Ali zamrzujete kupljeno meso?
Predpakiranega mesa ne kupujem nikoli. Mleto meso se že sploh ne zamrzuje, ampak se porabi takoj. Ga je pa pametneje kupiti v mesnici, po možnosti zamleto iz kosa mesa, ki si ga sam izbereš.
Poglej na datum pakiranja, pogosto lahko uganeš, ali je bilo že prej kdaj zamrznjeno.
Če že kupuješ pakirano, ga vzami iz prodajne embalaže, povohaj, operi, osuši in potem spakiraj čim bolj brez zraka in to zamrzni.
Zamrznem meso, ki ga sama razrežem in spakiram, kadar kupim večjo količino, recimo svinjsko polovico direktno pri rejcu.
monovka, 02.08.2025 ob 20:17
Predpakiranega mesa ne kupujem nikoli. Mleto meso se že sploh ne zamrzuje, ampak se porabi takoj. Ga je pa pametneje kupiti v mesnici, po možnosti zamleto iz kosa mesa, ki si ga sam izbereš.
Poglej na datum pakiranja, pogosto lahko uganeš, ali je bilo že prej kdaj zamrznjeno.
Če že kupuješ pakirano, ga vzami iz prodajne embalaže, povohaj, operi, osuši in potem spakiraj čim bolj brez zraka in to zamrzni.
Zamrznem meso, ki ga sama razrežem in spakiram, kadar kupim večjo količino, recimo svinjsko polovico direktno pri rejcu.
Zakaj se pa mletega naj ne bi zmrzovalo? Mi ga, če ga dobimo več domačega.
Ena757, 02.08.2025 ob 20:19
Zakaj se pa mletega naj ne bi zmrzovalo? Mi ga, če ga dobimo več domačega.
Meni so razložili, da je vmes preveč zraka, zato se med zmrzovanjem tam tvorijo kristalčki kondenza, posledično meso ob taljenju izgubi okus (je vodeno), pogosto tudi spremeni barvo. Postane sivkasto (govedina) ali vijolično (svinjina), skratka, se bolj okvari, kakor meso, ki ostane v kompaktnem kosu. Tudi, ko ga že pripraviš, se v okusu in žilavosti opazi razlika med svežim in odmrznjenim.
Morda je ta težava manjša, če imaš možnost hitrega zamrzovanja.
Po isti logiki je tudi meso za zrezke bolje zamrzniti v celem in jih narezati šele tik pred uporabo.
Pač stara šola. Sama se je držim in se mi obnese. Razen, da je zamrznjeno, je tudi vakumsko zapakirano, kar pa tiste kupljene pakirane porcije niso. Pa spet kondenz od vlage, ki je potem pač voda v mesu.
Jaz imam rada, da je meso meso, ne pa mesna mineštra. Je predrago, da bi mu še sama zniževala vrednost.
Tudi jaz drugače kupujem v mesnici, vendar sem šele ob prihodu pred mesnico ugotovila, da je zaprta zaradi letnega dopusta. Zato sem kupila v šparu pakirano meso, vendar planirani piknik za jutri odpade in kaj naj, tega mesa je veliko. Zato sprašujem, ker drugače v mesnici vem, da kupujem sveže meso in ga brez težav lahko zamrznem. Za tega pa nisem prepričana…
Vse kar smatrate sveže postreženo (recimo piščančje meso…) vse to pripeljejo v pakiranih večkilogramskih različnih vakumsko pakiranih paketih, ki jih potem odprejo in stresejo v posode v vitrinah. Če kupiš paket, je na njem že natisnjen datum parkiranja in rok uporabe. Sem pa že večkrat videl mesarja ali prodajalke v mesnici, ki je iz hladilne vitrine vzel pakete s pretečenim rokom in jih odprl in stresel kose mesa v posodo v vitrini za sveže postreženo meso. 🙂 Tko da…. se sedaj postavi vprašanje , kaj je bolj sveže…
Jaz obvezno vedno kupim večkičogramski paket in potem dam doma v skrinjo.
monovka, 02.08.2025 ob 21:05
Meni so razložili, da je vmes preveč zraka, zato se med zmrzovanjem tam tvorijo kristalčki kondenza, posledično meso ob taljenju izgubi okus (je vodeno), pogosto tudi spremeni barvo. Postane sivkasto (govedina) ali vijolično (svinjina), skratka, se bolj okvari, kakor meso, ki ostane v kompaktnem kosu. Tudi, ko ga že pripraviš, se v okusu in žilavosti opazi razlika med svežim in odmrznjenim.
Morda je ta težava manjša, če imaš možnost hitrega zamrzovanja.
Po isti logiki je tudi meso za zrezke bolje zamrzniti v celem in jih narezati šele tik pred uporabo.
Pač stara šola. Sama se je držim in se mi obnese. Razen, da je zamrznjeno, je tudi vakumsko zapakirano, kar pa tiste kupljene pakirane porcije niso. Pa spet kondenz od vlage, ki je potem pač voda v mesu.
Jaz imam rada, da je meso meso, ne pa mesna mineštra. Je predrago, da bi mu še sama zniževala vrednost.
MOnka, je v teh pakiranih bilobugotoviti v mečkatorju, recimo govedina, datum ok, meso pa črno ali pa sivo. In še smrdljivo. Itak je oa Mercator propadel. In na en kurčev kruh, ki ni samopostrežni, te do po desetih minutah vpraša nekaj po ne vem, a vi čakate mene. Neee, verjetno Jezusa, ki bo kruh postregel. Ok, malo sem zavila. Spomnila se se na meckator. Da ne govorimo o pomešanih cenah na policah. Če nas prijazni nategujejo, men en dan orijaznosti zmanjka. Za moj denar!
Spet te stare vraže. No kdor rad komplicira, ima preveč denarja in rad meče hrano stran se pač drži te stare blesave šole. Kdor ne dela pa po zdravi pameti. Zmrzujem vse, tudi mleto meso in tudi če je bilo že prej zamrznjeno in vedno je bilo vse ok in okusno. Te stare vraže so pa isto kot religija o zdravi hrani. Samo vera, brez kakršnekoli osnove. Ampak ljudje si radi življenje čimbolj otežujejo
Forum je zaprt za komentiranje.