Ali vas pritegne naslov knjige?
Ali kdaj začnete brati knjigo izključno in samo zaradi naslova, ki vas pritegne?
Mene je sicer že izučilo, da to ni ravno najboljša varianta za izbor, ampak sem in tja me pa še zanese, če je naslov zadosti odbit. In tako me zdaj hudo mika Zgodovina traktorjev v ukrajinščini :-). A je kdo mogoče že bral?
seveda pritegne naslov, na primer Kako ti Proust spremeni življenje, Kratka zgodovina časa, Pa na primer če imaš pravljice rad, naslovi kot so: Afriške pravljice, Slovenske pravljice, Grimmove pravljice…
Ko sem bila mala sem rada brala knjige o živalih in sem si sposodila knjigo Kon tiki, ker sem mislila, da je o konju!
lp
Mene naslov knjige in tudi naslovnica vedno pritegneta. V kolikor ravno ne iščem neko povsem določeno knjigo, se orientiram po naslovih. V roke vzamem knjige, katerih naslov se mi zdi zanimiv, jih prelistam (bolj prvih nekaj strani) in se potem odločim za da ali ne. Na splošno pa ne maram preveč odbitih naslovov (razen če mi je že vnaprej znano, da je knjiga zanimiva).
Tudi debelina knjige je ena od stvari, na katere sem nehote pozorna. Tako me kakšne tanke knjige “na prvi pogled” sploh ne pritegnejo.
No, mene pa naslovnice kot take ne ganejo. Enostavno si mislim, da si da lahko vsakdo narediti zanimivo naslovnico in da to nekako nima prave zveze s knjigo. Sem se pa zdajle zamislila nad temle o debelini. In, ja, priznam, da tudi mene kakšne res tanke knjige odbijejo. Brez nekega racionalnega razloga.
Pa še tole moram napisat: včeraj sem imela v knjižnici srečen dan. Sem prišla ravno, ko so obdelovali Kratko zgodovino traktorjev in mi je uspelo eno (edino že do konca obdelano) dobiti. Čist frišno :-))). Glede na nabavljeno količino (res velik kup) se očitno pričakuje precejšnje zanimanje, kar pomeni, da bi vsaj eno leto o branju lahko samo sanjala. Po nekaj prebranih straneh lahko rečem – obetavno.
Še ena, ki jo zelo tanke knjige (če niso ravno deležne “hudih” priporočil) prej odbijejo kot pritegnejo.
Pogosto gre namreč za knjižice, polne – od tu in tam preplonkanih – življenjskih resnic o ljubezni, prijateljstvu, poti do resnice ipd., ki jih je avtor nekako skompiliral v “globoko” zgodbo. To pa so dela, ki me odbijajo še bolj kot njihova zanemarljiva debelina.
Mi je bila pa všeč odtrgana knjižica Lele B. Njatin z naslovom Nestrpnost.