljubljanske mlekarne zaradi domače mlečne suše uvažajo slovaško in madžarsko mleko ter ga prodajajo kot trajno mleko

Ali je v alpskem mleku sploh še kaj alpskega? Ljubljanske mlekarne zavračajo trditve naših virov, da je večina vsebine te embalaže madžarskega in slovaškega izvora.

Kmetje zaradi boljše cene mleko vozijo v Italijo, največja domača mlekarna pa kupi vse več cenejšega slovaškega in madžarskega mleka, ki ga v zadnjih tednih prodaja pod blagovno znamko Alpsko mleko, trdijo naši viri. V družbi pravijo, da enako počnejo tudi njihovi tekmeci in trdijo, da slabša surovina ne vpliva na kakovost alpskega mleka.

Odločitev večine, zlasti gorenjskih pridelovalcev mleka, da zaradi boljših odkupnih cen svoje mleko začnejo prodajati v Italijo, je, kot kaže, največjo slovensko mlekarno, Ljubljanske mlekarne, pritisnila v kot. Viri blizu Ljubljanskim mlekarnam pravijo, da trajno mleko pod znamko Alpsko mleko niti ni več tako zelo alpsko, saj večji del surovine zanj prihaja iz Panonske nižine na Madžarskem oziroma izpod slovaških Tater. V Ljubljano so v zadnjih tednih menda pripeljali večje količine cenejšega mleka iz omenjenih dveh držav, njegova kakovost pa ni dovolj visoka za izdelavo mlečnih izdelkov in ga zato prodajajo kot trajno mleko v znameniti modro-beli embalaži.

To počno vsi, zakaj ne bi tudi mi

“Tako ravnajo tako rekoč vse mlekarne v Evropi. Izdelki pod blagovno znamko denimo italijanskih mlekarn vsebujejo italijansko, madžarsko, pa tudi slovensko mleko,” so nam sporočili iz uprave Ljubljanskih mlekarn, kjer trdijo, da je v alpskem mleku mleko iz Slovenije. Naši viri vztrajajo, da je domače mleko manjši del mešanice, ki jo prodajajo pod tem imenom. Mlekarne so konec oktobra odkupno ceno povišale za tolar, na 68,2 tolarja za liter mleka, kmetje pa so zahtevali zvišanje za 2,5 tolarja.

Kaj pa iz zelenega v belo?

Ljubljanski mlekarji so se pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo pred vdorom cenejše tuje konkurence branili tudi s trditvami, da je njihova prednost pred tekmeci zlasti v boljšem slovenskem mleku, saj je okolje pri nas še razmeroma čisto. V Ljubljanskih mlekarnah so danes poudarili, da so se z vstopom v EU odprle nove prodajne in nabavne poti, ki jih bodo uporabljali tudi v prihodnje, saj so merila kakovosti mleka po vsej EU izenačena. Na vprašanji, koliko je slovaško in madžarsko mleko cenejše od slovenskega in kaj za kupce pomeni cenejša surovina, v Ljubljanskih mlekarnah danes niso odgovorili.

Še enkrat bom napisala to, kar je naš maratonec Srečko Bergant napisal:
ALPSKO MLEKO JE SAMO ŠE BELA BARVA, tako zelo je preparino.

Jaz se pa ne bi strinjala z Evo, da je tako imenovano “alpsko mleko” samo še bela barva. Od ostalih, “navadnih” pasteriziranih vrst mleka, ki jih dobimo v trgovinah se razlikuje samo po tem, da je sterilizirano. Homogenizirana pa so tako ali tako tudi vsa ostala mleka (razen enega, baje). Ker je sterilizirano je dalj časa obstojno, z vitamini pa je tako, da večina itak propade že pri pasterizaciji.

Glede primernosti uporabe mleka na splošno, v prehrani odraslega človeka, bi se pa dalo debatirati. Če pogledamo ostale predstavnike sesalcev, nobeden, razen človeka, ne pije mleka v odrasli dobi. Zakaj ga ravno človek? Mogoče zato, ker nam je to prešlo v navado ali ker ga res potrebujemo?

Alpsko mleko že dolgo ni alpsko. Saj je v Lj mlekarne pripeljano mleko iz cele Slovenije, koliko pa imamo alp sami vemo. Aja, verjetno je cela Slovenija podalpska država, pa je vse mleko alpsko:)) Nisem tako skeptična okoli madžarskega ali slovaškega mleka. Tudi mi nismo tako neonesnažena država, kot bi nekateri radi prikazali. Pred kratkim sem brala, da je kultura za pridelavo jogurta vsa gensko spremenjena.

Ljudje pijemo mleko v odrasli dobi, ker nam je dostopno. Pes in mačka tudi pijeta mleko v odrasli dobi – če ga dobita. Pa še kdo drug bi pil mleko, če bi ga dobil.

Lp, Ela S

ps: zakaj ima pes rad kosti????? Ker je gospodar že vse meso pojedel!!

Ko gre že o mleku, bi navedla še tole, kar sem prebrala v Misterijih:
“…Izogibajte pa se mlečnim izdelkom z malo maščob, ker jim je dodano veliko kemije, tudi po nekaj različnih sladil, kar nedvomno ne sodi v zdrav obrok”.

Tudi dugod sem že zasledila opozorila, da je namreč mleku 1,6 veliko koristnega odvzetega. Jaz sem za sebe zračunala, da od tiste maščobe, ki jo spijem z mlelkom ne bom grozno debela…

LP E.

“Ljudje pijemo mleko v odrasli dobi, ker nam je dostopno.” ElaS

V Nedelu je ne dolgo nazaj tekla beseda o 10 najbolj zdravih živilih na sploh. Med njimi je bilo tudi mleko.
Pitje mleka in uživanje mlečnih izdelkov ima verjetno veliko višji cilj, kot je zgolj enostavna dostopnost.

Zdravniki priporočajo fermentirane mlečne izdelke, bolj kot mleko samo, ki pravzaprav ni ne vem kako zdravo.

V posnetem mleku zagotovo ni sladil. So pa razni sadni jogurti, skute ipd. na račun odvzete maščobe bogato “obogateni” z OH (beri sladkor). To pa zagotovo ne sodi v zdravo prehrano.

lp

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close